Korporace drtí národ

Odešla Škoda, zaprodal se Zetor, navždy zatracen byl Oscar, Baťa se přestěhoval do Kanady. A teď se firma Hamé stala kořistí Islanďanů. Jaká bude její vinou další?

České firmy mizí jedna za druhou na běžícím páse, neboť jsou prodávány zahraničním koncernům a z utržených peněž některé investují do slabších společností, aby mohly být do nejdříve také prodány. Důvod? Výhodný prodej a utržené peníze investovat. Je to jednoduše obchodní obrat, ze kterého se utrží horečné sumy a dále se investují. Generální ředitel si mnohdy otře pot na čele a jde si užívat zbytek života z nahromaděného majetku. Ano, běžný sen v řadách podnikatelů, kteří takto vidí svůj smysl života.

Proč však všichni zapomínají na svoji vlast a dávají výtvory svých zlatých rukou cizincům? Já rozumím té naší české vlastnosti, díky které se pro peníze můžeme přerazit ne-li více než Židé. Proč si ale žádný úspěšný Čech nevzpomene v úspěšné době také na české země, svůj vlastní domov, kde žili jejich otcové, kde oni vyrostli, vystudovali, potažmo začali budovat kariéru?

I ten nejmenší nárůdek na zeměkouli se musí přece celou svou duší ve světě reprezentovat, aby si vydobyl právoplatné jméno a místo k životu, což v moderním světě mj. znamená, mít i vlastní korporace, kterými na sebe dělá i určitou reklamu a zvedá i morálku národa pocitem, že něco dokáží.

Co dokazují naši podnikatelé? Jenom obohacování sebe sama, v případě výše zmíněného koncernu Hamé dokonce pomoc k dalšímu rozprodávání českých firem do zahraničí. Co když jednou tihle ekonomové prodají naši vlastní zemi nějaké cizí zemi? Nebo dokonce náš jedinečný jazyk a zničí tak vše, o co se snažili naši předkové?! Co nás přiměje zpět ke vlastenectví a snaze vybudovat stát pro 40 milionů lidí, jak o tom snil Jan Antonín Baťa?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Adam Vaněk | středa 7.5.2008 11:38 | karma článku: 17,00 | přečteno: 1166x