Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak rozdat milión

aneb návod pro ty, kdo si v lednu chtějí udělat radost zdarma a utrhnout si alespoň kousek z celého miliónu.

Tak nevím, nevím, jestli je dnes jen tak obyčejná sobota. Asi není. Ačkoli po Evropě (a i jinde) se nám honí ženský v růžových čepicích a ve velkém protestují proti Velkému blondýnovi s černýma botama, ve zdejší maličké zemičce krále Miroslava (pardón, Willema Alexandra), se zrovna dneska představili s jednou z jejich tradičních kulišáren. Tedy tradiční - když si v roce 2012 rozhodli, že třetí lednová sobota bude nizozemským Národním dnem tulipánů, tak prostě nemohli předpokládat, že se trefí zrovna do Trumpa. Oni tady tento den s velkou slávou prostě otevírají jejich tulipánovu sezónu.

Co na tom, že ve zbytku Evropy sněží a mrznou tam i sněhuláci. Holanďani si prostě v půlce ledna postaví na hlavním amsterdamském náměstí Dam tulipánovu zahradu. Taková jejich variace na pohádkových Dvanáct měsíčků. Po holandsku a moderně. Ne dvanáct chlapů, ale početný, genderově a etnicky vyvážený tým, oblečený do klasických oranžových bund, hned ránu v osm naběhne a postaví plot zahrádky. Na náměstí najedou kamióny plné bedýnek vzrostlých a správné nakvetlých tulipánů i s cibulkou. Přivezou jich 200.000. Ty pohotový tým bleskově narovná do předem domluvených vzorů. Vloni měl vzor cosi dočinění s EU, letos se rozhodli neutrálněji. Takže jenom barevné čtverce. Radši. Nikoho to neprovokuje a navíc se to ze čtvercových bedýnek i dobře stavi.

Ta pravá legrace ale začíná v jednu hodinu. To už je na normálně přeplněném náměstí nashromážděno ještě více místních i zahraničních Marušek (obou pohlaví). Ty zkušené již zaujaly místo v dlouhé, několikrát zakroucené frontě. Ty nezkušené na to s trochou zaklení teprve příjdou. Ve 12.50 někdo důležitý promluví (bez toho by to nešlo), vesele zahraje žešťový orchestr, otevře se poměrně malá a úzká vstupní brána do lednové zahrádky, fronta se pohne a první šťastlivci začínají sbírat jahody. Vlastně tulipány. Zadarmo. A bez omezení. Dostanou na to gratis i oranžovou igelitku s nápisem "Národní tulipánová zahrádka". To aby toho více pobrali.

Na tomto místě opustím svůj oblíbený sarkasmus a přiznám se, že i když nesnáším velké davy lidí, musím říci, že nálada při sbírání a rozdávání tulipánů byla úžasná. Nechtělo se mi stát v té dlouhé frontě (čekání okolo hodiny a půl) a tak jsem se jen opřela o provizorní plot. Nevím, jestli jsem působila jako žebrák či jinak (sympaticky), ale během chvilky se mi (a stejně tak i ostatním zevlounům kolem mě) sešla poměrně solidní kytice od lidí, kterým stání ve frontě zjevně nevadí a dostali se dovnitř. Ti vevnitř si disciplinovaně a slušně plnili tašky kytkama, kterých zdánlivě neubývalo, navzájem si je podávali a měnili si barvy, aby jim ladily kytice. A navíc obdarovávali ty za plotem.

"Chcete bilý a nebo fialový?“

"A co červený?“

"Nebo žlutý?“

"Odkud jste?“

"Já vám nerozumím!“

"To nevadí! Tady máte, prosím".

"Přeji vám hezký den.“

A úsměv. Spousta úsměvů.

Zní to opravdu jako naivní pohádka, když se lidé různých národnosti, věků, barev a jazyků navzájem a s úsměvem obdarovávají květinami? A nebo je to jen geniální obchodní tah? Přenesla jsem se na chvíli domů. Když si představíte, že v českém Lidlu prodávají 10 tulipánů za 50 korun, tak jen tak zhruba tu dnes přátelští, ale i obchodně zdatní Holanďani rozdali zadarmo rovný milión. Možná kvůli obchodu, možná jen pro radost a úsměvy lidí.

Ať je to tak či tak, já vám teď nevím, zdali pro porozumění mezi lidmi je lepší na něco si pořád stěžovat, někam protestně mašírovat a nebo raději rozdávat květiny? Jen tak pro radost, když je ta divná sobota.......

A všem přeji po divné sobotě úplně suprovou neděli :)

Autor: Eva Zwemmer Tauerová | sobota 21.1.2017 23:27 | karma článku: 18,73 | přečteno: 657x
  • Další články autora

Eva Zwemmer Tauerová

Kam s ní? S tou pornografií..

„To je tvoje?“ uhodím na svou drahou polovičku. „Hezkej zadek, ukaž!“ zavtipkuje a nedbale prolistuje prvních pár stránek. „Ale prosím tě, co bych já s tím dělal? A ještě v takovým blbým jazyce!“

12.2.2017 v 11:10 | Karma: 27,24 | Přečteno: 1826x | Diskuse| Ostatní

Eva Zwemmer Tauerová

Vlieland – ostrov vodou obklopený neobklopený

Pokud jste si mysleli, že ostrov je kus pevniny obklopený vodou, tak jste se částečně mýlili. V Nizozemí mají ostrovy, na které dojdete suchou (nebo spíše navlhčenou) nohou. Pokud jste rychlí, zdatní a máte kuráž.

5.7.2016 v 19:47 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1521x | Diskuse| Cestování

Eva Zwemmer Tauerová

Óda na chleba a rýži

slovem o pšence, obrazem o rýži a také o tom, že je někdy dobré se na dovolené ztratit. Pak totiž zjistíte, že opravdu není pole jako pole a u těch rýžových to platí dvojnásob.

29.4.2015 v 8:02 | Karma: 18,89 | Přečteno: 937x | Diskuse| Cestování

Eva Zwemmer Tauerová

Není pole jako pole

Ačkoliv pocházím z kraje nazývaného zahradou Čech a navíc téměř z vesnice (místní prominou), musím přiznat, ze polní práce mi nikdy moc nevoněly. Chmelovou brigádu jsem vyloženě protrpěla a to i přesto, že mě na ní balil školní playboy s vizáží tehdy ještě žádaného Arnolda Schwarzeneggera. Na okurkové brigádě mě nebalil nikdo a byl to opruz ještě větší, stejně jako každoroční pomoc místním zemědělcům, kterým z valníků vypadalo víc cukrovky než zdrávo a my, nadějní socialističtí středoškoláci jsme to s ohnutými hřbety měli spasit.

19.4.2015 v 17:32 | Karma: 23,87 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Cestování

Eva Zwemmer Tauerová

Jihad a sociální sítě

Jihad je trochu jiný než většina mých studentů. Není to jen jeho netradičním původem a jménem, které mu bulharsko-turečtí rodiče dali v jejich dobré víře víceméně za trest. Jménu se jeho spolužáci po nějaké době už jen zašklebí, stejně jako jeho vtípkům, že dneska přišel pozdě, jelikož v metru byla bomba.

1.4.2015 v 15:41 | Karma: 24,28 | Přečteno: 3156x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1623x
Češka do nedávna zatoulaná v Nizozemí a nyní přesazená do východního Německa. Toulám se i nadále ráda a hodně. Mám pár oblíbených míst doma i v Evropě. Táhne mě to i dál, ale jsem srab a bojím se v letadle. Zato ráda řídím. Po cestě ráda fotím, ráda se potkávám s místními lidmi a povídám si s nimi, ráda ochutnávám místní jídla, která se posléze snažím připravit doma a nutím své okolí, aby je se mnou zkoušelo. No, a s chutí dělám rovněž svojí práci, což je nikdy nekončící snaha přesvědčit děti ve škole, aby se ode mě naučily něco anglicky.