Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajinská zmrzlina, Rus domácí a vejce svobody

Když lidmi cloumají emoce, tak se i rozum někdy zastaví. Ovšem omlouvat všechno emocemi je poněkud zjednodušující, protože hloupost bude vždy hloupostí, ať se to někomu líbí, či ne.

Rusko napadlo menší a slabší Ukrajinu a není tedy divu, že většina lidí po celém světě vyjadřuje solidaritu s touto zemí a mnoho z nich také vymýšlí způsoby jak poškodit agresora. Obchodní řetězce stahují z pultů ruské zboží, hackeři napadají ruské weby a připojují se i jednotlivci, kteří vedou svůj boj s Rusy především ve virtuálním prostoru na internetu. Ovšem jak je v dobách plných emocí běžné, tak některé nápady těchto bojovníků nejsou zrovna úplně racionální, ale spíše až absurdní, hloupé, či dokonce směšné. Začít můžeme třeba bojkotem ruského zboží. Prvním problémem je vůbec takové zboží identifikovat, protože jak víme, v globalizovaném světě nemá kapitál národnost, ale přelévá se tam, kde se mu nejvíce daří. Tak třeba málo lidí ví, že slavná ruská vodka – Stolichnaya se nevyrábí v Rusku, ale v Lotyšsku, které s Ruskem nemá zrovna dvakrát nejlepší vztahy a toto není jistě jen ojedinělý případ. Dalším aspektem takových bojkotů je i skutečnost, že je poměrně pokrytecké odmítat demonstrativně nakupovat, či prodávat např. ruskou vodku a přitom jezdit na benzín z ruské ropy, vařit si oběd na plynu z Ruska, či svítit elektřinou, která se získává z ruských palivových tyčí, které k nám mimochodem Rusové dodali právě tento týden.

Další, tentokrát opravdu poněkud směšnou snahou zasadit Rusům tvrdý direkt je přejmenování výrobků, či místních názvů, které nějak zavánějí Ruskem i když s ním často mají máloco společného. Možná lze ještě pochopit přejmenování zlínského hotelu Moskva, ke kterému teď mají jeho majitelé dobrou záminku, ale přejmenování Ruské zmrzliny na Ukrajinskou zmrzlinu, či ruského boršče na boršč ukrajinský, jak se dnes děje v některých restauracích, může mít sice svou symbolickou hodnotu, ale v podstatě je to stejně hloupé, jako když americký republikán Bob Ney v roce 2003 nechal v kongresových jídelnách změnit název hranolků z tradičního french fries na poněkud bizarní freedom fries, aby potrestal Francouze, kteří neměli moc chuti podpořit americkou invazi do Iráku. Pokud by jsme chtěli pokračovat tímto směrem, proč zrovna nepřejmenovat ruské vejce třeba na vejce svobody, ruskou ruletu na ruletu demokracie, či ruské kolo na kolo severoatlantické. Dnes by takové aktivity sklidili určitě potlesk, hlupáků se najde vždycky dost. Narazit by snad jen mohlo přejmenování nepříliš oblíbeného švábíka -  rusa domácího na ukrajince domácího, protože deratizátoři by pak měli s jeho hubením asi problémy.

Dalším poněkud nedomyšleným způsobem jak si s Rusy vyrovnávat účty jsou útoky na pomníky rudoarmějců, které se dnes také objevují. Troubové, kteří se jich dopouštějí si jaksi neuvědomují, že v řadách Rudé armády bojovali i Ukrajinci, za které tihle anonymní hrdinové vedou svůj vandalský boj. No a na konec bych zmínil „borce“, co prostě naházejí Rusy, žijící u nás, do jednoho pytle a začnou je pěkně diskriminovat. Nejznámější je případ vysokoškolského pedagoga, který prezentoval veřejně, že nebude učit ruské studenty, ale vyskytli se i případy, kdy někteří restauratéři, či obchodníci odmítli obsloužit zákazníky jen proto, že tito mluvili Rusky. V tomto kontextu si možná někteří vzpomenou na několik let starou zprávu BIS, kde zpravodajci označili vyuku některých národních obrozenců např. Čelakovského za propagaci rusofilie. Holt ani hlavy studované nemusejí mít zrovna IQ příliš na úrovni. 

Doba je hektická, emoce rostou, ale to neznamená, že by jsme se měli vzdát zdravého rozumu a začít tleskat, vandalismu, diskriminaci, či hloupým laciným gestům, které dnes můžeme také u nás vidět. Ukrajině to nepomůže, Rusům to neublíží, ale pro nás to jistě nebude příliš dobrou vizitkou.   

Autor: Aleš Merta | sobota 5.3.2022 21:35 | karma článku: 45,40 | přečteno: 7172x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik