Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podobnost profesorů Švejnara a Klause s T.G.Masarykem-ani náhodou!

Stačí letmé prostudování historie vznikajícího Československa v roce 1918 a chtěl bych navrhnout úplně nový způsob volby prezidenta České republiky. Je tak jednoduchý a prostinký, že ani Ústava na něj nemohla pamatovat.    NAVRHUJI   VOLBU   V   NEPŘÍTOMNOSTI   KANDIDÁTŮ !

Je až s podivem, jak první zvolení T.G.Masaryka československým prezidentem, se kterým se i oba dnešní kandidáti rádi mediálně srovnávají, zůstává mimo veškerou pozornost. 

T.G.Masaryk byl zvolen prezidentem 14.listopadu 1918 - tedy 16-17 dnů po vyhlášení samostatnosti Československa. Byl zvolen v nepřítomnosti, protože v té době byl již několik měsíců v USA.

Přesto byl zvolen.

V době neexistence mobilů, TV zpravodajství, faxů, mailů a "PR" agentur,  působí jeho jednoznačná volba jako zázrak.

Do Československa přijel poprvé až 20.prosince 1918 (to překročil státní hranici...) a přes České Budějovice přijel vlakem 21.prosince 1918 do Prahy - více než 50 dnů po 28. říjnu - vyhlášení samostaného státu.

Existující úroveň tehdejší dopravy mezi Amerikou a Evropou mu neumožňovala ani nějak více "chvátat". Několikadenní cestu absolvoval lodí.  Stačilo, aby nějaké "bloudící dvojče ledovce" narazilo do jeho "spoje" a Československo mělo prezidenta, který by ani nespatřil stát, kde byl zvolen.

Jak klidný a bez emocí by mohl být průběh volby mezi profesory Klausem a Švejnarem, kdyby využili sílu Masarykova příkladu a na dobu volby by odcestovali mimo republiku.

Kolik by to ušetřilo "nervů" 281 zákonodárců, kteří již dnes "pod tíhou obrovské odpovědnosti" určitě špatně spí. Kolik by to ušetřilo peněz nám daňovým poplatníkům ? A hlavně, kolik by se ušetřilo i článků (lesů), řečí i času nás všech...!  

 

Autor: Václav Pecka | pondělí 7.1.2008 15:17 | karma článku: 8,99 | přečteno: 961x
  • Další články autora

Václav Pecka

Vládo netřeba se obávat - Hašek & Švejk“ se mohli mýlit!

Dnešní šedesátníci mohou s nadsázkou říkat, že v době jejich narození stálo pivo (jeden půllitr „desítky“) jednu korunu, dvanáctka možná koruny dvě.Ve chvíli, kdy ji tehdejší vláda prezidenta Antonína Novotného ceny piva direktivně zvýšila, připravila si vlastní pád. Nezachránil ji už ani příjezd tanků s jinými SPZ po „Pražském jaru“. Vystřídala ji nová vládní garnitura, kterou chránila armáda se statutem „dočasného pobytu“ a tak byla vcelku odvážnější. Pivo zdražovalo slovy ruského básníka Jevtušenka„mimachodom“ , takže jeho cena vyšplhala v osmdesátých létech na koruny dvě.

4.10.2012 v 12:22 | Karma: 8,04 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Václav Pecka

Neudělala se v definici parlamentní demokracie chyba?

Nebylo nezajímavé sledovat pokus, především ČSSD, o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Nečase. Nebylo ani nezajímavé sledovat podvečerní a večerní komentáře např. TV zpravodajství. Především se celým večerem nesl "unissono" argument - opozice má 81 hlasů, nemá šanci. Tenhle argument nebyl ale zcela podložen logikou ani fakty, úplně ignoroval a opomíjel postoj 5 nezařazených poslanců, z nichž dopředu bylo jasné, že vládu podpoří jen exposlanec ODS Michal Doktor. Takže ne 81, jak úporně celý večer psala např. ČT24 v tiráží teletextu pod přímým přenosem z Poslanecké sněmovny, ale alespoň 85..., což je jiná cifra. Co mně ale, jako pouhému ani příliš nepobavenému, posluchači a chvílemi i diváku tohoto představení vadilo, byla a je ta malá chybička demokracie, že o svém odvolání hlasovalo bez mrknutí oka i 10 přítomných ministrů - rovněž poslanců...! Je to pro mě paradox demokracie, o němž celý večer nepadlo ani slovíčko. Kdyby členové vlády, včetně premiéra měli smysl pro "fair-play", pak by dopředu deklarovali, že se hlasování o nich samotných zdrží , koalice by vládu silou 103 hlasů proti 85 bez problémů udržela a česká veřejnost by mohla říci - jsou to "gentlemani". Respektive 8 gentlemanů a 2 správně čestné ženy. Nestalo se! To co je běžné v jiných procedurálních záležitostech, včetně soudů, obžalovaných i soudců, kdy jsou pro podjatost vylučováni z jednání či svědectví mnozí - zde, když šlo o vlastní "korýtko" (členové vlády prominou...:) ) se projevila tahle chybička demokracie naplno! Anebo snad charaktery členů vlády ? Takhle asi Demosthenes demokracie nevymyslel!

21.3.2012 v 0:10 | Karma: 5,76 | Přečteno: 803x | Diskuse| Společnost

Václav Pecka

Smyslem fair play je udeřit pod pás...!

Dlouho jsem žil v jakémsi bláhovém přesvědčení, že poněkud menší smysl pro „fair play“ mají úředníci. Časem jsem pojal „podezření“ , že ještě hůře jsou na tom elektronické hlasy velkých společností, které mi sice nabízejí komunikaci, ale pak se mnou po mnohočetných odkazech (stiskněte 1, stiskněte 5 atd.) hovoří jen neosobní syntetický hlas. Po dnešku měním názor - vítězí sportovní „bafuňáři“!

3.3.2011 v 18:37 | Karma: 7,18 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Sport

Václav Pecka

A co řeknou leváci ?

Videoklip K.Issové a J.Mádla vyvolal velkou odezvu, kladnou i zápornou. Zazněly desítky argumentů pro a proti. Klip jsem viděl a od té doby se mi vtírá otázka - a co na to asi řeknou "leváci" ?

27.4.2010 v 18:59 | Karma: 10,08 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Politika

Václav Pecka

Předčasné volby budou 17.listopadu 2009 - á BASTA!

Prakticky před každými volbami do Poslanecké sněmovny Českého Parlamentu se objeví politická strana, do období voleb neexistující, nebo jen velice málo „výrazná“ - spíše virtuální, které je ale věnována nadměrná pozornost ze strany médií... (!) a následně i části veřejnosti (voličské...).

4.9.2009 v 9:45 | Karma: 10,71 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1779x
Amatérský pozorovatel,komentátor a rádoby glosátor všeho, co se děje kolem - politiky, kultury, sportu. Chovatel papoušků - amatér. Exsportovec - amatér. Profesionální smolař.

Seznam rubrik