Porota Czech Press Photo vybrala, „Ježiš on je mrtvej“

Nic proti hezkým záměrům, vzletným slovům a ušlechtilým cílům. Jak je hezké prostřednictvím takových soutěží rozvibrovat city veřejnosti a orang-utan (člověk lesa) je přeci jen náš nejbližší příbuzný.

Cituji prohlášení v médiích:

Fotografií roku se v prestižní soutěži Czech Press Photo stal snímek orangutaní matky s umírajícím potomkem. „Fotografii matky orangutana s umírajícím mládětem jsem pořídil v národním parku Tanjung Puting, který je oddělený řekou od obrovské plantáže palmy olejné, kde zůstává pouze úzký pruh původní vegetace, ve kterém tato zvířata nemají dostatek potravy ani životního prostoru, a tak jsou zde v podstatě uvězněna,“

V národním parku Tanjung Puting je odchovna orangutanů a zároveň jakási přírodní ZOO pro turisty. Orangutani se cpou na stromových krmelištích a turisté s foťáky chodí mezi nimi po dřevěných lávkách. Zde máte jejich web. Můžete si pronajmout jedno mládě na rok „jen“ za 100 000 USD. https://orangutan.org/rainforest/tanjung-puting-national-park/

Jedni místní podnikavci neurvale kácí lesy a druzí zachraňují třeba orangutany. Mnohdy jde o spřízněné známosti nebo příslušníky klanů. Ti druzí pochopili že manipulací s veřejností, apelem na soucit si zajistí docela slušný, zábavný business. Prostřednictvím emociální propagace orangutanů se žádný prales nezachrání. Je to otázka sankcí, politických jednání s bohatými a vlivnými lidí.

Na vítězném snímku Czech Press Photo nevidíme nic víc než starou orangutaní samici, která možná nemá mléko, z důvodů, které my ani fotograf neznáme, takže tvrdit, že je to v důsledku ubývání přirozených orangutaních biotopů, zatímco vedle mají bohatě prostřená krmeliště, je opravdu úsměvné. Mládě je pohublé, trochu nazelenalé což orangutaní novorozenci bývají. Má zavřené oči v matčině náručí což je normální poloha odpočinku opičího mláděte. Nicméně jednou rukou se drží chlupů matky.  I kdyby orangutaně umíralo, tak je to normální. I v orangutaní rezervaci nějaké to mládě zemře.

Snímek jako takový se povedl pokud mluvíme o momentce opice s mládětem pořízenou v ZOO, ale přiřazovat mu nějaká vyšší poslání, anebo hledat v něm, co tam není je mino úroveň seriózní soutěže.

Působil jsem na Borneu a Malajské Peninsule 2 roky a věřte mi, že snímky dokazující devastaci místních pralesů jsou mnohem strašnější než umírající orang-utan.

 

Autor: Jiří Anderle | pondělí 26.11.2018 9:05 | karma článku: 17,78 | přečteno: 582x