Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

G. W. F. Hegel: Základy filosofie práva

Hegelovy „Základy filosofie práva“ jsou často považovány za jeden ze stavebních kamenů filosofií totalitních režimů. Tento názor, ale není dogmatem, nýbrž určitou interpretací, která dosti pokulhává.  Faktem je, že některé Hegelovy myšlenky jsou velmi liberální.

 

Hegel chápe občanskou společnost jako ochránce práv a svobod člověka, který ovšem zároveň vyžaduje určitou reciprocitu prostřednictvím vzájemného vztahu nazvaným Hegelem: „Býti vším skrze občanskou společnost “. Z Hegelových myšlenek také vyplívá, že by občanská společnost měla, spíše než živit druhé, vytvářet prostředí takového charakteru, ve kterém se každý sám může postarat o svou subsistenci.

Chudoba není jen libovůlí, ale může být způsobena i jinými faktory a tady by podle Hegela měla obecná moc u chudých přebírat místo rodiny. Zde ovšem nastává problém odcizení této chátry (Pöbel) od společnosti „zbavením“ svých práv a povinností, které může být vyústěno v kriminalitu, … Chudoba, ačkoli zaslouživší si určitý přístup morality a subjektivity, je řešena obecným přístupem. Hegel vidí problém v „efektu nahodilosti pomoci“, kterou provádí různá dobročinnost, jakožto nedostatečně působící pomoci na celek. Tento individuální přístup by měla společnost omezovat, tak aby byl co nejpostradatelnějším.

Podle Hegela je vznik chátry doprovázen větší snadností zbohatnutí hrstky lidí na úkor této chátry, ovšem zde upozorňuje Hegel na problém vzniku tzv. bohaté chátry, která ztrácí svoji mravnost svým pocitem vyčlenění se ze svých práv a povinností.

Je proti principu občanské společnosti, aby subsistence byla zprostředkována skrze veřejné vlastnictví. Tedy podle Hegela se ukazuje, že přemíra bohatství znamená nedostatečně bohatou občanskou společnost, tedy nemá prostředky pro zabránění vzniku chudoby, resp. chátry.

Ukazuje se, že ponechání chudých jejich osudu může být nejpřímějším způsobem řešení problému chudoby. Vznik chátry a chudoby je zákonitý a sám Hegel nenabízí řešení, poukazuje na fakt, že je třeba s chudobou a chátrou bojovat prostřednictvím občanské společnosti. Jako jedno z řešení je však nabízen export výroby, čímž by občanská společnost měla překročit sama sebe a vydat se na pole mezinárodního obchodu.

Stát je uskutečněním mravní ideje, tj. Hegelova definice státu. Stát je ztělesněním mravu, prostřednictvím vědomí a činnosti jednotlivce. Tzv. substanciální svoboda je uskutečnění sebe sama skrze mravnost tedy stát. Stát bez mravu nemůže existovat stejně jako mrav bez státu. Stát je skutečností substanciální vůle, která je v podstatě existencí „vzájemného“ rozumu, který je vyjádřen i ambicemi jednotlivce na řád, kterým je tímto stát. Problém svobody a povinností, jakožto protichůdných vůlí, je z pohledu Hegela vnitřně rozervaný. Pokud svoboda bojuje proti řádu, může vnitřně přesto vyžadovat jakýsi stav vyrovnání svobod.

Hegel také jasně odmítá libovolnost vstupu jednotlivce do státu, tedy odmítá, jak Locka, tak další zastánce teorie společenské smlouvy. Chápe sebeurčení jednotlivce podobně jako Aristoteles v obci, tak Hegel ve státě. Úkolem hledání ideje státu není dokonalé zachycení vedlejších produktů státu, nýbrž nalezení ideje státu jako realizace svobody jednotlivce, která podle Hegela tkví právě v začlenění se do státu.

Hegel může být inspirací heterogenního charakteru. Nepochopení některých konceptů může vést k desinterpretaci, která pak svaluje na Hegela „vinu“ za nastolení myšlenek vedoucích k totalitě.

 

Autor: Adam Ábelovský | úterý 12.1.2010 17:33 | karma článku: 13,00 | přečteno: 4280x
  • Další články autora

Adam Ábelovský

"...láska je moudrá, nenávist je hloupá."

„Pracujte s lidmi, kteří věří v to, v co věříte vy.”* Nechci se sjednocovat ani za Zemanem ani za Schwarzenbergem. Jsem od jisté doby sjednocen za sebou samým a jediné, co jsem ochoten udělat je podpořit skupiny lidí, se kterými se sjednotit chci. Není jednoznačně dobré se sjednotit jako národ. Spíše se mi jeví rozumné jít si každý vlastní cestou.

27.1.2013 v 16:42 | Karma: 11,50 | Přečteno: 631x | Diskuse| Společnost

Adam Ábelovský

Rub a líc amnestie

„Problém současného světa je, že hlupáci jsou skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností.” Citát Bertranda Russella asi nejzajímavěji vystihuje reakce na amnestie, které se vyrojily v médiích, na sociálních sítích a v debatách u piva.

10.1.2013 v 0:20 | Karma: 22,14 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Adam Ábelovský

Je film bez dotací utopie?

Běžnou iluzí lidí v paternalistické společnosti je, že cokoliv, co je nyní dotováno, by bez dotací již nemohlo existovat. Různé argumenty ovšem naznačují opak. Odpůrci těchto dotací včetně Václava Klause nejsou nekulturní vyšinutí blázni.

23.11.2012 v 20:08 | Karma: 39,77 | Přečteno: 3532x | Diskuse| Společnost

Adam Ábelovský

Je třeba zabít Bártu

Morální bída, kterou se prezentují naši politici, je neúnosná. „Legální“ okrádání v kauze Promopro mělo být následováno odstoupením Vondry. Přihrávka kamarádovi měla být následována odstoupením zdánlivě transparentního knížete Schwarzenberga. VV a jejich skandál měl být následován okamžitým odstoupením Bárty, Kočí a Škárky.

17.4.2012 v 14:51 | Karma: 27,33 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Politika

Adam Ábelovský

Za vládní krizi může evoluce

Lidský mozek se vyvinul v době, kdy bylo běžné sbírat plody rostlin a lovit, žít v malém společenství lidí. Od té doby evoluce člověka příliš nepokročila. Architektura mozku zůstala takřka ve stavu této společnosti.

11.4.2012 v 19:11 | Karma: 16,98 | Přečteno: 1105x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  19:28

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Skandály potápí AfD. V průzkumech je předehnali vládní sociální demokraté

30. dubna 2024  19:24

Vládní sociální demokracie (SPD) německého kancléře Olafa Scholze, která v posledním roce v...

Z Německa chtějí chalífát. Gangsta pop-islamisté jsou dosud nepoznaná hrozba

30. dubna 2024  19:23

O víkendu šokovala Německo, když na demonstraci v Hamburku vyzývala k vytvoření chalífátu. Tajným...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.