Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cejl

Je něco po deváté večer a na brněnském Cejlu je stále hodně lidí. Studenti, vychází z koleji Wind Point a míří do hospod. Pracující neoproletarát se vrací z odpolední směny a spěchá do Inter Sparu pro nákup. Bílá masa se mísí s hlavními obyvateli této bizarní ulice – s cikány.

Parkoviště před Inter Sparem je plné aut. Mezí nimi, jako krysy v pološeru pouličního osvětlení pobíhají mladé cikánské holky, homosexuální prostituti a jeden transsexuál. Vypadají příšerně a v jejích hloupých a nešťastných tvářích jsou již rozpoznatelné příznaky chronických chorob. Své služby nabízí každému, kdo parkuje vůz nebo se chystá odjíždět. Pasáky těmto mladým „dámám“ dělají většinou jejích blízcí:  bráchové, strejdové a partneři, kteří jako duchové postávají v odlehlém parku.

 

Inu, Cejl je krásná ulice. Její obě strany lemují z velké části staré secesní domy, v nichž se kryjí nádherné, chytře plánované prostorné byty s vysokými stropy. Každý takový byt je snem brněnské neubytované mládeže. Jedním s cílů města Brna, jehož velkorysé cíle a záměry dobře symbolizuje nedávno vystavený „Orloj“ na náměstí Svobody, je v rámci politiky Městských zásahů „vytvářet v negativní zóně města Brna víc pozitivních bodů.“ V současné době mezí takové pozitivní body lze zařadit pouze Divadlo a loutkové muzeum Radost, kavárnu s nadpisem „dobrá kavárna na špatném místě“ a studentské koleje Wind Point. Rovněž bývalá vězníce pro politické vězně by měla brzy se stát multimediálním studentským kulturním centrem. Zkrátka dobře, naše brněnská „sluníčková“ administrace v čele s bakalářem Romanem Onderkou, MBA již v průběhu mnoha let něco „schvaluje“, „podporuje akce, invence a nápady“ a také na každém zasedání zastupitelů „bere nějakou novou výzvu.“ Nikdo ale z těchto lidi nepřemýšlí jak opravit systémovou brněnskou chybu, která kromě smutku a nenávistí již brzy začne plodit i epidemii pohlavních onemocnění. O romské děti a mladé lidi v Brně nikdo v pozitivním slova smyslu nepřemýšlí. Proč také? To není populární: obyčejní lidé by pro Cikány nevybudovali ani plynové komory s argumentem „to jim máme jako z daní platit za plyn? Ať si trhnou... raději je vystřílet.“

 

Mám dobrou intuici a také takový ten správný feeling, který může mít pouze společenský psanec. Tuhle roli mi totiž brněnská společnost nabízela také. Poprvé se to stalo v průběhu přijímacího řízení na gymnasium Jarošová. Psycholožka tehdy nedoporučila vedení školy mě přijmout mezí žáky tohoto prestižního gymnázia s odkazem na moji nedostatečnou inteligenci. Soudila tak na základě svého vlastního vyhodnocení moji analýzy černého mráčku, který mi v soukromí její kanceláře tehdy připomněl pouze „černý mráček“. Vím tedy jak s „černými hubami,“ které nemohou argumentačně zahnat nespravedlnost na nich páchanou, veřejné a vzdělávací instituce zachází.

 

Brněnští cikány nemají co dělat uprostřed města v bytech, za které neplatí. V tom se shodneme. Tyto lidé ale potřebují mít možnost se v několika dalších generacích sociálně napravit. Aspoň někteří z nich musí mít možnost se vzdělávat ve sportu, v hudbě a jiných oborech, které jsou blízké jejích genetickým předpokladům. Řečeno s Marshalem Mcluhanem, Romové patří mezi etnika, jejíchž „pravá hemisféra“ dominuje nad „levou“, čili jejích emocionální inteligence předčí jejích racionální kapacity. Na svých cestách světem, jsem ale navštívil místa, kde cikány zažívají šťastnější každodennost, než ty „naše“ ubohé „cikorky“.

Závěr: Dejme naším cikánům možnost narovnat slepený toluenem křídla, a třeba jednou to co jim bylo zakázáno (tedy kočovat) jim bude znovu vráceno. A oni pak sami odjedou tam, kde jim bude lépe. Anebo budou užiteční zde. Aby se tak stalo, je ale potřeba jim vrátit jejích identitu, kulturu a jejich dějiny, o kterých oni už vůbec nic neví. 

Autor: Sabir Agalarov | sobota 9.3.2013 21:01 | karma článku: 13,85 | přečteno: 1039x
  • Další články autora

Sabir Agalarov

Mají "romská média" nějaký smysl?

Před nedávnem v souvislosti s kauzou Romano hangos, kterou svým veřejným pokusem o diskreditaci těchto tradičních českých novin otevřel bývalý zaměstnanec Společenství Romů na Moravě (SRNM) Pavel Pečínka, vznikla v kruzích mediálních odborníků na Romy diskuse na téma, zda mají tzv. romská média nějaký smysl. Z této diskuse nepřímo vyplynul závěr, že nemají, neboť jsou „planým roubem do romské kultury, který se ne a ne uchytit“. V této souvislosti je potřeba si položit několik otázek. Co jsou to vlastně média? Proč označujeme některá média za „romská“ a zda se takovým označováním nedopouštíme latentní diskriminace samotné podstaty demokracie. A třetí otázka, která napadá v této diskusi je, jestli mají vůbec nějaká média v České republice smysl? Je potřeba si také připomenout fakt, že média nejsou jenom noviny, ale jsou to také rádia, televize a internetové zpravodajské a publicistické portály po celém světě. Nyní se tedy pobavme výhradně o tištěných médiích, o novinách v ČR.

27.3.2015 v 12:52 | Karma: 10,52 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Média

Sabir Agalarov

Třináct závěrů Satanovského o roli Ruské Federace

Ukrajinské povstání na Majdánu způsobilo vyostření konfrontace názorů odborné i široké veřejnosti nejen na Západě. Mezí ostře propagandistickými texty, ale vznikají i snahy ruských odborníků na mezinárodní vztahy „objektivně“ vysvětlit mocenské rozložení a ukolébat tak pozornost čtenáře takřka z „vyšší analytické perspektivy“. Jedním takovým textem je i čerstvá stať Jevgenije Satanovského, prezidenta Institutu Blízkého Východu. Jeho článek „Všechno teprve začíná“ v prvé řadě ukotvuje nedávno realizovaný referendum na Krymu jako legitimní danost a jeho výsledky jako objektivní realitu. Větou „Pokud demokracie je výraz vůle národa, pak referendum na Krymu je bezpochybně demokratický,“ zahajuje svůj text a zároveň tím vymezuje cílovou skupinu na kterou se obrací. Veřejnost, která s průběhem připojení Krymu cestou referenda nesouhlasí s akademickou laskavou korektnosti označuje autor jako „krymoskeptiky.“

21.3.2014 v 17:38 | Karma: 10,62 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Sabir Agalarov

Putin – the Judgement Day se blíží.

Metoda provedení a propagandistický doprovod anexe Krymu měly tolik stejných rysů s anexi Sudet, že porovnání dvou diktátorů dnes již zcela zevšednilo – Hitler jako Putler. Současná ukrajinská krize ale ještě jednou ukázala nakolik bezvýznamné je škatulkování jednotlivých totalitních proudů. Současný ruský putinismus, který ke své životaschopnosti používá kombinaci sovětsko - nacistického propagandistického jazyka se bohužel úspěšně realizuje v heslech „bratrská pomoc“, „boj s fašistickými živly“, „ochrana obyvatelstva“, „jednota národa“, „ideologie vůdce“, „skupiny zrádců“, jen zesiluje pocit duchovní a dějinné spřízněnosti dvou euroasijských vůdců. Oba svého času hodili rukavici globalistům, zednářům, atlantistům a satanistům ze zbytku světa. Historické podobenství mezí oběma profily je nabíledni, avšak k lepšímu porozumění probíhajících událostí je potřeba se všímat i rozdílů mezí srovnávanými jevy.

14.3.2014 v 17:08 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Sabir Agalarov

Komunikační šumy současnosti. Díl 1: Ostré podpatky

Tato pilotní stať je první, ze série textů věnovaných rezonujícím a alarmujícím polohám kultury, kterou jsme vytvořili.

11.3.2013 v 19:32 | Karma: 10,36 | Přečteno: 879x | Diskuse| Společnost

Sabir Agalarov

Stručná poznámka k inauguračnímu projevu Miloše Zemana

Miloš Zeman při své spontánní procházce starobylými prostory Vladislavského sálu, pod hřmot slavnostních fanfárů si jistě připadal jako král. Na své cestě k trůnu udělal několik symbolických gest. Pojďme se společně podívat na jejích bizarnost:

9.3.2013 v 17:52 | Karma: 19,20 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 884x
Žiji a pracuji v České republice jako novinář na volné noze. Rád píšu a natáčím nevšední reportáže.

Seznam rubrik