Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Saudská Arábie: Islámský genderový a náboženský aparteid

Saudská Arábie je Islámskou teokratickou monarchíi, kde je státním náboženstvím sunitský islám - tzn. její ústavou je Korán a činy/výroky proroka Mohameda, resp. právo Šaría. Ostatní náboženství se mohou praktikovat neveřejně a omezeně, stejně tak jiné odnože islámu, jako šiítský islám, který zde praktikuje cca 10-15% obyvatel. Politické strany a odborové organizace jsou zde zakázány. Že zde prakticky funguje "náboženský aparteid" uvádí několik příkladů.

Saudský Institut (2001): "Zacházení s náboženskými menšinami v Saudské Arábii bylo popsáno, jak Saudy tak cizinci jako "apartheid" nebo "náboženský apartheid".

Svědectví před výborem pro lidská práva kongresu USA z 4.6.2002, kde ředitel Saudského Institutu Ali Al-Ahmed uvedl: "Saúdská Arábie je do očí bijící příklad náboženského apartheidu. Náboženské instituce sahají od vládních duchovních po soudce řídících se náboženskými osnovami a všechny náboženské pokyny v médiích jsou omezeny na Wahábistické chápání islámu, dodržovaný méně než 40% populace. Saúdská vláda rozšiřuje islám pomocí monopolního postavení, jak v šíření myšlenek, tak praktikováním. Wahábským islámem je pohlíženo a je prosazován na všech Saudech, bez ohledu na jejich náboženskou orientaci. Wahábská sekta netoleruje jiné náboženské nebo ideologické přesvědčení a to ani jiné muslimské. Náboženské symboly muslimů, křesťanů, židů a ostatních věřící jsou zakázány. Saúdské velvyslanectví ve Washingtonu, je živoucím příkladem náboženského apartheidu. Za svých 50 let tam na velvyslanectví nebyl jediný ne-sunnitský muslimský diplomat. Pobočka Saudské Univerzity Imáma Mohameda Bina ve Fairfaxu ve Virgínii učí své studenty, že šíitský islám je židovským spiknutím."

V roce 2003, Amir Taheri citoval šíitského obchodníka ze Zahránu jak říká: "To není normální, že neexistují žádní šíitští armádní důstojníci, ministři, guvernéři, starostové nebo velvyslanci v tomto království. Taková forma náboženského apartheidu je nesnesitelná stejně jako byl apartheid na základě rasy. "

Do 1.3.2004 oficiální vládní web uváděl, že Židé mají zakázán vstup do země. Předsudky proti Židům jsou zde poměrně vysoké. I když byl web změněn, tak nikdo, kdo na žádosti o vízum uvede, že je žid nebo má izraelské vládní razítko ve svém pasu, tak mu není povolen vstup.

Human Rights Watch poukazuje na odsuzování v nespravedlivých soudních procesech, týrání vězňů, diskriminaci žen a nucení k jejich předčasnému manželství.

Alan Dershowitz v roce 2002 napsal: "V Saúdské Arábii se praktikuje aparteid proti nemuslimům, se značkami ukazujících, že muslimové do určitých oblastí mohou a ostatní ne."

 

14. prosince 2005, republikán Ileana Ros-Lehtinen a demokrat Shelley Berkley představili návrh zákona v Kongresu USA naléhající na americký odprodej ze Saúdské Arábie, což mj. odůvodňovali: "Saúdská Arábie je zemí, která praktikuje náboženský apartheid a neustále si podmaňuje své občany, a to jak muslimské i nemuslimské, konkrétní interpretací islámu".

V roce 2007 bylo nepřípustné, aby turisté měli a přiváželi nemuslimské náboženské symboly a knihy do království a ty se jim zabavovaly. Bylo několik případů, ve kterých byly zabaveny i Bible.

Vláda pro cizince vyžaduje, aby u sebe měli průkaz totožnosti obsahující náboženské označení pro "muslim" nebo "ne-muslim". Starší rezidenční karty jsou více specifické a obsahují více náboženských označení, jako "křesťan."

 

Ministerstvo pro islámské záležitostí, nadace a "zavolání a pokyny"

V Saudské Arábii nejsou volby a ministři vlády jsou jmenováni králem. Jedním z ministerstev je Ministerstvo pro islámské záležitostí, nadace a "zavolání a pokyny", které financuje výstavbu a údržbu cca 75 tisíc sunitských mešit a jejího personálu, přičemž šiítské mešity státem financovány nejsou. Pod záštitou ministerstva funguje přibližně 50 center "zavolání a pokynů" zaměstnávající přibližně 500 osob, které pracují na konverzi cizinců k islámu. Někteří nemuslimští cizinci konvertují k islámu během svého pobytu v zemi v řádu cca 1000 za rok, z nichž jsou ti významější uváděni v tisku, jako např. italský velvyslanec v Saúdské Arábii Torquato Cardilli v roce 2001.

 

Závěr

Dle mého názoru je zřejmé, že finálním vysněným stavem pro islám opravdu vyznávající lidi je stav země jakou je Saudská Arábie, s obdobnou nadřazeností náboženského aparteidu (sunitských) muslimů nad všemi ostatními, kde ženy mají poloviční až nesvéprávné postavení, s tolerancí a velkorysostí vůči ostatním ponechané na jejich aktuální libovůli a potřebám sahající od nejnižší daně z práva na život, přes násilné konverze a vystěhovávání až po jejich likvidaci. A jen takto by se na islám tedy mělo pohlížet - jako na totalitní ideologii dlouhodobě směřující ke svržení sekulárních republik s cílem nastolení islámské teokracie a náboženským aparteidem preferujících (sunitské) muslimy proti všem ostatním.

 

Zdroj:

http://www.state.gov/documents/organization/208622.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_religion_in_Saudi_Arabia

 

Čtěte na podobné téma:

USA už to ví: Fašistický islám neslučitelný se svobodou nejen slova

Kniha: Základy Tauhídu - Islámský koncept boha

Autor: Josef Zbořil | neděle 1.2.2015 17:13 | karma článku: 36,75 | přečteno: 2944x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Komunikace s adminy BLOGU IDNES aneb dvojmetrovost široce kritizované „Terezy Janků“

Po nedávném přechodu na nové rozhraní BLOGu IDNES mi připadá horší vše kromě přehlednější komunikace s HELPDESKem, kdy je zachycena nejen mnou vnímaná „cenzura“ a „dvojmetrovost“ od 3/2022.Tudíž uveřejňuji pro budoucí sebereflexi.

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 19,91 | Přečteno: 639x | Diskuse| Hyde park

Josef Zbořil

Stand-up comedy Tyrše: O zpronevěře desítek milionů v SOKOLu

Generovaný, lidsky podobný, text pomocí chatbotu ChatGPT o tom, jak by zakladatel SOKOLa Miroslav Tyrš glosoval zpronevěru desítek milionů v účetnictví.

31.3.2024 v 6:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma: 6,18 | Přečteno: 97x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Zbořil

Místo burky pro ženy chtějme zahalovací brýle VR pro muslimy "Halal Vision PBUH"

Brýle virtuální reality "Halal Vision PBUH" by mohl být název produktu nebo služby spojené s muslimskou kulturou a tradicemi, které by skutečně věřící muslimové měli nosit,aby byli věrni, jak svému svědomí, tak i toleranci Západu.

29.2.2024 v 6:00 | Karma: 9,93 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Politické strany nemají možnost plné kontroly voleb - po 10 letech díra z 0,125% na 10%

Politické strany a hnutí mají ze zákona možnost kontroly řádného průběhu voleb pomocí delegování členů do volebních okrskových komisí v ČR. Již v 10/2013 jsem upozorňoval, že v zahraničí volí cca 0,125% voličů bez jejich kontroly.

15.2.2024 v 6:15 | Karma: 21,64 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek. Představil strategii zdravotnictví

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1774x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".