Obraz Miloše Zemana v ruských on-line médiích

Miloš Zeman je vskutku pozoruhodný muž. Z minulých aktivních politických let nepřináší do českého politického milieu příliš mnoho dobrých vztahů. Jeho demonstrativní levicové smyšlení a nefiltrovaná mluva, dovedla svého času k šílenství tehdejšího německého ministra zahraničních věcí Joschku Fichera a bavorského ministra Edmunda Stoibera. 

Miloš Zeman tehdy se samolibým úsměvem a s jistotou očitého svědka označil všechny Sudetské Němce za vlastizrádce a Hitlerovou legii. Také v průběhu rozpoutané americké kampaně za rozmístění radarové součásti protiraketové obrany v Českých Brdech, Zeman se postavil na stranu těch, kdo považoval smysl této instalace za nekorespondující s Pentagonem deklarovaným cílem. V Rusku, které v dějepisu i médiích  má tendenci házet všechny Němce do jednoho pytle s vyšívaným fylfotem (rozhodně nekonotujícím u většiny ruské populace výjimečně svatý a pozitivní význam) a prudce alergickém na americké radary, se tak Miloš zapsal jako proruský politik. Rovněž Zemanovo přiznání se v absenci jakýchkoli sympatii vůči Madelein Albrightové, kvůli její protisrbskému stanovisku při budování Kosova, zcela koresponduje s ruským chápáním správného názoru.

Není tedy se čemu divit, že Moskva i Petrohrad přivítaly zvěst o Milošově vítězství s náležitou radosti. „Ať je to jakkoli, pohodlnějším českým prezidentem pro Rusko je Zeman a ne modlící se u zdí Pussy Riot v Praze, kníže Schwarzeberg,“ napsal ve své rozsáhlé zprávě z Prahy, dopisovatel informační agentury REGNUM Dmitrij Semušin. Ať je to jakkoli, Semušinův text nabízí ruským čtenářům zevrubnou analýzu všech knížecích řečových, třídních a etnických vad. Naproti tomu Zemana, autor nejrozsáhlejšího dostupného on-line textu oslavuje jako pohodlného pro Moskvu prezidenta, jehož perfektní ruštině vzdává hold. Není bez zajímavosti, že zatímco Schwarzenberogovy vady jsou v textu prezentovány pod drobnohledem, o Zemanově zálibě v alkoholických nápojích a plynoucích z ní faux pas není ani zmínka.

Nechci zde pana Miloše Zemana podezřívat z toho, že se stane ruskou loutkou kvůli tomu, že má svoje názory. Bezpochyby Rusko je jedním z dobrých trhů pro české zboží a politika diverzifikace českého exportu začala dlouho před vzejitím Miloše Zemana na prezidentský post. Petr Nečas spolu s Martinem Kubou explicitně deklarovali tento směr české zahraniční ekonomické politiky již na posledním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Mám pouze obavy z toho, že záliba našeho nového prezidenta v nadměrném konzumování alkoholických nápojů se může spolu s nejistou budoucnosti Evropské unie stát médiem posilování ruského mocenského vlivu v České republice. Však víte jak to v Rusku chodí: „Pěj do dna, Miloši!“ 

 

zdroj: http://www.regnum.ru/news/polit/1617949.html

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Sabir Agalarov | čtvrtek 21.2.2013 18:21 | karma článku: 17,15 | přečteno: 946x
  • Další články autora

Sabir Agalarov

Cejl

9.3.2013 v 21:01 | Karma: 13,85