Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co s nezaměstnanými? Potrestáme je!

Nedávno jsem na serveru tyden.cz, kde byla možnost diskuze s panem ministrem Drábkem položil dotaz. Ptal jsem se proč stát neřeší nezaměstnanost vytvářením nových pracovních míst v oblastech jako je hlídání nehlídaných parkovišť, péče o staré lidi, údržbě dětských hřišť atd. Na dotaz jsem nedostal odpověď. Je to logické. Pan ministr by musel napsat, že na placení těchto lidí prostě nejsou peníze.

Bodejť by byly. Již od první poloviny devadesátých let se většina majetku a hodnot vyprodukovaných v naší zemi formou finančních přesunů ztratila bůhví kam do daňových rájů a k majitelům nadnárodních firem, tak bohatých, že by pro ně nebyl žádný problém mnohonásobně zaplatit státní dluh ČR.

Pan ministr a vláda ale nejen neudělá nic pro zřízení pracovních míst, ale rozhodne se ještě nezaměstnané trestat.

 

Veřejná služba

Od 1.1. platí zákon o Veřejné službě. Každý kdo je nezaměstnaný déle než dva měsíce může být poslán vykonávat práci 20hod týdně. Pokud odmítne je vyřazen z UP a musí si sám platit i zdravotní pojištění.  Na tom by nebylo nic špatného, pokud by tato práce byla honorována mzdou. Tomu však není.  Lze namítnout, že člověk dostává sociální dávky. Ano, ale ty jsou vázány na přísné podmínky ( viz. příběh nezaměstnaného ) kdy občan nemá nic našetřeno, je bez majetku a nemá rodinné příslušníky, kteří by ho mohli živit. Veřejnou službu tak může vykonávat kdokoliv naprosto bezplatně s tím, že stát za něj platí pouze zdravotní pojištění a jeho práce se nezapočítává ani do výpočtu důchodu. Je dobré se někdy podívat na stránky akčního spolku nezaměstnaných, do tamní diskuze.

(Jana, 13. 3. 2012 17:10)

Veřejnou službu už vykonávám a to zdarma. Dávky neberu ,nemám na 
na ně nárok a to po celou dobu co jsem bez práce.
Dá se to přežít , pokud máte dobrou koordinátorku . Nemusím jen
zametat chodníky , ale pomáhám např. v městské knihovně .
Jenom mě štve ,že musím dělat a nic za to . Všichni děláme pro město 
stejně ,akorát jedni za to něco maj a ostatní ne.

( z diskusního fóra http://www.akcnispolek.estranky.cz/)

Tento zákona tak tyto nezaměstnané dává na stejnou úroveň s pachateli trestné činnosti, kteří dostanou od soudu trest ve formě společensky prospěšných prací, které musí vykonávat zdarma.

 

Donez

Systém Donez představuje další způsob trestání nezaměstnaných. Obdobný systém je používán v USA a Británii ke kontrole sexuálních deviantů. Nezaměstnaný se musí pravidelně hlásit na poště. Tam je mu sdělena přesná hodina a den další návštěvy, kterou náhodně vygeneruje počítač. Nezaměstnaný tak ztrácí možnost si organizovat a plánovat svůj  čas. Nikdy neví kdy se bude muset zase hlásit. Může to být klidně 3 dny v týdnu. Pokud se nedostaví má smůlu. Je vyřazen z evidence ÚP a opět si musí platit i zdravotní pojištění.

(Lubomír, 24. 2. 2012 11:20)

Dnes jsem poprvé absolvoval návštěvu Czech Pointu(Donez).Měl jsem předepsaný čas na 9:30h,dorazil jsem díky zpoždění vlaku(který stojí 62kč-zpáteční jízdenka) v 9:50h.Na poště byly otevřeny pouze 2 přepážky,a na každé z nich byli promíchání lidé z Donez a lidé vyřizující si svoje záležitosti na poště,čili ostatní.Takže v každé frontě po 12lidech a chodili další a další.Stalo se však to,že systém nechtěl naběhnout resp.nabíhal velmi velmi pomalu.V 10:10h se moje řada ve které jsem stál posunula o dvě místa a to hlavně kvůli paní která platila složenku,přede mnou byli 3 lidé s Úp,kteří tam čekali ještě déle.Když jsem se podíval na hodiny bylo jíž 10:22h a já byl furt jen pátý.Ti co tam byli kvůli poštovním věcem,začali nadávat a přidávali se další.Že co jsme to za lidi,že zdržujeme ty "normální" kteří si potřebují zařídit své věci a díky nám debilům z pracáku musí čekat.Proti tomu jsem se tvrdě ohradil a vznikla tak hádka zaměstnaná vs. nezaměstnaný.Do této debaty se připojil i její manžel a tak jsme si vyměnily názory po kterých mi oznámil,že si na mě počká venku.Řekl jsem mu tedy,že jestli vydrží do té doby než přijdu na řadu,tak se můžem venku potkat.Na řadu jsem se tedy dostal až v 10:51h což je 21min po hodinové toleranci,paní pošťačka mi řekla že mi to sice omluví,ale mám chodit dřív,místo dělání rozbrojů.Přitom jsem se jen bránil proti tomu aby mě někdo urážel!Zvažuji tedy opravdu o ukončení tohoto trapného divadla,které nikomu nepomůže a pokud někdo na černo pracuje tak si to vždy nějak zařídí.Já sebou odmítám vláčet,není mi -náct, aby na mě někdo na poště řval a poučoval mě.
P.S: Pán bohužel venku čekat nevydržel,takže násilí díky systému Donez nebylo potřeba.

( z diskusního fóra http://www.akcnispolek.estranky.cz/)

 

Příběh nezaměstnaného

Po ukončení doby podpory 5 měsíců  musí člověk žádat o sociální dávky. Jak ponižující je to procedura ukazuje následující příběh. Je již staršího data z roku 2010.

30 letý známý se ocitl bez práce, ne vlastní vinou. Pět měsíců bral podporu na úřadu práce. Práci nenašel, ani mu na úřadu žádnou nenabídli. Po vypršení podpory šel na sociální úřad žádat o dávku v hmotné nouzi činící cca 3000Kč měsíčně, protože jiný příjem neměl. Na úřadě mu předali asi 6 formulářů které musel vyplnit s údaji např. o rozměrech svého bytu a dalších věcech. Po podepsání žádosti mu přišla domů přepadová kontrola z příslušného úřadu. V jeho domě byla jeho maminka mající trvalý pobyt jinde. Vysvětlili mu, že žádost se posuzuje i s ohledem na to, jestli v dané době někdo u něj v domě přebývá, podrobili  matku syna výslechu jak často syna navštěvuje. Mimo jiné  mu bylo sděleno, že podobně by vyslýchali, kdyby u něho byla doma i jeho milenku . Po odchodu navštívili ještě sousedy a ptali se jich jak  často dotyčná žena syna doma navštěvuje. Po návštěvě sociálního úřadu bylo známému řečeno, že sociální úřad navštíví matku v místě trvalého bydliště s tím, že opět  provede výslech jejich sousedů a neoficiálně mu oznámili, že pokud si nebudou jisti jejím pobytem, budou prohledávat i její skříně s osobními věcmi, aby zjistili jestli tam skutečně stále bydlí. Známý už toho měl dost a  vzhledem k tomu, že se mu podařilo najít ve stejné chvíli zaměstnání, svojí žádost raději stáhl, než by se dál nechal on a jeho rodina ponižovat úřady.

Závěry

Je zřejmé, že se v ČR zavádí zákony, které rozdělují občany na dvě skupiny. Ta první má právo za práci dostat minimální mzdu. Ta druhá skupina nikoli. Tedy systém, který začíná postrádat základní znaky demokratického právního státu.

Domnívám se, že je na místě se proti tomuto systému postavit. Ne formou násilných akcí ani zlobou či nenávisti. Ale jasně formulovanými požadavky za zrušení zákonů, které berou základní občanská práva v případě nutnosti třeba i formou časově neomezené generální stávky. Stávkovat za demisi vlády nemá smysl. To jen  nahrává vládě která nemusí lhát, když řekne „ A jakou máte alternativu vy?“. Bohužel ti co organizují tyto protesty, tedy odbory a občanské iniciativy se příliš o nezaměstnané nestarají , jsou nejednotní a postrádají ucelenou koncepci toho, co chtějí dosáhnout. Mimo to je stále řada lidí, kteří říkají „ To teda s těma sockama pěkně zatočili“ , čímž když to přeženu se podobají Polákům na podzim roku 1938, oslavujících, že díky Hitlerovi si mohou od Československa odtrhnout Těšínsko. Asi opravdu musíme padnout na samé dno, abychom pochopili, že lhostejnost k nespravedlnosti páchané na druhých vede k tomu, že ta nespravedlnost za čas padne i na nás.

Příslušné zákony jsou u ústavního soudu. Věřím, že ještě budou zrušeny.

 

 

Autor: Petr Bajnar | pondělí 26.3.2012 10:59 | karma článku: 27,47 | přečteno: 1849x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Volby do EP: Mírný pokrok v mezích zákona

Před týdnem skončily volby do evropské parlamentu. Byly to první volby do EP, kterých jsem se osobně zúčastnil.

16.6.2024 v 11:34 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Atentát na Fica

Ve středu 15.5. ve slovenském městě Handlová, krátce po zasedání slovenské vlády 71 letý spisovatel J.C. postřelil slovenského premiéra Roberta Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0 | Přečteno: 38x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 37x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49 | Přečteno: 87x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Startuje online stavební řízení. Úřady jsou však zahlcené žádostmi „postaru“

29. června 2024

Premium Místo cesty na úřad se složkou papírů postačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý...

Jak jsem se učila čínsky. Něco umíte teprve po roce tvrdého jazykového drilu

29. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Číně Týden co týden začínám se studiem němčiny. Zatím si dokážu díky mobilní aplikaci tak akorát...

Ve vodní nádrži Slapy utonul muž, na místě zasahoval potápěč

28. června 2024  22:17

Ve vodní nádrži Slapy u Cholína na Příbramsku v pátek utonul při plavání muž. Pátral po něm člun...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Náhrada? Gayové či dyslektik

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 609
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1390x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.