Jarní dochucovadlo i ozdoba šatníku

Chlup, ať už psí či kočičí, se stává součástí našich jídelníčků, a i šatníku. Samozřejmě nechtěných, kdo by jedl psí chlupy, nebo si je lepil na oblečení jako módní doplněk. Zkrátka, kdo sdílí jednu domácnost se psem nebo kočkou, ten se tomu nevyhne. Ušetřeni jsou například majitelé dlouhosrstých plemen – pudlů, bišonků. Pudla mám doma a jeho chlup nenajdu nikdy, pouze při česání, a to se nepočítá. Zato chlupy z barzoje najdu i tam, kde vůbec nechodí.

Seděla jsem u lékaře v čekárně a rozhlížela se, kdo všechno bude ještě přede mnou, zda tam strávím celé dopoledne, nebo to půjde rychle. Můj zrak se zastavil až na kalhotách vedle mě sedícího pána. Byly plné kočičích chlupů. Hned si pomyslím, že pán je milovník koček, však i ruce měl poškrábané. Začínám si prohlížet důkladně celé osazenstvo, alespoň mi to čekání rychleji uteče. Z druhé mé strany seděla paní a dle mého odhadu neměla doma žádné zvíře. Možná měla, ale před svým odchodem se řádně pojezdila lepícím válečkem. Zhruba polovina čekajících lidí měla na oblečení nějaký chlup ze svého domácího mazlíčka. Někdo méně a další více. Druhá půlka lidí neměla nic. Ti měli oblečené stále populární rifle, které jsou vděčnou součástí našich šatníků. Na denimu se chlupy neudrží, zato legíny, které si oblíbily mé dcery, jsou hororovou záležitostí. Před odchodem z domu se pořádně pojezdí lepícím válečkem. Na černé barvě jsou bílé chlupy opravdu k nepřehlédnutí. Na psa se ale nikdo pro jeho chlupy nezlobí, neboť jsme o tom věděli, že nás toto martýrium bude čekat.

Buď se s pár chlupy v domácnosti smíříte, nebo můžete uklízet jak šílení a smejčit svůj byt stále dokola. Nakonec ale zjistíte, že je vše zbytečné. Kočičí chlupy jsou o něco horší, neboť jsou jemné a víc poletují než chlupy psí.

Pro laiky se naskýtá i jiné řešení, a to nechat pejska ostříhat. „Nejlépe mu to vemte úplně na kůži, ať doma nemám samé chlupy.“ Tak takovýchto vět slyším hodně. Zatím všem majitelům jsem to rozmluvila. Většina si myslí, že ostříháním jejich jarní problém s chlupy zmizí. Srst se ale pouze zkrátí, chlupy nemají svou délku, tím pádem jsou i méně vidět a problém se jim zdá menší. Línání se nedá zastavit, pouze urychlit a zmírnit. Ostříháním na kůži pejskovi i kočce hodně nevědomky ubližují, aniž by to tušili. Pejsek bude mít například lupy, srst bude mastná atd. Nedá se jít proti cyklu přírody, těžko proti proudu. Každý majitel si má před koupí pořádně rozmyslet, jaká rasa vlastně bude nejlepší pro jeho způsob života.

Na jaře bývají chlupy i součástí našich jídelníčků. Ten, kdo nemá zvíře, může v jídle najít naopak svůj vlas. Vlasy nám vypadávají a zvířatům zase chlupy.

Zkuste si na chlupech najít alespoň pár pozitivních věcí, já jsem si našla jednu úplně novou. Zkusila jsem si uplstit něco pro zasmání, odreagování. Bez chlupů by to nešlo a takové vyrábění si můžeme dovolit jen my, co máme dostatek kvalitních chlupů z našich zvířecích parťáků.

Ukázku vyrábění najdete ve fotoblogu

Autor: Jana Aulehlová | úterý 24.3.2015 17:00 | karma článku: 13,67 | přečteno: 460x