Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na kole přes Rumunsko do Bosny, aneb počtvrté natěžko k moři

Vyjíždím na letošní cestu na jízdním kole. Stejně jako při předchozích cestách jedu natěžko, a nezávisle. Tentokrát jedu přes Rumunsko do Bosny...  

X+Moje jízda na kole po Krakowě

Přikládám znění odjezdové tiskové zprávy(ale nejde mi tu kloudně naformátovat, takže ji příp.najdete na www.adamek.cz/kolo/rumunsko )   

   Dobrý den,  zítra (12.8.) vyjíždím na letošní cestu na jízdním kole. Stejně jako při předchozích cestách jedu natěžko (s brašnami), a nezávisle (sám, bez doprovodu). Loni podobně naložené kolo při odjezdu vážilo 54 kg, se mnou 136 kg.Tentokrát jedu přes Rumunsko do Bosny.   Plánovaná trasaNáchod - Slovensko - Maďarsko - Rumunsko - podle času symbolicky Bulharsko - Srbsko - Bosna a Hercegovina - Chorvatsko - Slovinsko - Rakousko - Náchod.Naplánovaná trasa mi vychází asi na 6 týdnů (tj. cca. do 23.9.2007), ale teoreticky bych potřeboval být zpět výrazně dříve, takže neslibuji ani konkrétní dobu, ani kilometry. - Letos jedu o něco později než v minuých letech - převzal jsem vedení cyklistického tábora, takže jsem tábor a svoji cestu prohodil, abych se mohl plně věnovat přípravě tábora. Tábor proběhl, a můžu jet:) .    Schematicky navazuji na předchozí tři cesty- jedu po směru hodinových ručiček- mám v plánu dojet až k moři- jako vždy z ČR vyjedu zemí, kterou jsem přijel z předchozí cestyA tentokrát bych se měl vrátit zemí, kterou jsem v r.2004 vyjížděl na první cestu, čímž bych dokončil čtyřlístek geograficky navazujících cest.  Při předchozích třech cestách jsem dohromady za 109 dní najel 10 311 km, po území 15 států. Při tom jsem z domu na kole dojel ke Středozemnímu, k Severnímu, a dvakrát k Baltskému moři. Někdo občas naskočí do letadla, letí se na dvě hodiny vykoupat v moři, a zase letí domů. Já vlastně dělám totéž, jenom místo letadla používám kolo :). A navíc se cestou lépe stíhám koukat po okolí :).     Cestu můžete průběžně sledovat- na webu v SMS deníku, na adrese www.adamek.cz/kolo/rumunsko - přibližně jedna zpráva denně - v živých telefonických vstupech ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové - vždy v neděli odpoledne, cca. ve 14:30- ve východních Čechách naladíte na frekvencích 90.5, 95.3, a 96.5 MHz FM - na internetu naladíte na http://www.rozhlas.cz/audio/vysilani nebo http://www.abradio.cz/radio/cesky-rozhlas-hradec-kralove .    Mapa předchozích cest: (zdroj: www.adamek.cz)

-ve větším rozlišení ke stažení na http://www.adamek.cz/kolo/litva/mapa3cesty.jpg   Ilustrační fotografie z loňské cesty   Krakow (autor:Pawel de Ville, Krakow, 2006)

-ve větším rozlišení ke stažení na http://www.adamek.cz/kolo/litva/krakow1600.jpg  Noc pod širákem (Bělorusko, u ukrajinských hranic) (zdroj: www.adamek.cz)

-ve větším rozlišení ke stažení na http://www.adamek.cz/kolo/litva/pict5974-podsirakem.jpg   Noc pod stanem (zdroj: www.adamek.cz)

-ve větším rozlišení ke stažení na http://www.adamek.cz/kolo/litva/pict5569-stan.jpg   Fotky drobných úprav a novinek ve výbavě jsou na www.adamek.cz/kolo/rumunsko/fotky .Pokud se během cesty dostanu k internetu, nahraji nějaké fotky tamtéž.     Povídání o cyklistice v TV V sobotu 22. září ve 13:15 poběží na ČT2 v moderně-dokumentárním pořadu "Sabotáž" díl o sabotáži motorových dopravních prostředků. Budu tam propagovat cyklistiku, takže se nezapomeňte dívat :). (a protože je to poměrně za dlouho, tak si časem radši ověřte, jestli se nezměnil čas vysílání - třeba na www.tvp.cz, www.sabotaz.cz, nebo na webu ČT )     Partneři cesty Bedimex HronovCamping Gaz CS PrahaR&B Mědílek ŽacléřRubena NáchodSportarsenal Lysá n.LabemVella Náchod  Hlavním mediálním partnerem cesty je Český rozhlas Hradec Králové.A vítána je i spolupráce s dalšími médii.    Kontakt Jako obvykle s sebou povezu vypnutý mobil, který zapnu cca. třikrát denně, a budu dostupný přes SMS. Ale protože jsem se loni několikrát během cesty dostal k internetu, tak už netvrdím, že nebudu dostupný mailem. Navíc třeba taková internetová kavárna v Bělorusku stála na hodinu asi jako čtyři SMSky z mobilu pod roamingem. Když mi pošlete mail, tak není vyloučené, že se k němu během cesty dostanu. Občas možná stáhnu e-mail na mobil, spíš tedy v zemích, kde mi platí roamingové zvýhodnění. Ale urgentnější věci pište smskou na mobil.  Před odjezdem, během prvních hodin cesty v ČR, a pak při návratu za hranicemi ČR, budu dostupný i na telefonu.  (tel.)&SMS: (loni přeneseno do jiné sítě, nesnažte se mi posílat SMSky z webu Vodafonu, nejde to) Nespěchající věci pište klasicky na  .Ale při cestě před dvěma lety se mi část mailů ztratila - takže pokud na mail neodpovím do týdne po návratu domů, pošlete mi ho prosím raději znovu.  

S pozdravem

Martin Adámek

Náchod
www.adamek.cz ICQ 176 809 047
skype: "adamek.cz"

 

(tento text je samozřejmě zveřejněn i na www.adamek.cz, a šířen dalšími cestami s možností dalšího použití)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Adámek | sobota 11.8.2007 18:29 | karma článku: 14,60 | přečteno: 1977x
  • Další články autora

Martin Adámek

Mohlo se volit, koho se chtělo

Průběžné volební výsledky ukazují, že se nemuselo taktizovat. Neříkám, že jsem to říkal, říkám: Pamatujme si to pro příště.

13.1.2018 v 15:22 | Karma: 9,56 | Přečteno: 736x | Politika

Martin Adámek

Běžte k volbám. A volte, koho chcete.

Volba prezidenta ČR je dvoukolová. Z matematicko-psychologicko-praktického hlediska se mi ten systém moc líbí, a proto připomínám, co pro nás všechny znamená:

11.1.2018 v 7:00 | Karma: 14,66 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Martin Adámek

Víra, náboženství a církve

Krátká úvaha na téma významu, smyslu, prospěchu i nebezpečí (zkrátka vlivu) víry, náboženství a církví.

10.7.2013 v 7:22 | Karma: 15,29 | Přečteno: 714x | Diskuse| Společnost

Martin Adámek

Není tohle na žalobu Škody auto za obecné ohrožení?

Nová Octavia už bude sebevědomě nejen sama brzdit, ale dokonce už i sama točit volantem...

26.1.2013 v 14:48 | Karma: 16,24 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Ostatní

Martin Adámek

Hydepark o státních maturitách. A vývoj školství obecně.

Pustil jsem si z archivu pořad Hydepark (Česká televize) o náročnosti testů z matematiky při státních maturitách. A nestíhal jsem žasnout. Nejdříve němě, ale o nějakých deset hodin později jsem se rozhoupal napsat na FB profil Hydeparku komentář a Hydeparkem koupaného šéfa Cermatu se zastat. A protože jsem se poněkud rozepsal (i na téma "vývoj školství" obecně), dám to i sem, jako článek.

12.5.2012 v 14:14 | Karma: 14,88 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Martin Adámek, Náchod

Programátor, učitel, cestovatel