Švejnarův kolega Karel Matoušek: Urážky, mindrák a nervy na pochodu

O tom, že tvrzení Jana Švejnara o slušnosti a novém politickém stylu jsou zřejmě jen prázdnou frází, jsem psal už v jednom článku. Tehdy vyšlo najevo, že Švejnarův přítel a americký novinář Mark S. Ellenbogen (který se mimo jiné angažoval v pozvání Wesley Clarka na sjezd ČSSD) urážel Václava Klause poté, co Švejnar neuspěl v prezidentské volbě.

Připomněl jsem v témže článku i výpady Karla Matouška, tehdy člena Švejnarova týmu, který do Lidových novin rovněž prezidenta hrubě urážel. Plácal cosi o fašizoidní demagogii, druhořadém politikovi a třetiřadém ekonomovi. Jak je vidět, nervy na pochodu. Smyslem článku bylo ukázat, že Švejnarem proklamovaná slušnost se - alespoň u jeho spolupracovníků - kamsi zatoulala. Možná byla jen od počátku předstíraná. Po lámání chleba totiž na řadu přišly urážky, nadávky a vulgarismy.

Ve stejných novinách napadl v jiném textu Matoušek i mne osobně. Brzy poté jsem začal podobné urážky dostávat i do pracovního mailu. V reakci na mé texty mne neznámý pisatel z adresy karmat@volny.cz častoval neslušnými výrazy a ihned mi familiérně tykal. Bral jsem ho jako jednoho z prostších čtenářů, který se nepodepisuje a hned zhurta uráží. 

Podepsal se až po několika měsících a po několikátém mailu. Karel Matoušek. Člověk, kterého si pan profesor Švejnar vybral jako svého blízkého spolupracovníka, který mu měl pomoci k vítězství. Rozzlobil ho můj popis sjezdu ČSSD. Ani se nedivím, že s takovými lidmi kolem sebe se vítězství nedostavilo a pan profesor Švejnar je zase jen učitelem na americké univerzitě. Příště by si měl své spolupracovníky vybírat pečlivěji.

Namátkou vybírám některé z dopisů, které mi pan Matoušek adresoval:

květěn 2008:
FAKT JSTE MU SEL PO KRKU. JAKLJUGEND VAS POVYSI NA OBERHNEDONOSA. :))

květen 2008:
Obdivuji vas nestranny a zcela nezaujaty pristup k praci - napr. "sve si od Dernera uzil",atd. - clovek by nepoznal,zdali vas ukoluje Jakl nebo Hajek. Mel jsem dojem,ze mfd uz ma hradnich pucfleku dostatek,ale zdroje jsou zjevne nevycerpatelne.

zaří 2008:
Super vykon. Uz podle titulku je jasne,ze pise Halo novinami vyskoleny Jakluv pudlik Bartos. Hlavne,ze mame nazor Vladimira Zelezneho,jemuz je osud teto zeme tak dulezity..Zapomnel ses zeptat,jaky ma nazor na invazi Gruzinskeho imperia proti Matce Rusi.Priste. :) KM

březen 2009
Vyborne, Adamku. Velice snazive a disciplinovane. Jsi hodny svazak a moc me oslnujes. Karel Matousek

březen 2009
Mas pravdu, lepe bude psat pochvalne clanky o kamosich agentech KGB, Sloufovi, pulnocnich schuzkach s oligarchy z Lukoilu a svizelnem shaneni fondu na posledni chvili pro soudruha Zubova a soudruzku Zubovou a poslance Snitileho atd. NGO-ismus, ekologismus a evropeismus uz ctenare tolik neberou. Musis, Adamku, hledat nove vyzvy.. ne porad smolit jen vlezdoprdelkovite clanke o Kichotovi z Hradcan. Napis klidne ten blog, ale nedavej tam radeji fotku, vypadas jak pulec na rohypnolu.

březen 2009
Jsem slusny k slusnym lidem. Ty bys, Adamku, nepoznal slusnost, kydybys o ni zakopnul..

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Adam B. Bartoš | čtvrtek 26.3.2009 1:30 | karma článku: 20,04 | přečteno: 2984x