Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obraz Miloše Zemana v ruských on-line médiích

Miloš Zeman je vskutku pozoruhodný muž. Z minulých aktivních politických let nepřináší do českého politického milieu příliš mnoho dobrých vztahů. Jeho demonstrativní levicové smyšlení a nefiltrovaná mluva, dovedla svého času k šílenství tehdejšího německého ministra zahraničních věcí Joschku Fichera a bavorského ministra Edmunda Stoibera. 

Miloš Zeman tehdy se samolibým úsměvem a s jistotou očitého svědka označil všechny Sudetské Němce za vlastizrádce a Hitlerovou legii. Také v průběhu rozpoutané americké kampaně za rozmístění radarové součásti protiraketové obrany v Českých Brdech, Zeman se postavil na stranu těch, kdo považoval smysl této instalace za nekorespondující s Pentagonem deklarovaným cílem. V Rusku, které v dějepisu i médiích  má tendenci házet všechny Němce do jednoho pytle s vyšívaným fylfotem (rozhodně nekonotujícím u většiny ruské populace výjimečně svatý a pozitivní význam) a prudce alergickém na americké radary, se tak Miloš zapsal jako proruský politik. Rovněž Zemanovo přiznání se v absenci jakýchkoli sympatii vůči Madelein Albrightové, kvůli její protisrbskému stanovisku při budování Kosova, zcela koresponduje s ruským chápáním správného názoru.

Není tedy se čemu divit, že Moskva i Petrohrad přivítaly zvěst o Milošově vítězství s náležitou radosti. „Ať je to jakkoli, pohodlnějším českým prezidentem pro Rusko je Zeman a ne modlící se u zdí Pussy Riot v Praze, kníže Schwarzeberg,“ napsal ve své rozsáhlé zprávě z Prahy, dopisovatel informační agentury REGNUM Dmitrij Semušin. Ať je to jakkoli, Semušinův text nabízí ruským čtenářům zevrubnou analýzu všech knížecích řečových, třídních a etnických vad. Naproti tomu Zemana, autor nejrozsáhlejšího dostupného on-line textu oslavuje jako pohodlného pro Moskvu prezidenta, jehož perfektní ruštině vzdává hold. Není bez zajímavosti, že zatímco Schwarzenberogovy vady jsou v textu prezentovány pod drobnohledem, o Zemanově zálibě v alkoholických nápojích a plynoucích z ní faux pas není ani zmínka.

Nechci zde pana Miloše Zemana podezřívat z toho, že se stane ruskou loutkou kvůli tomu, že má svoje názory. Bezpochyby Rusko je jedním z dobrých trhů pro české zboží a politika diverzifikace českého exportu začala dlouho před vzejitím Miloše Zemana na prezidentský post. Petr Nečas spolu s Martinem Kubou explicitně deklarovali tento směr české zahraniční ekonomické politiky již na posledním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Mám pouze obavy z toho, že záliba našeho nového prezidenta v nadměrném konzumování alkoholických nápojů se může spolu s nejistou budoucnosti Evropské unie stát médiem posilování ruského mocenského vlivu v České republice. Však víte jak to v Rusku chodí: „Pěj do dna, Miloši!“ 

 

zdroj: http://www.regnum.ru/news/polit/1617949.html

Autor: Sabir Agalarov | čtvrtek 21.2.2013 18:21 | karma článku: 17,15 | přečteno: 946x
  • Další články autora

Sabir Agalarov

Mají "romská média" nějaký smysl?

Před nedávnem v souvislosti s kauzou Romano hangos, kterou svým veřejným pokusem o diskreditaci těchto tradičních českých novin otevřel bývalý zaměstnanec Společenství Romů na Moravě (SRNM) Pavel Pečínka, vznikla v kruzích mediálních odborníků na Romy diskuse na téma, zda mají tzv. romská média nějaký smysl. Z této diskuse nepřímo vyplynul závěr, že nemají, neboť jsou „planým roubem do romské kultury, který se ne a ne uchytit“. V této souvislosti je potřeba si položit několik otázek. Co jsou to vlastně média? Proč označujeme některá média za „romská“ a zda se takovým označováním nedopouštíme latentní diskriminace samotné podstaty demokracie. A třetí otázka, která napadá v této diskusi je, jestli mají vůbec nějaká média v České republice smysl? Je potřeba si také připomenout fakt, že média nejsou jenom noviny, ale jsou to také rádia, televize a internetové zpravodajské a publicistické portály po celém světě. Nyní se tedy pobavme výhradně o tištěných médiích, o novinách v ČR.

27.3.2015 v 12:52 | Karma: 10,52 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Média

Sabir Agalarov

Třináct závěrů Satanovského o roli Ruské Federace

Ukrajinské povstání na Majdánu způsobilo vyostření konfrontace názorů odborné i široké veřejnosti nejen na Západě. Mezí ostře propagandistickými texty, ale vznikají i snahy ruských odborníků na mezinárodní vztahy „objektivně“ vysvětlit mocenské rozložení a ukolébat tak pozornost čtenáře takřka z „vyšší analytické perspektivy“. Jedním takovým textem je i čerstvá stať Jevgenije Satanovského, prezidenta Institutu Blízkého Východu. Jeho článek „Všechno teprve začíná“ v prvé řadě ukotvuje nedávno realizovaný referendum na Krymu jako legitimní danost a jeho výsledky jako objektivní realitu. Větou „Pokud demokracie je výraz vůle národa, pak referendum na Krymu je bezpochybně demokratický,“ zahajuje svůj text a zároveň tím vymezuje cílovou skupinu na kterou se obrací. Veřejnost, která s průběhem připojení Krymu cestou referenda nesouhlasí s akademickou laskavou korektnosti označuje autor jako „krymoskeptiky.“

21.3.2014 v 17:38 | Karma: 10,62 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Sabir Agalarov

Putin – the Judgement Day se blíží.

Metoda provedení a propagandistický doprovod anexe Krymu měly tolik stejných rysů s anexi Sudet, že porovnání dvou diktátorů dnes již zcela zevšednilo – Hitler jako Putler. Současná ukrajinská krize ale ještě jednou ukázala nakolik bezvýznamné je škatulkování jednotlivých totalitních proudů. Současný ruský putinismus, který ke své životaschopnosti používá kombinaci sovětsko - nacistického propagandistického jazyka se bohužel úspěšně realizuje v heslech „bratrská pomoc“, „boj s fašistickými živly“, „ochrana obyvatelstva“, „jednota národa“, „ideologie vůdce“, „skupiny zrádců“, jen zesiluje pocit duchovní a dějinné spřízněnosti dvou euroasijských vůdců. Oba svého času hodili rukavici globalistům, zednářům, atlantistům a satanistům ze zbytku světa. Historické podobenství mezí oběma profily je nabíledni, avšak k lepšímu porozumění probíhajících událostí je potřeba se všímat i rozdílů mezí srovnávanými jevy.

14.3.2014 v 17:08 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Sabir Agalarov

Komunikační šumy současnosti. Díl 1: Ostré podpatky

Tato pilotní stať je první, ze série textů věnovaných rezonujícím a alarmujícím polohám kultury, kterou jsme vytvořili.

11.3.2013 v 19:32 | Karma: 10,36 | Přečteno: 879x | Diskuse| Společnost

Sabir Agalarov

Cejl

Je něco po deváté večer a na brněnském Cejlu je stále hodně lidí. Studenti, vychází z koleji Wind Point a míří do hospod. Pracující neoproletarát se vrací z odpolední směny a spěchá do Inter Sparu pro nákup. Bílá masa se mísí s hlavními obyvateli této bizarní ulice – s cikány.

9.3.2013 v 21:01 | Karma: 13,85 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  13:30

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O jeho smrti...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 884x
Žiji a pracuji v České republice jako novinář na volné noze. Rád píšu a natáčím nevšední reportáže.

Seznam rubrik