Podobnost profesorů Švejnara a Klause s T.G.Masarykem-ani náhodou!

Stačí letmé prostudování historie vznikajícího Československa v roce 1918 a chtěl bych navrhnout úplně nový způsob volby prezidenta České republiky. Je tak jednoduchý a prostinký, že ani Ústava na něj nemohla pamatovat.    NAVRHUJI   VOLBU   V   NEPŘÍTOMNOSTI   KANDIDÁTŮ !

Je až s podivem, jak první zvolení T.G.Masaryka československým prezidentem, se kterým se i oba dnešní kandidáti rádi mediálně srovnávají, zůstává mimo veškerou pozornost. 

T.G.Masaryk byl zvolen prezidentem 14.listopadu 1918 - tedy 16-17 dnů po vyhlášení samostatnosti Československa. Byl zvolen v nepřítomnosti, protože v té době byl již několik měsíců v USA.

Přesto byl zvolen.

V době neexistence mobilů, TV zpravodajství, faxů, mailů a "PR" agentur,  působí jeho jednoznačná volba jako zázrak.

Do Československa přijel poprvé až 20.prosince 1918 (to překročil státní hranici...) a přes České Budějovice přijel vlakem 21.prosince 1918 do Prahy - více než 50 dnů po 28. říjnu - vyhlášení samostaného státu.

Existující úroveň tehdejší dopravy mezi Amerikou a Evropou mu neumožňovala ani nějak více "chvátat". Několikadenní cestu absolvoval lodí.  Stačilo, aby nějaké "bloudící dvojče ledovce" narazilo do jeho "spoje" a Československo mělo prezidenta, který by ani nespatřil stát, kde byl zvolen.

Jak klidný a bez emocí by mohl být průběh volby mezi profesory Klausem a Švejnarem, kdyby využili sílu Masarykova příkladu a na dobu volby by odcestovali mimo republiku.

Kolik by to ušetřilo "nervů" 281 zákonodárců, kteří již dnes "pod tíhou obrovské odpovědnosti" určitě špatně spí. Kolik by to ušetřilo peněz nám daňovým poplatníkům ? A hlavně, kolik by se ušetřilo i článků (lesů), řečí i času nás všech...!  

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Pecka | pondělí 7.1.2008 15:17 | karma článku: 8,99 | přečteno: 961x