Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Osada: nezapomenutelná sci-fi z 80. let v novém kabátě

Milovníci žánru sci-fi si možná vzpomenou na knihy ruského autora Kira Bulyčova, které u nás vycházely v osmdesátých letech minulého století. Jednalo se převážně o tvorbu pro děti a mládež publikovanou na pokračování v časopisech

Ohníček a Sedmička pionýrů. Řada povídek, novel a románů pro děti i dospělé vyšla později také knižně.

Nakladatelství Triton minulý rok vydalo dva na sebe navazující Bulyčovovy romány v jednom výtisku pod souborným názvem Osada. V češtině vycházely časopisecky jako Průsmyk (1981) a Druhá cesta k Průsmyku (1986), později knižně pod názvy Slyšel jsem Zemi (1984) a Země je příliš daleko (1988). Oba romány patří k vrcholnému dílu tohoto oceňovaného a do mnoha jazyků překládaného autora, který si získal příznivce nejen mezi milovníky fantastiky. Osada navíc poprvé v česku vychází v podobě, do jaké ji sám autor upravil pro knižní vydání. Především ve druhém díle došlo k několika změnám, u nás však dosud vycházela pouze původní, finálně neupravená časopisecká verze. Nyní si konečně můžeme dílo vychutnat v celé kráse, pěkně pohromadě a se zajímavým doslovem mapujícím život a tvorbu Kira Bulyčova.

Osada, to je shluk chatrčí na cizí nehostinné planetě, kde kdysi ztroskotala výzkumná vesmírná loď Pól vypravená ze Země. Lidé museli kvůli unikající radiaci loď opustit, sestoupit z hor do údolí a na čas se tu usadit. Věřili, že se brzy k lodi vrátí, a že se jim podaří navázat spojení se Zemí.

Život tady je ale příliš těžký a vysilující. Ohrožují je neznámé druhy zvířat, agresivní jedovaté rostliny, extrémně tuhé zimy, nedostatek potravy a oblečení, chybí léky, nástroje i materiál k výrobě čehokoliv užitečného. Lidé zvyklí na výdobytky civilizace najednou nemají po ruce nic, co by jim usnadnilo život v divočině. Cesta nahoru k Průsmyku a k lodi je nad jejich možnosti. Naděje přichází až s další generací. Mladí, kteří se tu narodili, jsou otužilejší a v mnoha ohledech odolnější. Dovedou lovit, znají nebezpečí číhající v lese, pohyb v tomto prostředí se pro ně stal přirozeností. Od starších slýchají vyprávění o Zemi a všemu se poctivě učí, ale Země je svět, který je pro ně nepředstavitelný. Vlastně ani nevědí, jestli by se chtěli vrátit někam, kde to neznají, a kde to pro ně bude cizí. Jejich domov je tady, tuhle planetu by chtěli prozkoumávat a zvelebovat, ta je pro ně skutečná. Starší generace se snaží předat dál vše, čeho lidstvo dosáhlo za tisíce let existence a civilizačního vývoje, je ale jasné, že v drsném a divokém světě se nepodaří zachovat stejnou úroveň a dříve či později zavládne právo silnějšího.

Autor vytvořil postavy z masa a kostí, kterým čtenář rozumí a dokáže se ztotožnit s jejich obavami i touhami, pochopit zahořklost, duševní vyčerpání i beznaděj, která číhá ve vlhkých koutech plesnivých chatrčí. S tím kontrastuje energie, optimismus a zbrklost mládí, první lásky, tvrdohlavost a neochota podřídit se hlasu rozumu. Rozhodnutí jednotlivce tady může ovlivnit osudy všech ostatních a o napětí není nouze. V dějové linii se skrývá několik překvapivých momentů. Celý příběh se čte jedním dechem a zbude po něm silný dojem, kterého se už nezbavíte. Možná si po letech nevzpomenete na název knihy nebo jména postav, ale dojem zůstane a bude vás nutit se k Osadě stále vracet.

Tvorby Kira Bulyčova si považují lidé všech věkových kategorií. Velmi známý je jeho cyklus pro děti o dobrodružstvích malé Alisy (v češtině Alenky), který u nás vyšel pod názvy Alenka z planety Země, Alenčiny narozeniny a Milión Alenčiných dobrodružství. Za zmínku stojí i humoristicko – satirické povídky o ztřeštěných obyvatelích malého ruského městečka Guslar Veliký (Mimozemšťané v Guslaru, Vynálezci z Guslaru) a cyklus románů a novel o kosmických toulkách vynalézavého a energického doktora Pavlyše, ke kterému patří právě i Osada. Ani tady se autor nedokázal obejít bez svého oblíbeného hrdiny, který se nečekaně zjevuje ve druhé části příběhu, byť zde hraje pouze vedlejší roli.

Dílo tohoto dnes již klasického ruského spisovatele bývá právem oceňováno za vysokou literární úroveň i lidskost. Osada zcela jistě zaujme i čtenáře, kteří sci-fi žánru příliš neholdují. Nejedná se o žádné meziplanetární bitvy nebo o přetechnizované a těžko srozumitelné prostředí. Knihu bychom klidně mohli zařadit mezi psychologické romány zabývající se hledáním smyslu života, mezigeneračními problémy, touhou někam patřit a zachovat si lidství i v extrémně vypjatých situacích.

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Benešová | čtvrtek 4.2.2016 8:50 | karma článku: 12,14 | přečteno: 439x
  • Další články autora

Alena Benešová

Dirigent - příběh o síle hudby v obléhaném městě

Novozélandská spisovatelka Sarah Quigleyová umístila děj svého románu do Leningradu roku 1941 a 1942. V Evropě zuří 2. světová válka a Hitlerovi se nedaří město dobýt přímo, rozhodne se je proto obklíčit a vyhladovět. Leningradská blokáda je jednou z nejkrvavějších a nejkrutějších vojenských operací v lidské historii. Uprostřed zdecimovaného města píše Dmitrij Šostakovič svoji Sedmou symfonii, která se vzápětí stává symbolem boje proti fašismu.

19.10.2014 v 18:00 | Karma: 8,33 | Přečteno: 357x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Van Goghovo ucho: tajemství slavného malíře odhaleno!

Vloni vyšla v nakladatelství Grada kniha, jež zásadním způsobem mění pohled na život a dílo nizozemského malíře Vincenta van Gogha. Především vychází najevo, že ona historka s uříznutým uchem, kterou si tak dobře pamatujeme ze školy, nemusí být pravdivá. Ale začněme od začátku.

7.10.2014 v 8:10 | Karma: 10,05 | Přečteno: 529x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Nebudu nenávidět: jiný pohled na izraelsko-palestinský konflikt

V brněnském nakladatelství Host právě vyšla kniha palestinského lékaře Izzeldina Abuelaishe s názvem Nebudu nenávidět, která nás nechává nahlédnout pod pokličku ne zrovna přátelských izraelsko-palestinských vztahů. Nejedná se o obžalobu ani obhajobu žádné z válčících stran; autor se pouze snaží přiblížit čtenářům každodenní život v Gaze, která je jeho domovem, a zamýšlí se nad tím, co je třeba udělat pro mír na Blízkém východě.

20.9.2014 v 14:10 | Karma: 16,55 | Přečteno: 4265x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

B. BoNo Novosad - Zvládněte vyvážení bílé se zrcadlovkou Canon

Funkce vyvážení bílé barvy zásadním způsobem ovlivňuje barevné ladění digitálních fotografií, proto bychom ji měli mít plně pod kontrolou. Patříte-li k začátečníkům nebo k těm, kteří s nastavením fotoaparátu stále bojují, je tu pro vás jednoduchá a názorná učebnice renomovaného fotografa a pedagoga B. BoNo Novosada. Kniha je k dostání též ve verzi pro zrcadlovku Nikon a pro kompaktní fotoaparáty a ultrazoomy.

14.9.2014 v 16:30 | Karma: 9,30 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ostatní

Alena Benešová

Horký dech léta

Udeřila vedra a všichni hledáme způsob, jak se zchladit a přežít léto v co nejlepší psychické i fyzické kondici. Někdo sedí ve sklepě s nohama v lavoře, jiný sází na klimatizaci nebo alespoň fučák hučák, který sice dělá kravál, ale pomáhá jakž takž ochladit vzduch v místnosti. Ideálním řešením je zapíchnout to v práci a vyrazit někam k vodě či do lesa.

22.7.2014 v 13:41 | Karma: 20,04 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

Guvernérka urazila kmenové náčelníky. Siouxové jí zakázali vstup na pětinu státu

15. května 2024  6:56

Guvernérka amerického státu Jižní Dakota Kristi Noemová má aktuálně zakázaný vstup skoro na pětinu...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Mám ráda biografické romány, literaturu faktu, rajskou omáčku a taky třeba Járu Cimrmana nebo francouzskou zpěvačku Zaz. A protože Češi jsou národ "prosíravý" (řečeno slovy klasika), stále je a bude o čem psát.