Vážně nevážně: Jak konzervativec Kalousek opomněl poučit své ovečky

Tak se nám Miroslav Kalousek, zakladatel nejpravicovější a nejkonzervativnější strany v Česku, konečně předvedl. Ve středu měl možnost dokázat, jak to se svým konzervatismem myslí, pokud si nemají naopak voliči myslet o něm, že TOP 09 viděla konzervativní myšlenky jen z rychlíku. Až dosud se totiž zdá, že nejkonzervativnější na celé straně je pouze styl oblékání knížete a jeho starobylá mluva.

Ve středu hlasovala Sněmovna po více než roce o antidiskriminačním zákoně, který prezident loni vetoval. Poslancům ho vrátil jako kromobyčejně špatný, až nebezpečný. Že prezidentovo veto přehlasují v dojemné shodě velkokoaličníci z ČSSD a ODS, ani tolik nepřekvapilo. Proti byli jen čtyři zbývající pravicoví poslanci z ODS a nezařazení Schwippel s Ranincem.

Mnohem více na pováženou je, že pro zákon bez skrupulí hlasovali všichni Kalouskovi lidé, kteří se v poslední době prohlašují za největší pravičáky na světě. Jejich vůdce sice sám při hlasování chyběl, ale parta Severa-Šustr-Husák-Hanuš nezklamala a jako jeden muž se k antidiskriminačnímu zákonu hrdě hlásila (kolegyně Parkanová by se jistě poslušně připojila, kdyby mohla). Poslanci, kteří tvrdí, že jsou tak pravicoví, že se mohli v lidovecké straně málem zalknout, s chutí podpořili jeden z nejlevicovějších zákonů, jaký kdy naším parlamentem prošel.

Zajímavé je podívat se, jak si počínali naopak Svobodovi lidovci. Ano - ti hrozní levicoví lidovci, socialisté, kteří jen chodí do kostela (jak je Kalousek nazývá, přestože do jejich strany, když ještě byla v Národní frontě, už v roce 1984 nakráčel). Všichni se zdrželi. A rebel Hovorka byl i tentokrát rebel - dokonce hlasoval proti. Nemělo by to být naopak?

Nemělo. Protože TOP 09 je asi tolik pravicová, jako je pan Kalousek čistý a neposkvrněný politik. Obzvláště, když se do party přidal kníže Karel "Bilderberg" Schwarzenberg, typický představitel nepolitické politiky exprezidenta Havla. Schwarzenberg, který podpořil registrované partnerství a věří v globální oteplování a evropské světlé zítřky. Pravicovosti takové strany může uvěřit jen naivní volič, který nemá vlastní názor a hltá oslavné TOP články v médiích.

Rád bych totiž viděl, jak stranu s dvěma stříškami v logu najednou po pár dnech od jejího vzniku chce volit více lidí, než ČSSD či ODS v dobách jejich největší slávy. I když s penězmi od zbrojařů se dají dělat divy, jak před časem naznačil Jiří Čunek... 

Autor: Adam B. Bartoš | čtvrtek 18.6.2009 0:33 | karma článku: 18,29 | přečteno: 1992x