Protahuje se po spaní?

Pokud vždy, tak to je dobře. Když ne, tak není něco v pořádku. Zbystřete, proč tomu není jako dříve.

Každý pejsek, nebo kočička se po probuzení pořádně protáhnou. Někdy krátce, jindy o něco déle. Záleží však také, jak majitel hodně spěchá na venčení, že? Co si budeme povídat. A pokud zaspal, tak žádné velké protahování asi dnes nebude. Vše probíhá v poklusu jak pejska, tak jeho majitele. Já jsem se i párkrát přistihla, jak slovně psa popoháním. „Tak dělej! Honem, tady je pěkné místečko. Nepozoruj, co kde lítá, nemáme moc času. Tak šup, ať už to je! No konečně, to to trvalo.“

Pes své protažení kolikrát provází i hlasitým zíváním a to hlavně ráno. Kdybych nevěděla, že mám doma psa, tak bych vylezla po jeho zívání z domu oknem, než dveřmi.  Náš pes vydává opravdu strašné zvuky po nočním probuzení. Pak až začíná protahování celého těla. Silně stáhne velké svaly na zádech, a pak v opačném směru stáhne přední svaly do propnutí. Na závěr se celý oklepe, povyskočí. Zvedne vysoko radostně ocas jak smrkovou větev a může se jít ven.

Takové celkové protažení těla je u zvířat hodně důležité. Máte potom jistotu, že mazlíčka nebolí klouby, svaly, nebo se neozvalo staré zranění. Pokud si protáhne pouze přední končetiny, nebo jen zadní, tak zbystřete. Něco se v jeho těle děje a dává vám takto signál.

Kočka si protahuje po probuzení také postupně celé tělo. Moje u toho vydává zvuky podobné vrkání a tiše zívá, občas i mňoukne.  Nejprve si protáhne přední končetiny a kočičí tělo vypadá jak vlnka. Pak se zvysoka postaví a protáhne zadní nohy, vyhrbí hřbet a tím si uvolní klouby a svaly. Nikdy nezapomene ani na ocásek, ani na drápky. Vždy většinou ještě běží ke škrabadlu a protahuje opět celé tělo. Toto je kočičí ranní rituál ihned po probuzení. Takové zahřívací kolečko na zahřátí svalů, kloubů. Pro kočku je hodně důležité, neboť na tom závisí délka a pružnost kočičího skoku. Tyto rychlé pohyby při lovu jsou známkou dobrého stavu svalů a kloubů a také toho, že kočičku nic nebolí. Však kdo z lidí by si nepřál mít pružné a mrštné tělo jako mají kočky? Myslím, že všem by se nám hodilo. Na druhou stranu by i lékaři měli méně práce o naše bolavá těla. Kdo ví, zda se jednoho dne nebudu raději protahovat jako kočka a potom dám sbohem všem ortopédům.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Aulehlová | pátek 7.4.2017 16:50 | karma článku: 15,39 | přečteno: 881x