Pasivní kouření zvířat

Neexistuje bytost, která by poškozovala svoje zdraví i zdraví svého okolí více než člověk. Zadívejte se do zvířecích očí, zamyslete se. Stojí vám to za to? 

Strach o zvířecího kamaráda by mohl být dobrým důvodem. Zvířecí pohled z očí do očí by mohl být i silnou motivací, jak přestat jednou pro vždy s kouřením. Nejzranitelnější jsou kočičky, které si lízají neustále svůj chlupatý kožíšek. Na něm je plno škodlivých látek z cigaretového kouře a u těchto kočiček dochází k většímu riziku ústních nádorů a lymfatických uzlin. Tento typ nádoru je hodně nebezpečný a většina zvířat umírá. Umírá na nezodpovědnost majitelů ke zvířatům.

Na krabičky cigaret bych proto volila i takové odstrašující obrázky. Když nemá majitel sám k sobě zodpovědnost, tak třeba se dokáže zamyslet nad zvířetem. Někteří lidé mají raději zvířata než sebe samé. Takto by mohli získat nový pohled na škodlivost kouření, jak je nebezpečné.

Pejskům, kteří mají dlouhý čenich, například kolie, barzoj nebo pudlík, kouř většinou způsobí rakovinu čenichu. U boxerů a mopsů s krátkým čumákem zase rakovinu plic, srdeční choroby. U krátkosrstých plemen je ještě navíc riziko onemocnění kůže.

A co takové nedopalky z cigaret, neboli špačky? Na vycházce nedopalek pejsek může v nestřeženém okamžiku spolknout, nebo se napít vody, v které se odhozený nedopalek louhuje.  Ani jedno z toho nepřispěje pejskům k lepšímu zdraví. Snad máme odpadkové koše, kterých kuřák míjí jistě ve městě dost. Snad mu ruka námahou neupadne, když vhodí típlý nedopalek do koše, nebo ho i zašlápne špičkou boty do hlíny.

Takové pasivní kouření zvířat se ještě násobí počtem kuřáků v domácnosti. Kuřák by si mohl říct, „Dost! Pro začátek přestanu kouřit doma. Využiji balkon, terasu.“

Zvíře má právo na čistý vzduch, tak mu ho dopřejte. Myslíte si, že se dá kouř po cigaretě jen tak jednoduše vyvětrat? Omyl. Kouř ulpí na psích hračkách, miskách s vodou, granulemi i v zvířecí srsti. Pro menšího pejska je smrtelná dávka už 10 mg na jeden kilogram jeho váhy. Kuřák takovou dávku ani nepocítí, ale malého zvířecího kamaráda může stát i život. Nikotin mu zasáhne celý nervový systém a může být konec.

Vím, že kuřáci nemají v dnešní době na růžích ustláno. Nesmí kouřit v restauracích, nástupištích, na letišti a kdoví kde ještě. Takový člověk je rád, když přijde domů a v klidu si může zapálit. Řekne si, „jsem přeci doma a tady se nenechám už od nikoho omezovat.“ Však se neomezujte, ale nezkracujte vědomě život psům a kočkám, kterých je v našich domácností asi nejvíce.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Aulehlová | pátek 9.6.2017 16:02 | karma článku: 15,71 | přečteno: 434x