Není vakcína, tak se raději modlete…

Chcete se očkovat proti žloutence typu A? Chtít můžete. To je tak jediné, nebo se můžete modlit. Jiné řešení jsem dnes nenašla.

Obvolala jsem třicet šest lékáren z celé republiky. Že nebude vakcína v Brně, mi bylo jasné hned. Brno se potýká se žloutenkou již od jara. Proč ale není vakcína v celé republice, mi není jasné. Přitom ten, kdo by si jí chtěl koupit, za ní vydá nemalou částku. Kdo ji tedy vykoupil? Že by Brno? Pouze v jedné jediné lékárně měli očkovací látku, ale jen dětskou.

Stále používat antibakteriální mýdla a gely není také určitě dobré na pokožku. Ale než mít žloutenku, tak se raději budu dál patlat. Přitom se dá žloutenka chytnout plno jinými způsoby. Není to nemoc jen špinavých rukou.

Dříve se žloutenka vyskytovala hlavně mezi narkomany, bezdomovci a jinde, kde byla špína. Dnes tomu už tak není. Postihne kohokoliv. Lékaře, náměstka, učitele, děti…Zkrátka všechny věkové kategorie a ze všech sociálních vrstev. Nikdo nezná řešení, příčinu, epicentrum, zdroj výskytu. Šíří se jak lavina, jako mor.

Pokud přijdete do styku s nemocným, musíte zůstat padesát dní v karanténě. Nebo se můžete nechat do týdne naočkovat proti žloutence, aby nemoc nepropukla. Ale kde se nechat naočkovat, neví nikdo.

Možná by se dalo vše zastavit plošným očkováním celého města a okolí. Kdo to ale zaplatí, je už další věc. Nehledě na to, kolik stojí léčba nemocných, hospitalizace. Čtrnáct dní jste v nemocnici, čtrnáct dní potom doma. Jste na neschopence, nic si nevyděláte, zničené zdraví.  

Nějaká rada jak se nenakazit není. Možná venku na nic nesahat, nic venku nejíst, s nikým se nestýkat. Neotvírat kliky, nosit na rukou stále rukavice, na obličeji nosit roušku…Zkrátka se můžete s takovou už jen někam jít zakopat. 

Autor: Jana Aulehlová | čtvrtek 20.10.2016 21:41 | karma článku: 19,77 | přečteno: 701x