Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Aristotelova filozofie

Platón byl filozofem básníkem a mystikem. Jeho žák Aristoteles byl v mnohém jeho protipólem. I když ve svých spisech se nevyhýbal umění a teologii, spíše byl vědcem a chladným racionálním myslitelem. 

Aristoteles se po Pythagorovi, Sokratovi a Platonovi stal čtvrtým a posledním velkým filozofem řecké klasiky. Filozofem, který svým pohledem na svět byl nejblíže současné technické, rozum preferující společnosti.

 

Život Aristotela

Aristoteles se narodil roku 384 př.n.l. na severu Řecka v provincii Makedonie. Jeho otec byl lékařem makedonského krále Filipa II, což významně ovlivnilo život i samotného Aristotela.

Mládí strávil v Athénách, kde nejdříve studoval a poté i vyučoval ve slavné Akademii.

Platóna si vážil, nakonec se však vydal vlastní cestou. Prohlásil:

Platón je mi drahý, pravdě však musím dát přednost

Aristotelovu myšlenkovému světu byl vzdálený Platonův svět idejí. Byl mu bližší materiální svět, který se stal dominantou jeho zájmu. Nebyl však naivním materialistou, jakými je řada dnešních vědců. S pomocí logického myšlení si uvědomil, že není možné vysvětlit dění v přírodě bez existence duše a spirituálního principu.

Po smrti Platóna odešel Aristoteles do Malé Asie a na ostrov Lesbos. Vrchol jeho profesní kariéry však nastal až na dvoře makedonského krále Filipa II, kde působil jako vychovatel jeho syna Alexandra. Sám Alexandr byl od dětství vášnivý peršanofob, a Aristotelés mu poskytl pro jeho osudovou misi také intelektuální ospravedlnění. Aristoteles věřil, že otroctví je přirozená věc, a že barbaři mají být od přírody otroky. Povzbuzoval proto Alexandra, aby se stal vůdcem Řeků a vládcem barbarů, a ty první, aby bral jako přátele, druhé jako zvířata.

Svou výchovnou misi ukončil Aristoteles ve chvíli, kdy mladý Alexandr po smrti svého otce usedl na makedonský trůn. Vrátil se do Athén a věnoval se vědě. Založil vlastní filozofickou školu-lyceum.

 Roku 322 př.n.l., po smrti Alexandra Velikého, byl Aristotelés v rámci reakce proti Alexandrovi obviněn z rouhání bohům a odsouzen, takže odešel do vyhnanství do Chalkidy, odkud pocházela jeho matka a kde v následujícím roce zemřel.

 

Přírodověda

Aristoteles proslul především jako badatel, který systematicky shromáždil všechny dosavadní poznatky z nejrůznějších vědních oborů a doplnil je o poznatky své. Věnoval se astronomii, pozorování zvířat, geografii, historii a dokonce i psychologii.

V rámci svého bádání používal metod, které se staly základem i moderní vědecké práce. Ve svých uváděl také názory svých oponentů a s použitím věcných argumentů je vyvracel. Díky tomu z jeho knih lze vyčíst i názory a koncepce jiných řeckých filozofů, jejichž díla se nezachovala.

Mnohé Aristotelovy závěry můžeme považovat za pravdivé. Pochopil, že nic není stále, ale vše se vyvíjí. Vše co se ve vesmíru stane má svojí příčinu. Vše vzniká kombinací látky a formy, která dává všemu podobu a tvar. Jinými slovy příroda ve své rozmanitosti a dokonalosti vzniká působením spirituálního prvku na hmotu.

V mnohém se však Aristoteles mýlil. Stál na počátku geocentrické představy vesmíru, která umístila Zemi do středu vesmíru. Mylně se domníval, že živé organismy se rodí z neživé hmoty. Např. mouchy podle něho vznikají přímo ze špíny.

Aristoteles se zamýšlel nad rozdíly mezi živou a neživou přírodou. Ve spisu „O duši“ vyjádřil svůj názor o duši, jako síle která oživuje rostliny, zvířata a člověka. Mýlil se však, když schopnost myslet přiřknul jen lidem. Pozorování přírody nám může poskytnout mnoho důkazů, že i zvířata dokáží myslet.

 

Etika a politika

Základem Aristotelovy etiky je to, co by jsme mohli nazvat „zlatou střední cestou“. Tedy hledání rovnováhy mezi dvěma krajnostmi. To vyžaduje podle Aristotela  inteligenci a zkušenost. Příkladem je odvaha, která se nachází mezi zbabělostí a bláznivým hazardem či štědrost, která je mezi lakotou a marnotratností.

Aristoteles je autorem známého výroku. „Člověk je tvor politický“. Stejně jako jeho učitel byl kritický k demokracii. Preferoval monarchii nebo aristokracii.

Aristoteles byl výrazně ovlivněn dobovým dostředivým lidským myšlením. Proto převzal názory tehdejší společnosti na cizince jako barbary, tak obhajoval existenci otroctví. Napsal: "... kdyby tkalcovský člunek sám tkal, ... nebyli by třeba otroci." 

 

Logika a metafyzika

Aristoteles se stal zakladatelem logiky, jako vědního oboru. Logika se zabývá pravidly správného myšlení a stavby jazyka. Je základem matematiky a kritického myšlení. Aristoteles formuloval a objasnil několik základních pojmů, které používáme dodnes ať již v matematice,  filozofii, přírodních, technických a společenských vědách. Jsou to pojmy: kategorie, soud, úsudek, důkaz a indukce.

Aristoteles propojil logiku s metafyzikou. Tedy vědou, která studuje to, co je skryto za tímto projeveným a smyslově vnímatelným světem. Pátral po příčinách různých jevů v přírodě jako je pád kamene, blesk na obloze či pohyb planet. Na základě prosté logiky si uvědomil si, že na počátku každého řetězu příčin a následků je jedna a táž příčina. Nazval jí prvním hybatelem, který je obdobou toho co označujeme slovem Bůh. Věčná a dokonalá čistá forma jsoucna=existence.

 

Aristotelovi dědici

Aristoteles se dočkal překladů do syrštiny, arabštiny a latiny. Jeho systematické dílo se stalo základem vzdělanosti středověku a bylo vyučováno na evropských univerzitách až do počátku novověku.

O Aristotela se opírala i středověká evropská scholastická filozofie. Připomeňme např. všestranného italského filozofa 13.století  Tomáše Akvinského a jeho dílo Souhrn teologie. Vycházeje z Aristotelovy logiky dokazuje existenci Boha s použitím rozumu.

1)z pohybu (změny) lze usuzovat, že musí existovat prvotní impuls, 2)vše má svou příčinu, musí však existovat prvotní příčina,3) věci existují nebo neexistují; to, že existují, způsobuje nějaká nutnost, 4)skutečnost je rozdělena dle stupňů dokonalosti, musí však existovat nejvyšší stupeň dokonalosti,  5)v uspořádání věcí je smysl, stejně jako ve směřování věcí, musí však existovat něco, co dané věci řídí.

V dobách středověku byla Aristotelova autorita nezpochybnitelná. I proto takový odpor proti heliocentrickému modelu vesmíru. Až z rozvojem moderní vědy od 17.století byly postupně vyvráceny Aristotelovy mylné badatelské závěry. Aristotelova logika a principy vědecké práce se však používají až do současnosti.

Aristoteles patřil k největším myslitelům starověku. Rozvinul metody racionálního poznávání světa. Rozum a logiku však přecenil, stejně jako dnešní technická civilizace. Rozum pokud má být správně používán musí být v rovnováze s citem-intuicí. Jinak vede k přílišnému materialismu a z něho plynoucích výstřelkům zvlášť viditelných v naší západní civilizaci. Jako je neúcta k přírodě, pýcha západního člověka vnímající  okolního svět jako svět zaostalých barbarů….

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Bajnar | čtvrtek 18.9.2014 8:46 | karma článku: 17,44 | přečteno: 2604x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Atentát na Fica

Ve středu 15.5. ve slovenském městě Handlová, krátce po zasedání slovenské vlády 71 letý spisovatel J.C. postřelil slovenského premiéra Roberta Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 80x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:01

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s prezidentem Raísím

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 608
  • Celková karma 2,02
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.