Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jakpak vám vyhovuje páteční termín voleb?

Na ministerstvu vnitra se rozhodli, že nám zatraktivní a zlevní volby, což je jistě chvályhodné, ale návrh, který byl představen před několika dny, se zas tak moc nepovedl.

Podle tohoto návrhu by se volby, od komunálních, přes krajské, prezidentské, senátní, parlamentní až po volby do EP měly konat v jediný den a to v pátek od sedmi ráno do dvaadvaceti hodin večer. Oproti dnešnímu stavu, kdy se volí v pátek odpoledne a v sobotu dopoledne, by tato změna měla přinést úspory času členů volebních komisí, kteří volbami jinak „zabijí“ dva dny, a také snížení finančních nákladů na platy úředníků, kteří volby zajišťují, protože tito mají v pátek dopoledne normální pracovní dobu. Mimo to, by se tímto opatřením mělo také zabránit případné manipulaci s hlasovacími lístky, které v noci z pátku na sobotu zůstávají zamčeny ve volebních místnostech. Další změnou by měla být možnost volit v před-termínu v pondělí a ve středu na místní radnici, či volit ze zahraničí korespondenčně. Novinkou by také bylo, že volič by volební lístky obdržel až ve volební místnosti, či by si je musel nechat, v případě korespondenčního hlasování, či hlasování v před-termínu, zaslat poštou.

Jak jsem již napsal výše, tak snaha politiků zatraktivnit a zefektivnit volby je chvályhodná, ale předložený návrh je značně odfláknutý, což nesvědčí o dobré práci podřízených vicepremiéra Hamáčka. Začněme termínem voleb. Pátek je jistě dnem, který by většině voličů vyhovoval, ale zejména pro členy volebních komisí, představuje zádrhel nutnost vybrat si den dovolené, což zřejmě každý neakceptuje. Komise složené jen z důchodců však asi nejsou cestou, kterou by autoři novely preferovali. Hodně volebních místností je také ve školách, což by nejspíše znamenalo potřebu najít náhradní volební místnosti mimo tyto veřejné budovy, tedy pravděpodobně v komerčních prostorách, za nemalé nájmy. Také doba ukončení voleb ve dvaadvacet hodin, tedy po čtrnácti hodinách práce zainteresovaných se nejeví jako ideální, protože si lze představit, jak asi bude vypadat sčítání hlasů, které není, zejména u obecních voleb, vůbec snadné. Lze se domnívat, že v některých případech se volby protáhnout až do ranních hodin, což na atraktivitě práce ve volební komisi moc nepřidá.

Další kontra-verzi představuje korespondenční hlasování a hlasování v před-termínu, jež umožňují manipulaci s hlasy. České volební právo je všeobecné, rovné, přímé a tajné. Volit tedy mohou všichni lidé, kteří splňují zákonné podmínky např. minimální věkovou hranici. Hlas každého voliče má stejnou váhu a volič nevolí přes prostředníka, ale přímo. Tajné hlasování pak je zaručeno tím, že volič musí hlasovat za plentou, aby nikdo jiný nevěděl, komu dal své preference, a tedy nikdo na něj nemohl činit nátlak, či ho ovlivňovat. Pokud si ovšem volič bude moci vkládat volební lístek do úřední obálky mimo prostory monitorované volební komisí, tak nikdo není schopen zaručit, že nebude hlasovat za úplatu, či že na něho nebude činěn nátlak např. v rámci rodiny, či nebude ovlivňován např. politiky na radnici, kde přijde odevzdat hlas v před-termínu.

Jak čtenář vidí, tak návrh novely volebního zákona má značné slabiny a nejde ho bezezbytku akceptovat. Snaží se vyjít vstříc voličům, ale pomíjí komplikace s hledáním míst konání voleb v pátečním termínu a problémy, který páteční termín přináší členům volebních komisí. Korespondenční hlasování a hlasování v před-termínu pak nemůže zajistit relevanci všech odevzdaných hlasů a tady porušuje jeden ze základních principů našeho volebního práva – tajné hlasování. Řešením by mohl být sobotní termín v době od sedmi do dvaceti hodin, který by dával naději sčitatelům, že se dostanou do postele kolem půlnoci a mohou si v neděli trochu přispat. Korespondenční hlasování a hlasování v před-termínu by mělo z novely zmizet, protože jeho akceptací by byla zpochybněna férovost voleb a navíc by volby značně prodražilo. Jednodenní hlasování by jisté bylo přínosem, ale novela volebního zákona musí být funkční a vyjít vstříc nejen voličům, ale i těm, kteří průběh voleb zajišťují. Snad to naši zákonodárci pochopí.

Zdroje: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-v-pondeli-ve-stredu-a-v-patek-hamacek-planuje-jak-budou-cesi-volit-81457#utm_content=freshnews&utm_term=koresponden%C4%8Dn%C3%AD%20hlasov%C3%A1n%C3%AD&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

https://domaci.ihned.cz/c1-66663950-ministerstvo-vnitra-navrhuje-zmenit-spravu-voleb-chce-zavest-jen-jeden-volebni-den-a-korespondencni-volbu#utm_content=freshnews&utm_term=koresponden%C4%8Dn%C3%AD%20hlasov%C3%A1n%C3%AD&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

 

 

 

Autor: Aleš Merta | čtvrtek 24.10.2019 5:02 | karma článku: 13,45 | přečteno: 495x
  • Další články autora

Aleš Merta

Jdeme válce vstříc ?

Je přímé zapojení naší země do válečného konfliktu na Ukrajině reálné, nebo je to jenom fikce, kterou se nám tady v zápalu předvolebního boje snažil šířit Andrej Babiš?

30.1.2023 v 17:37 | Karma: 32,03 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Přemluv antikomunistu

Mnozí si asi vzpomenou jak Mádl s Isovou přemlouvali babu, aby volila tu správnou stranu. No a teď se nám před finálem prezidentské volby rozjela né nepodobná kampaň - přemluv antikomunistu.

26.1.2023 v 19:37 | Karma: 23,86 | Přečteno: 616x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Dalšího ČECHO – SLOVÁKA už ne !

Tento slogan, portrét Gustava Husáka a znetvořená tvář Andreje Babiše zdobí billboard spolku Dekomunizace.

24.1.2023 v 17:22 | Karma: 25,57 | Přečteno: 717x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Jak je to s tím bývalým černochem

Bývalý komunista je něco jako bývalý černoch, tvrdí často zastydlí antikomunisté. Jednou komunista, navždy komunista, je takové jejich další oblíbené rčení.

19.1.2023 v 10:37 | Karma: 29,11 | Přečteno: 852x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odboráři by si měli hledat nového bosse

Bylo to za třicet stříbrných, nebo za trafiku? Hrála se s voliči komedie už od počátku, nebo se kšeft uzavřel až když se zjistilo, že vlastní ambice zůstanou nenaplněné.

9.1.2023 v 17:43 | Karma: 22,48 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 271
  • Celková karma 26,16
  • Průměrná čtenost 1979x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik