Recenze - Ludmila Svozilová: Achernar

Všechno je jinak. Realita je i není reálná. Patricie, hrdinka knihy Achernar, se pohybuje mezi dvěma světy, dvěma realitami jako mezi dvěma stranami zrcadla, z nichž ani jedna není ta skutečná. A zlo je všude.

Achernar jsem přečetla až po Zemři, Kaine, takže mě nepřekvapilo, že i zde jsem se absolutně ztratila. To se mi prostě v knihách této autorky děje. To ovšem nic nemění na faktu, že paní Svozilová prostě psát umí. Umí vystavět zápletku, umí napsat dialogy. Píše bohatým jazykem, má skvělou slovní zásobu, postavy jsou uvěřitelné a živé.

O čem tedy Achernar je?

Sledujeme Patricii, mladou ženu, kterou od samého začátku pronásleduje neznámý stalker. Nechává jí podivné vzkazy a nenechává Pat na pochybách, že je jí stále v patách.To ale není to nejhorší, co Patricii potká. Začnou se dít podivné věci. Patricie krátce po sobě ztratí práci i bydlení a velmi rychle se dostane až na úplné dno. Když už to vypadá, že jí není pomoci, objevuje se na scéně tajemný Johann s nabídkou práce snů. Jak to vypadá, jiná cesta pro Patricii v tu chvíli není – přijme tedy tuto, byť poněkud podivnou, nabídku.

A dostane se do pekla.

Záhadná budova ještě záhadnější organizace. Cely. Sadistické bachařky. Každý, kdo chce Patricii něco sdělit, záhadně zmizí. Všudypřítomná kontrola a všudypřítomný strach. Nadto i zde se objevují vzkazy záhadného stalkera na těch nejnečekanějších místech.Člověka nemůže nenapadnout slovo GULAG. Kriminál. Koncentrák. A pokud nad tím přemýšlíme déle, začne na povrch vyplouvat dost zřejmá analogie s totalitnm režimem. Nevím, zda to byl záměr, ale ta podobnost je děsivá. Místo k zešílení.

Patricie se později občas dostane mimo budovu – a zde teprve začíná ta opravdová záhada. Krok po kroku se zaplétáme do stále méně pochopitelných jevů a okolností. Stránku po stránce přestáváme chápat, co se tu vlastně děje. Nevíme, kdo vlastně je nebo byl Johann, nevíme, co je Achernar ani kdo ho řídí. Nevíme, co sleduje stalker. Jasné je jediné: ačkoli Patricii obklopuje nebezpečí a smrt, ona sama nehodlá svou kůži dát lacino.

Když jsem dočetla až sem, začala jsem přemýšlet, co mi děj tak naléhavě připomíná. Pak jsem na to přišla: Möbiův proužek. Víte, co to je? Möbiův proužek je útvar, připomínající přetočený náramek. Vezměte proužek papíru a slepte oba konce – ale předtím jeden z konců otočte o 180°. Jen jeden z konců! Slepte dohromady – a máte Möbiův proužek. Útvar, který vypadá úplně obyčejně a trojrozměrně, ale u nějž s úžasem zjistíte, že má JEDNU STĚNU A JEDNU HRANU! Podobně se chová realita v této knize. Skutečnost se potkává s jinou skutečností, stejně skutečnou jako ta první, jakoby na dvou stranách tohoto proužku. Jenže jak víme, on má jen jednu stranu. Co z toho, co Patricie zažívá, je tedy skutečné a co ne? Je skutečné všechno? Nebo nic?

Přiznám se, že ke konci už jsem se v ději opravdu motala. Naprosto jsem nepochopila, kde se například vzal Johann a co byl Achernar zač a jak to bylo s oběma sestrami. Z knih Ludmily Svozilové mám vždycky dojem, že jsou psány pro čtenáře inteligentnější, než jsem já. Ovšem vždycky mám taky dojem, že to je pouze můj a nikoli autorčin problém. Přesto si tentokrát neodpustím několik poznámek.

Především způsob a rychlost, jakým se normální mladá žena dostane na úplné dno, mi tentokrát nepřipadal úplně uvěřitelný. Přece jen má člověk obvykle nějaké přátele nebo někoho, na koho se může obrátit, případně jiné cesty, jak situaci řešit, zejména když není gambler, alkoholik, narkoman nebo jiná podezřelá existence.

Druhou, významnější výtku si dovolím vznést k ději v druhé polovině knihy. Achernar samotný, jeho hrozby a děsivá atmosféra by při autorčině mistrovství bohatě postačily k vybudování dokonalé atmosféry i v menší míře – pro mě bylo místy těch nástrah až příliš, děj byl místy až překombinovaný, méně by zde bylo možná více. Závěr je trochu strmý, pokud nechci říci uspěchaný. Tam, kde se zmíněný Möbiův proužek přetáčí tak, že nevíme, kdy věřit které realitě, jsem se už úplně ztratila, ale jak jsem napsala už v úvodu, u této autorky už si na to zvykám. Její styl, bohatost jejího vyprávění, zápletek a scén, to vše dělá z knih Ludmily Svozilové nesmírně čtivou záležitost, které odpustíte leccos.

Achernar přes všechny výhrady není výjimkou.

Autor: Alena Bures | úterý 18.6.2024 22:11 | karma článku: 3,77 | přečteno: 69x
  • Další články autora

Alena Bures

RECENZE: Šárka Andrlová - Tajemství domu v L.

Všudypřítomné tajemství. Dům, který je snad prokletý a každému přináší neštěstí. Duchařina? Ale kdeže! Nový společenský román talentované autorky Šárky Andrlové o tom, jak minulost ovlivňuje současnost.

20.6.2024 v 15:33 | Karma: 5,88 | Přečteno: 142x | Diskuse| Poezie a próza

Alena Bures

Smečka hororových psů už běhá v ulicích! RecenzeRecenze:

Antologie hororových povídek na téma PES z dílny - jak jinak - nakladatelství Golden Dog. Ale pozor: zlatý není ani jeden z těch pejsků!

19.5.2024 v 19:31 | Karma: 3,53 | Přečteno: 83x | Diskuse| Poezie a próza

Alena Bures

Recenze: Antologie Na neVěčné časy

Osm povídek z pera osmi mladých autorek. Téma: O druhých šancích s kapkou magie. Ideální jednohubka pro ty, kdo rádi čtou povídky s trochou tajemna a někdy i kapkou humoru.

1.5.2024 v 12:12 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Poezie a próza

Alena Bures

Recenze: Tereza Kadečková - Chapadla Černé hvězdy

Syrový, drsný postapo horror z pera zkušené české autorky. Příběh dvou sester v podivném, z větší části zatopeném světě, kde osudy přeživších řídí tajemná organizace Nekonečno a stejně podivný kult Černé hvězdy, hosta z hvězd.

30.4.2024 v 21:33 | Karma: 0 | Přečteno: 40x | Diskuse| Poezie a próza

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma: 22,63 | Přečteno: 373x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Vstal Biden z mrtvých? Pár hodin uběhlo a zas byl z vetchého starce zdatný rétor

29. června 2024  18:06

Americký prezident Joe Biden překvapil proměnou, kdy po neslaně nemastném výkonu v duelu s...

Lánská obora je na dietě. Snížila náklady, zavítalo do ní více lovců

29. června 2024  17:36

Lesní správa Lány v loňském roce snížila mnohonásobně náklady na provoz. Za dob Miloše Zemana, tedy...

Řecko opět v plamenech. U Atén s požárem bojují stovky hasičů

29. června 2024  16:58

Rozsáhlý požár vypukl v hustě zalesněné oblasti asi 20 kilometrů severně od řeckého hlavního města...

V Arktidě i poušti. Legendární švédské transportéry se budou vyrábět v Česku

29. června 2024  16:26

Námluvy se švédským výrobcem obrněnců BAE Systems Hägglunds přinesly do Česka první zakázku za...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 3,30
  • Průměrná čtenost 358x
Dcera, matka, babička, sestra (i zdravotní), začínající (už dlouho) spisovatelka, chovatelka, kreativní chaot a extrovert s touhou podělit se o své nápady a myšlenky, i kdybyste protestovali sebevíc. :-)

Seznam rubrik