O čem tedy budou ty letošní , obecní volby

Budou voliči řešit místní problémy, drahé bydlení, rozkopané komunikace, nebo jejich rozhodování ovlivní i současná energetická ktize a někteří z nich využijí volby k vystavení vysvědčení vládě? 

Před pár dny jsem tady publikoval blog, který jsem nazval - Volby - referendum o Fialově vládě. V tomto blogu jsem se pokusil o rekapitulaci činnosti současné vlády v době energetické krize a přinesl indicie, které naznačují, že značná část veřejnosti není s vládou spokojena a že tato nespokojenost se může projevit i při rozhodování voličů v nadcházejících volbách. V diskusi jsem pak dostal "kartáč" za to, že nechápu rozdíl mezi přímou a zastupitelskou demokracií, že nevím co je to referendum. Ovšem já samozřejmě rozdíl chápu a vím co je to referendum, ale holt někteří diskutující nechápají, či nechtějí pochopit, že použitý výraz se běžně používá k vyjádření názoru na určitou věc a ne jen ve své formální podobě, že zmíněný blog byl úplně o něčem jiném. V diskusi se také několikrát objevilo tvrzení typu, že jen "primitivové" si mohou myslet, že volbou SPD, ANO, komunistů atd. mohou ovlivnit celostátní politiku, že odmítnutím vládních stran nic nezískají. 

Tak určitě je jisté, že premiér Fiala by ani bo drtivé porážce v těchto volbách neodstoupil, ale možná by takový menší políček mohl vést k tomu, aby se vláda začala více snažit, aby byla více ochotna překročit svůj neoliberální stín, aby konečně pochopila, že nervozní lidé chtějí systémové změny, které by vrátily ceny tam, kde byly před krizí a dárečky, které vláda rozdává, jsou pro ně jen náplastí, které příčiny krize neléčí a ještě k tomu rujnují náš státní rozpočet. Rozčilovat se nad tím, že někteří lidé pojmou volby jako protest, "referendum" o vládě, že někteří voliči budou volit opozici, či nezávislé kandidáty jen proto, aby vládu vytrestali, či probudili je však přehnané. Tihle "primitivové" totiž moc jiných možností jak svou nespokojenost vyjádřit nemají.

Průzkumy veřejného mínění, hlasování v televizi, demonstrace mnohé naznačují, ale volby, ty mají přece jen jinou vypovídající hodnotu, o čemž se pravice již přesvědčila v minulosti, kdy ji voliči potrestali za zavedení poplatků ve zdravotnictví. Smůlu mají pochopitelně nespokojenci v obcích, kde vládní strany nekandidují, ale s tím se nedá nic dělat. Chápu, že vládním stranám, ani jejim skalním příznivcům se možné "zneužití" obecních voleb k nátlaku na vládu nelíbí, ale mnozí si jistě vzpomenou na předvolební výzvu pana Kalouska o tom, že krajské a senátní volby mohou být referendem o EET, která taky nebyla zrovna k věci a podle kritiků účelovosti takových prohlášení, by tedy měla být také cílena na voliče mdlého rozumu. Jak dalece ovlivní současná energetická krize nadcházející volby se dozvíme již velmi brzy, možná to bude zanedbatelně, možná že zásadně, no nechme se překvapit.

https://alesmerta.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=792114

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Merta | čtvrtek 22.9.2022 18:40 | karma článku: 16,31 | přečteno: 279x