Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Značkování lidí i patníků

Některý pes čůrá úmyslně po lidech a jiný klidně po všem ve svém dosahu. Je mu jedno koho ocejchuje, hlavní je, že to udělal a hotovo.

Stalo se vám někdy, nebo jste o tom možná i slyšeli, že pes čůrá úmyslně po některých lidech a jiný klidně po všech ve svém dosahu. Je mu jedno koho počůrá, hlavně, že to udělá. Vždy se k dotyčnému nenápadně a kamarádsky přiblíží, párkrát svou oběť očichá a pak zvedne nohu. Zkrátka a jednoduše si dotyčného označil. Zanechal na něm svoji privátní značku. I v té nejmenší kapičce moči je dostatek specifického pachu a informací.

Psi a fenky začínají značkovat různá místa někdy okolo jednoho roku. Vždy to většinou bývá s nástupem pohlavní zralosti. Fenky značkují daleko méně než psi, i když některé jsou ve značkování přímo přebornice. Kolikrát jsou schopni zvednout zadní nohu daleko výše než kdejaký pes jejich velikosti. Někdy je fenka tak rozrušená, že si připodřepne v okolí každého počůraného sloupku, keře, lampy. A jiná chodí po předních nohách jako klaun a značkuje a tak zanechává své vzkazy pro příchozí chlupáče.

Značkování významně usnadňuje psům komunikaci a mají v tomto i své rituály. Teritorární značky zvýrazňují sebevědomí a kolikrát to násobí i mocným hrabáním. Někdy odletují drny, kamínky, kusy trávy. A nedej bože, že jste se právě sehnuli pro exkrement. Jistě si umíte představit to nadělení. Já například o hrabání u jednoho svého psa věděla. A tak pokaždé jsem ho musela rychle stáhnout z inkriminovaného místa a až poté jít po něm uklidit.

Při vstupu do parku si každý pes označí nějaký patník, nebo keřík a zároveň si přečet vzkaz toho, kdo do parku vstoupil. Ví, co ho tam bude čekat, na co se připravit. Také zda je tam velký pes, nemocný, starý, nebo zda je tam hárající fenka. I když tyto fenky majitelé nepouštějí většinou z vodítek. Pokud vás uvidí, že se přibližujete, tak majitelé začnou na vás volat. „ My háráme!“ Tento výkřik mi vždy připadal směšný. Snad hárá jenom fenka, tak proč je toto oznámení v množném čísle. A jiný zase volá.“ Máte kluka, nebo holku!“ Vždy mám chuť odpovědět, že mám tři děti. Dvě holky a kluka. Avšak tomuto pejskařskému žargonu každý správný pejskař jistě rozumí.

V okolí svého domu má pes značek hned několik, aby zabezpečil své teritorium. Při každém venčení se tyto značky snaží zase obnovit. Kolikrát i zjistí, že mu někdo jeho označení přečůral. Tak rychle běží, aby tu pohromu napravil, a zvedne nohu ještě výše než ten darebák před ním.

A co takový pes, který si označkuje cizího člověka? Chtěl si ho snad přivlastnit, zvětšit své teritorium, mstít se, nebo naopak vycítil nějaké nebezpečí a svou značkou chtěl zahnat protivníka? Chtěl svým označením urovnat nějaké spory, nevyjasněné vztahy, nebo dát někomu vzkaz? Má snad z toho legraci, že se mu podařil další nešvar? A ještě to může být i proto, že cítí moč z majitelova psa, který si ho takto už označil. Majitelův pes tím zase říká, tohle je můj pán a patříme k sobě.

Co s takovým chováním? Dá se to nějak odstranit?

Většina veterinárních lékařů vám doporučí kastraci, avšak ne vždy tento zákrok pomůže. Někdy se kastrací může toto chování i zhoršit, neboť byl tento problém způsobený něčím jiným. Nejdříve bych doporučovala zjistit příčinu takového chování, pozorovat psa kdy značkuje, také jaká místa, případně jaké lidi. Značkováním vám pes může chtít něco říci. Může být s něčím nespokojený, může být i opravdu nemocný. Pozorováním zjistíte velmi mnoho a až poté se bude řešit jeho náprava, tedy nechtěné značkování.

 

 

 

Autor: Jana Aulehlová | neděle 28.1.2024 18:23 | karma článku: 11,16 | přečteno: 286x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Mejšle, avšak u nás jen bandory

To byla panečku chůze. Nabalené bláto ze dvorku a našlapané slepičince mi cestou domů vždy odpadávaly. Babička to pokaždé nerada viděla.

16.2.2024 v 17:58 | Karma: 17,62 | Přečteno: 348x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 13. díl - Další člen rodiny

Hrob se stal předmětem dědického řízení, jakož i starý budík, sluchátka do uší, seniorský mobil a nefunkční holicí strojek.

6.2.2024 v 20:50 | Karma: 21,61 | Přečteno: 538x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 12. díl - Další člen rodiny

Milenka se na staříka prakticky vykašlala, neboť z něj už nic nemá. Žádné peníze, nákupy, ani popíjení vínka, natož braní věcí z jeho bytu. To my ho máme stejně rádi i po tom všem co nám udělal, neboť jsme rodina.

24.1.2024 v 11:15 | Karma: 19,49 | Přečteno: 612x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 11. díl - Další člen rodiny

Já jsem nebezpečný špion, který se bojí o svůj život. A z našeho staříka se stane na sklonku babího léta zámecký pán, kde mají potom přístup jen vyvolení.

19.1.2024 v 14:20 | Karma: 21,11 | Přečteno: 557x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 10. díl - Další člen rodiny

Plno měsíců jsem neměla na psaní na toto téma vůbec sílu. Za tu dobu se stal z našeho staříka zámecký pán, ze mne nebezpečný špion a letos je konec. A co se událo za tu dlouhou dobu? Mnoho a já se rychle vrátím do května.

15.1.2024 v 17:36 | Karma: 24,68 | Přečteno: 746x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky