Kolaborant z Těšína

Nastal čas zúčtovat se zbabělými, pro-Putinovskými kolaboranty. Nastal čas zúčtovat s Rusy žijícími v České republice.

I s takovými hysterickými výkřiky se lze na sociálních sítích, v diskusích pod články, ale i mainstreamu a některých blogerských výtvorech setkat. Když se kácí les, tak létají třísky a tak jsme, v této vypjaté době, svědky toho, jak se někteří proti-Putinovští bojovníci v zápalu boje uchylují k podpásovkám, nálepkování, zevšeobecňováním, dehonestaci domnělých protivníků, či dokonce ke hledání kolektivní viny. Takového jednání se bohužel dopouštějí i vzdělaní lidé jako např. pedagog na Vysoké škole ekonomické v Praze, ekonom a zastupitel TOP 09 Martin Dlouhý, který ve svém příspěvku na sociální síti sledujícím sdělil, že odmítá učit ruské studenty v odvetě za vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Příspěvek po zásahu vedení své strany a vysoké školy sice posléze stáhl, ale opět se ukázalo, že ani úspěšní a vzdělaní lidé nejednají vždy racionálně, ale mohou se nechat strhnout davem, nebo se snaží zviditelnit za každou cenu, pokud jim to může přinést třeba politické body.

Terčem útoku se stala i jedna z našich folkových legend Jaromír Nohavica a to jen proto, že nenaskočil na současnou proti-Putinovskou vlnu a prohlásil, že neuvažuje o navrácení Puškinově medaile, kterou obdržel v roce 2018 za popularizaci tvorby Vladimíra Vysockého a Bulata Okudžavy v České republice. Nohavica ovšem měl tu smůlu, že mu medaili předal osobně prezident Putin, který dnes není v končinách, na západ od Ruska, příliš v kurzu. Nevzdáš se medaile, jsi kolaborant, pseudoumělec a rádoby básník, který jako vždy nepřekvapil. Krysa, co si hřeje vyznamenání od vůdce na prsou. Jaromír Nohavica nemá se svědomím nic společného. Ruskej šváb....EU se vysmívá a Putinovi klaní. Zničil ve mně poslední zbytky sympatií. Už ho nechci ani hrát ani poslouchat. Je mi z něj zle a stydno. Tak to Nohavica schytal za to, že tentokrát, jak často nepluje s proudem, ale drží se svého.

Demonstrativní vzdaní se medaile by mu samozřejmě, zvláště v dnešní rozjitřené době, přineslo body, ale on není pan Dlouhý, který to má asi zapotřebí. Jarek Nohavica prostě bere medaili asi tak, že ji dostal jako ocenění své umělecké práce, která nikdy nebyla, ani k minulému, ani k současnému režimu, podbízivá, ale spíše kritická, na což si pamětníci dob před listopadových, jistě pamatují. Ano, Nohavica udržoval v 80. letech jisté styky s STB, ale kdo jsi bez viny, ať první hodí kamenem. Proč po listopadu umělci ve velkém nevraceli státní ceny, tituly národních a zasloužilých umělců, které obdrželi od hlavounů minulého režimu. Myslím, že měli právě ty důvody, které má dnes pan Nohavica, tedy, že si myslí, že si ocenění za svou práci zaslouží. Nohavica měl slabost pro Rusko, možná že i pro Putina, ale z jeho vyjádření je zřejmé, že současnou ruskou agresi na Ukrajinu odsuzuje. Kouzlo Putina se ovšem nerozplynulo asi jen u pana Nohavici, ale zklamání jistě prožívá i mnoho dalších lidí včetně prezidenta Zemana, který k němu zaujal tvrdý postoj. Nohavica ovšem není politik a je jen na jeho rozhodnutí zda si ocenění z Ruska ponechá, či ne. Myslím, že jeho rozhodnutí by mělo být respektováno ať se to někomu líbí, či ne.

Na závěr jedna protiválečná, tedy i proti-Putinovská

  Zdroje: https://www.idnes.cz/kultura/hudba/jarek-nohavica-puskinova-medaile.A220225_141944_hudba_ts#anketa-progress-A20220225_jan_426  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Merta | sobota 26.2.2022 16:06 | karma článku: 37,15 | přečteno: 1930x