Kostel, postel, kuchyně? Poslanci se přeli, jaké je pořadí

Jednání Poslanecké sněmovny má občas i humorný rozměr. Dramatické jednání o nedůvěře vládě nečekaně odlehčilo rétorické cvičení poslanců na téma, zda je na prvním místě kostel či postel. Či snad kuchyně?

Debatu nechtěně rozpoutala bojovnice za práva žen, poslankyně ČSSD Anna Čurdová. Kritizovala vládu Mirka Topolánka za její rodinnou politiku. Podle ní kabinet uvrhl mnohé rodiny s dětmi na hranici chudoby, oponovala svému předřečníkovi a předsedovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi.

Jediným cílem vládní rodinné politiky je podle Čurdové snaha vrátit ženy do domácnosti, aby nebyly ekonomicky nezávislé. "A dodržely heslo postel - kostel - kuchyně," dodala politička.

S technickou připomínkou se po ní přihlásil lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek. "Mám též technickou, s jistým ostychem po tom, co řekla paní poslankyně Čurdová, protože poslední dobou dávám přednost jenom té kuchyni, postel akcentovala dvakrát," podotkl a vysloužil si potlesk poslanců.

Čurdovou ale přeslechl, když ji slyšel říkat dvakrát "postel".

Na omyl ho upozornil jeho stranický kolega a rival Jiří Čunek, který si opět vzal slovo. "Domnívám se, pane ministře, že paní poslankyně neřekla dvakrát postel, že tam byl kostel," upřesnil. To už se sálem přehnala další vlna smíchu.

"Pravdou je, že pan ministr Kalousek se možná v nějaké dlouhé reminiscenci vrátil někam jinam. Bohužel, dnes je to mnohdy tak, že je to postel, pak kostel a pak kuchyně," pošťouchl Čunek svého stranického kolegu, povzbuzen odezvou ze sálu.

"Možná, že toto téma by nám šlo, protože mu rozumíme každý, i vy, pane poslanče, když se tak na vás dívám, rozumíte také kuchyni," pokračoval za všeobecného veselí v sále. "Nemyslím to zle, také jsem ztloustl ve vládní funkci," dodal na vysvětlenou.

Kalousek rozesmál poslanecké publikum ještě jednou, když reagoval na slova komunisty Jiřího Dolejše, který argumentoval monotematickým výtiskem Křesťanské revue o socialismu. "Mezi sociální politikou a socialismem je asi takový rozdíl, jako mezi aktem a pietním aktem," řekl Kalousek. To se zase smíchem zavlnila ministerská lavice za jeho zády.

Debatu ukončil až komunista Pavel Kováčik před vyhlášením polední přestávky. "Dobrou chuť, tato řeč už se vede spíš z hladu," rozloučil se s kolegy. Zvítězila kuchyně.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Adam B. Bartoš | pátek 24.10.2008 9:38 | karma článku: 16,89 | přečteno: 1932x