Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stát se chová jako lichvář

Který, aby mohl půjčovat lidem bez „proklepnutí“ jejich schopnosti splácet, nasadí vysoký úrok, aby poctiví dlužníci zaplatili i za ty nepoctivé, resp. Za riziko onoho lichváře, že určitá část dluh nesplatí.

Typickým příkladem je šmírování všeho druhu, např. půlroční archivování SMS a seznamu čísel, na které jste volali a která volala vám. Preventivně se šmírují slušní a poctiví lidé, aby si policie ulehčila práci při stíhání zločinců.

Podobný princip kolektivní viny dle hesla – všeci kradnú – se uplatňuje u elektronické evidence tržeb, ale ještě v horším provedení. Na rozdíl od šmírování totiž EET spoustě poctivých lidí přidělá náklady, které ovšem nejsou velké, ale hlavně práci navíc, opět, aby se úřadům usnadnilo zjišťování neplatičů daní. Nejvíce na to doplácí starší lidé, jejichž nemalá část se až tolik „nekamarádí“ s počítači, tablety či chytrými telefony. A často jsem od mladých globalizovaných nechápavců slýchal – no když je tak blbeeej, že neumí s tableteeem, tak ať nepodniká, heleee. Já na tohle mám jediný argument – bezohledná diskriminace podle věku, asi jako kdybyste řekli – k čemu nějaký bezbariérový chodníky, heleee, když je někdo vozejčkář, tak ať zůstane doma, heleee, pro všechny stejný podmínky přeceee. Jsem zvědav, až těmto „přechytralým“ dospělým puberťákům bude 70 či 80 let, kolik z nich bude zvládat naučit se s moderními technologiemi té doby.

A poviná elektronizace zdravotnictví je něco podobného, máme už tak nedostatek lékařů a spousta jich přesluhuje i v důchodovém věku, jakmile je stát začne buzerovat s povinnými elektronickými recepty, tak se obávám, že značná část jich „zavře krám“ a doplatíme na to my, pacienti, stejně jako doplácíme na někdejší stupidní nápad přidat zdravotním sestrám tři roky povinného studia navíc. Už od začátku jsem říkal, že se to vymstí, že prudce klesne zájem studovat na zdravotní sestru. A je to tu, důkazem je nedávné zkrácení tohoto nesmyslného studijního přídavku na jeden rok.

Posledním příkladem je zavedení povinného roku školky před nástupem do školy. Tohle je plně na místě u dětí nepřizpůsobivých či nezodpovědných rodičů, kteří u svých ratolestí zanedbávají předškolní výchovu, čímž pak děti nemusí zvládnout předškolní testy a mohou být nespravedlivě zařazeny do nějaké té praktické školy. Ale snad kvůli politické korektnosti nebo pro ušetření státních peněz za placení sociálních pracovníků, kteří by tohle kontrolovali, se uplatní opět princip kolektivní viny a povinný rok školky se „napaří“ všem, což opět rodičům jen přidělá práci, bez ohledu na to, jak zodpovědně vychovávají své potomky. A nad to, míst v už tak často přeplněných školkách tím logicky ubude, takže pro rodiče, kteří nutně potřebují umístit své dítě do školky ne na rok, ale na tři roky…, už třeba nebude v rozumně blízkých školkách místo.

Jenže solidarita s chudými či méně nadanými se nedá dělat pomocí státní šikany těch bohatších a nadanějších, protože právě ti vytvářejí ty hodnoty, z nichž pak část může být použita na pomoc sociálně slabým, zdravotně postiženým, atd. Politika buzerací a přehnané byrokracie, příp. tlačení velmi nadaných žáků k přizpůsobení se průměru, aby se ti málo nadaní náhodou necítili ukřivděně…, vede jen k podřezávání si vlastní větve, neboť tím ubude schopných a talentovaných lidí, kteří by mohli „upéct ten koláč“, z něhož kus ukrojíme na sociálně slabé, na vysokorychlostní tratě, výzkum, či třeba výstavbu školek, opravy chodníků a spoustu dalších potřebných věcí.

Takže vzhůru zpátky do časů, kdy v pracovních týmech pilní dělali na lenochy a schopní byli trestáni neschopnými či poctiví a úspěšní neúspěšnými závistivci. Vzhůru do „zářných zítřků“!

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Adam Mikulášek | pátek 21.4.2017 11:19 | karma článku: 32,87 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Adam Mikulášek

Je to venku, inkluze byla zavedena kvůli romským dětem ve zvláštních školách

A postižení tomu nejspíš měli jen dělat politické krytí. Dříve se postižení žáci integrovali do běžných škol na základě schopností a všestranné dohody.

5.11.2017 v 12:19 | Karma: 47,73 | Přečteno: 9111x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

V hospodách se vypije o čtvrtinu méně piva kvůli protikuřáckému zákonu

Co jsme tušili, se stalo. Absolutní zákaz kouření vyhnal řadu štamgastů z hospod k lahváčům domů, maminky s kočárky vzniklou mezeru nezaplnily, takže šest piv z deseti se vypije doma.

4.11.2017 v 11:03 | Karma: 37,11 | Přečteno: 1908x | Diskuse| Společnost

Adam Mikulášek

Děkuji všem „znevýhodněným“, kteří se nedali uplatit sluníčkovými otrávenými jablky

Často se setkávám s postoji typu – islamizace je průšvih, ale inkluze je „super“, kriminalizovat „hanobení sexuálních menšin“ je „OK“, atd., atd.

3.11.2017 v 13:36 | Karma: 38,93 | Přečteno: 1534x | Diskuse| Občanské aktivity

Adam Mikulášek

Islamizace vyšla z mediální módy, lidé si „zvykají“, a Brusel prý chystá „kvóty bez kvót“

Sluníčkáři mohou jásat. Ukazuje se, že téma ilegální imigrace a ohrožení našeho způsobu života trápí čím dál méně lidí, zkrátka „furt dokola“, lidi už to jaksi „nebaví“. A to je velký skok směrem k podvolení!

2.11.2017 v 21:09 | Karma: 41,41 | Přečteno: 1962x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Když vám chalupu obsadí squatteři, nepomůže ani pravomocný rozsudek ve váš prospěch!

Již nějakou dobu existuje pravomocný rozsudek 2. Instance, že squatteři okupují bývalou žižkovskou kliniku protiprávně. Ústavní soud „posvětil“ někdejší policejní zásah ve squatu Milada. Klinikáři však odmítají objekt opustit!

2.11.2017 v 14:09 | Karma: 41,95 | Přečteno: 2287x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1614x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik