Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

G. W. F. Hegel: Základy filosofie práva

Hegelovy „Základy filosofie práva“ jsou často považovány za jeden ze stavebních kamenů filosofií totalitních režimů. Tento názor, ale není dogmatem, nýbrž určitou interpretací, která dosti pokulhává.  Faktem je, že některé Hegelovy myšlenky jsou velmi liberální.

 

Hegel chápe občanskou společnost jako ochránce práv a svobod člověka, který ovšem zároveň vyžaduje určitou reciprocitu prostřednictvím vzájemného vztahu nazvaným Hegelem: „Býti vším skrze občanskou společnost “. Z Hegelových myšlenek také vyplívá, že by občanská společnost měla, spíše než živit druhé, vytvářet prostředí takového charakteru, ve kterém se každý sám může postarat o svou subsistenci.

Chudoba není jen libovůlí, ale může být způsobena i jinými faktory a tady by podle Hegela měla obecná moc u chudých přebírat místo rodiny. Zde ovšem nastává problém odcizení této chátry (Pöbel) od společnosti „zbavením“ svých práv a povinností, které může být vyústěno v kriminalitu, … Chudoba, ačkoli zaslouživší si určitý přístup morality a subjektivity, je řešena obecným přístupem. Hegel vidí problém v „efektu nahodilosti pomoci“, kterou provádí různá dobročinnost, jakožto nedostatečně působící pomoci na celek. Tento individuální přístup by měla společnost omezovat, tak aby byl co nejpostradatelnějším.

Podle Hegela je vznik chátry doprovázen větší snadností zbohatnutí hrstky lidí na úkor této chátry, ovšem zde upozorňuje Hegel na problém vzniku tzv. bohaté chátry, která ztrácí svoji mravnost svým pocitem vyčlenění se ze svých práv a povinností.

Je proti principu občanské společnosti, aby subsistence byla zprostředkována skrze veřejné vlastnictví. Tedy podle Hegela se ukazuje, že přemíra bohatství znamená nedostatečně bohatou občanskou společnost, tedy nemá prostředky pro zabránění vzniku chudoby, resp. chátry.

Ukazuje se, že ponechání chudých jejich osudu může být nejpřímějším způsobem řešení problému chudoby. Vznik chátry a chudoby je zákonitý a sám Hegel nenabízí řešení, poukazuje na fakt, že je třeba s chudobou a chátrou bojovat prostřednictvím občanské společnosti. Jako jedno z řešení je však nabízen export výroby, čímž by občanská společnost měla překročit sama sebe a vydat se na pole mezinárodního obchodu.

Stát je uskutečněním mravní ideje, tj. Hegelova definice státu. Stát je ztělesněním mravu, prostřednictvím vědomí a činnosti jednotlivce. Tzv. substanciální svoboda je uskutečnění sebe sama skrze mravnost tedy stát. Stát bez mravu nemůže existovat stejně jako mrav bez státu. Stát je skutečností substanciální vůle, která je v podstatě existencí „vzájemného“ rozumu, který je vyjádřen i ambicemi jednotlivce na řád, kterým je tímto stát. Problém svobody a povinností, jakožto protichůdných vůlí, je z pohledu Hegela vnitřně rozervaný. Pokud svoboda bojuje proti řádu, může vnitřně přesto vyžadovat jakýsi stav vyrovnání svobod.

Hegel také jasně odmítá libovolnost vstupu jednotlivce do státu, tedy odmítá, jak Locka, tak další zastánce teorie společenské smlouvy. Chápe sebeurčení jednotlivce podobně jako Aristoteles v obci, tak Hegel ve státě. Úkolem hledání ideje státu není dokonalé zachycení vedlejších produktů státu, nýbrž nalezení ideje státu jako realizace svobody jednotlivce, která podle Hegela tkví právě v začlenění se do státu.

Hegel může být inspirací heterogenního charakteru. Nepochopení některých konceptů může vést k desinterpretaci, která pak svaluje na Hegela „vinu“ za nastolení myšlenek vedoucích k totalitě.

 

Autor: Adam Ábelovský | úterý 12.1.2010 17:33 | karma článku: 13,00 | přečteno: 4280x
  • Další články autora

Adam Ábelovský

Buržoazní školství produkuje buržoazní absolventy*

Řešení stavu vysokého ale i středního a zřejmě i základního školství vyřeší jediné. Trh. Dejme školám opravdovou autonomii. Ať se nabídnou na trhu školství. Budou tak podrobeni poptávce, která bude odrážet preference potenciálních studentů.

3.3.2012 v 13:03 | Karma: 28,28 | Přečteno: 2578x | Diskuse| Politika

Adam Ábelovský

Výzva tří set proti zájmu milionů

Petr Nečas nepodepsal evropskou smlouvu o rozpočtové unii a je to dobře. Přesně tři sta intelektuálů, mezi které se řadí Tomáš Halík s Jiřím Pehe a Monikou Pajerovou a také například předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, Jan Mládek a další politici, sociologové, politologové, herci, producenti, režiséři, scénáristi a další, se rozhodlo – pasujíce se do role jakési vyšší inteligence a morální autority – sepsat a podepsat výzvu Ano pro Evropu.

16.2.2012 v 14:25 | Karma: 38,94 | Přečteno: 2924x | Diskuse| Politika

Adam Ábelovský

Krize kapitalismu nebo krize intelektuálů?

Kapitalismus v krizi? Opravdu? Ne, kapitalismus není v krizi. Dnešní společnost totiž s kapitalismem nemá nic společného. V krizi jsou vlády a jejich socialismus!

26.1.2012 v 20:01 | Karma: 29,25 | Přečteno: 1617x | Diskuse| Politika

Adam Ábelovský

Obamův socialismus - experiment

Profesor ekonomie na lokální vysoké škole prohlásil, že ještě nikdy nevyhodil jediného studenta, ale nedávno vyhodil celou třídu. Třída trvala na funkčnosti Obamovo socialismu a na tom, že by nikdo nebyl chudý a nikdo bohatý, na velké rovnosti.

23.1.2012 v 12:13 | Karma: 39,12 | Přečteno: 5394x | Diskuse| Politika

Adam Ábelovský

Evropské dluhové impérium a ekonomie podle Tomáše Sedláčka

Půjčit MMF je holé šílenství. O tom by nemělo být v ekonomii sporu. Přesto se většina ekonomů z různých spekter staví na stranu politiků a přichází s argumenty, proč půjčit peníze na záchranu eurozóny. Většinou to ovšem nejsou argumenty ekonomické, přinejlepším si na takové hrají. Argumenty pro půjčku mohou být jedině politické.

3.1.2012 v 14:07 | Karma: 36,22 | Přečteno: 2599x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.