Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Psí život a já

Jako panelákové dítě jsem se bála všeho, co se jen trochu hýbalo. Panickou hrůzu jsem měla z mravenců i ze slepic. Psa jsem brala na milost pouze v plyšovém provedení a s kočkou bych se nikdy, ale opravdu nikdy, nespřátelila. Když jednou na mě radostně skočilo štěně vlčáka, předvedla jsem takový hysterický záchvat, za který by se nemusela stydět ani hvězda Národního. Při návštěvě zoo jsem chodila prostředkem chodníčku a zvířata sledovala jen zpovzdálí. Do vnitřních pavilónů mě rodiče nenalákali ani na zmrzlinu.

Takže já, milovnice fotografií zvířat z knihy S kamerou po evropských zoo, kterou mi rodiče koupili s vírou, že ve mně probudí lásku ke zvířatům, jsem se přivdala do rodiny, která měla chovnou stanici jezevčíků a basetů, ve chlívku chrochtalo prase, v králíkárně dupali králíci a kohout se svými slepičkami kadil na dvorku.

Dále ještě měli zeleninovou zahrádku velikosti tříarového pole. To jen tak mimochodem. Nad tím vším pevnou rukou vládla moje tchýně Anuška.

Když jsem k nim přišla poprvé, zrovna nikdo nebyl doma. Můj nastávající mě posadil ke stolu a jal se shánět zbytek rodiny, která nejspíš obdělávala latifundie, aby představil nevěstu. Osiřela jsem a najednou zaslechnu z rohu kňučení. Jako slušně vychovaná dívka jsem věděla, že bych měla sedět a nehnout brvou. Přece jim tady nebudu šmejdit a co když mě přistihnou. Ale nutkání zjistit, co se děje, bylo silnější než já. Když musíš, tak musíš... V rohu stála bedna plná štěňat. „Bože, voni mají psy v jídelně? Snad s nima dokonce nespí?” Krve by se ve mně nedořezal, rychle jsem skočila zpět na své místo, a dělala jakoby nic. Vtom se otevřely dveře a do místnosti vlítla jezevčice. Změřila si mě šíleným pohledem matky v šestinedělí, vycenila na mě zuby, zavrčela, štěkla a rychle zalezla přepočítat své potomky. Za ní naštěstí přišel zbytek rodiny...

Ale, jak se říká, odříkaného chleba...

Jednoho krásného dne přišly děti s tím, že by chtěly pejska. Slovy: „Přestaňte si vymýšlet ptákoviny,” jsem je poslala tam, kam patřily.

Pak došlo na změnu taktiky. „Tak si pořídíme buď miminko nebo pejska,” začali nenápadně i s jejich otcem lobbovat za štěně. Já jsem neodolala, svolila a pořídili jsme si miminko. Když jsem ten mini uzlíček přinesla z porodnice domů, jeho sourozenci se na něj radostně vrhli. Jakmile zjistili, že je málo chlupatá, neštěká, ale zato umí řvát, rychle se vytratili.

Čas utíkal, z miminka vyrostlo dítě. Hned bylo o jednoho lobbistu víc. A začali zase... Nakonec jsem nátlaku slabošsky podlehla. „No dobrá, ale jedině kokršpaněla, ten má tak krásný uši,” a přitom si vybavila dámské poprsí. (No dovolte, moje ne!)

A tak jsme si jednoho podzimního dne jeli přes půl republiky pro kokršpanělský štěně. Po cestě nás manžel, odchovaný chovnou stanicí, instruoval, jak štěně vybírat: „Musíme vidět mámu, nezapomeňte, až budeme vybírat, vzít největšího pejska. Ať si nepřivezeme nějakýho mrzáka. A ve jméně musí být hláska es, na tu pes dobře reaguje.”

Jenže, jakmile jsme přišli na dvorek pana chovatele, všechno se zvrtlo. Fena byla zavřená za dveřmi, kde řvala jako zběsilá. Na zápraží se choulily čtyři sametové chlupaté kuličky s buclatými čumáčky. „Jééé,” vrhli jsme se na ně. Jedno, to úplně nejmenší, se k nám rozběhlo. „Tak tu bereme, ta si nás vybrala,” zaplatili jsme, dostali její občanku (nebo že by pejsenku?), popadli psa a nastoupili do auta. Snad ani chleba nekoupím tak rychle. V autě jsem vyčetla z jejích papírů, že se jmenuje Heidy od Zlaté řeky. „Heidy, děvčátko z hor byla nejoblíběnější kniha mého dětství, takže je vám jasný, jak se bude jmenovat,” nekompromisně jsem prohlásila.

A tak jsme si přivezli štěně, které bylo nejmenší, mámu jsme ani nezahlédli a ve jméně hlásku es, ať děláš, co děláš, nenajdeš.

Přesto s námi Heidy žila dlouhých čtrnáct let a prožili jsme spolu krásné chvíle. Vnesla do našeho života spoustu radostí. Každý, kdo má doma nějaké zvířátko, mi rozumí. V období, kdy jsme s dětmi prožívali puberty, tvrdila jsem s nadsázkou: „Kdybych to věděla, pořídila jsem si místo tří dětí tři psy. Pes neodmlouvá, nemusím mu  prát, sežere, co dostane, miluje mě bez výhrad, necourá se po nocích...”

Když se kolo jejího života přestalo točit, pořídili jsme si dalšího pejska. Ale o tom až příště.

 

To je ona - Heidy. Zřejmě sleduje sousto, které někdo jí a čeká, co upadne.

 Vidíte ty krásný uši?

 

Autor: Zuzka Součková | úterý 17.6.2014 10:00 | karma článku: 26,55 | přečteno: 909x
  • Další články autora

Zuzka Součková

Historka vskutku fekální

Když člověk trpí syndromem dráždivého tračníku, stává se z obyčejné vycházky drama, ve kterém jde nejen o zachování důstojnosti, ale i o čistotu prádla. Ačkoli se to po slovensky nazývá hnačka, zrychlení kroku nic neřeší!

30.12.2021 v 18:27 | Karma: 28,76 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Ostatní

Zuzka Součková

Je svět v pořádku?

Brzké jarní ráno, venku je ještě tma. Zavrtím se na posteli, probudí mě nějaký zvuk. Nastražím uši. Aha. To první ptáci zpěváci nastupují na scénu. Zatím zřejmě jen ladí tóny jako muzikanti před koncertem.

3.5.2020 v 19:05 | Karma: 24,72 | Přečteno: 978x | Diskuse| Společnost

Zuzka Součková

V ortopedické čekárně

Pravou berli postavím do rohu, vezmu za kliku, otevřu dveře. Nezapomenu zastrčit berli zpátky do podpaží a ladným skokokrokem se vsunu dovnitř. Čekárna je plná, ale jedna židle zasunutá v koutě na mě čeká. Ztěžka na ni dopadnu.

27.4.2019 v 19:48 | Karma: 36,39 | Přečteno: 3520x | Diskuse| Ostatní

Zuzka Součková

Jsem nemohoucí, ale bojuju

Klaním se před všemi, kteří mají jakýkoli handicap. Ať už někomu neslouží ruce, nohy, oči, uši, či nějaký tělesný orgán, vždycky je to problém. Mně momentálně podala výpověď ze služby pravá noha.

17.4.2019 v 12:48 | Karma: 28,93 | Přečteno: 1396x | Diskuse| Ostatní

Zuzka Součková

Vytrácí se slušnost?

Scházím školní schodiště, proti mně se žene dětské stádo. Nedržet se zábradlí, ti malí predátoři by mě smetli. Někteří pozdraví.

25.3.2019 v 18:09 | Karma: 42,19 | Přečteno: 3376x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

  • Počet článků 281
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3262x
„V okamžiku, kdy jsem pochopila, že dokážu všechno, co si umanu, se můj život obrátil naruby. Životní zkušenosti mi ukázaly, že se nemusím brát vážně a s úsměvem jde všechno líp. Limity, které mám, si tvořím sama ve své hlavě a je jen na mně, jestli je překonám.“

 

Jsem autorkou knih:

Když se dáma rozběhne aneb Ani v padesáti není pozdě

Deník běžkyně v nejlepších letech s podtitulem Co vám o běhání nikdo neřekne,

a knih fejetonů ze života:

Běh života s úsměvem

Diagnóza žena

Když mi budete chtít něco sdělit, můžete napsat: zuzkasouckova@atlas.cz

 

Pokud se vám mé psaní líbí, navštivte také moji fb stránku, kde často glosuji běžné životní situace:

https://www.facebook.com/zuzkasouckovaspisovatelka/?pnref=lhc

Vaše vzkazy mne potěší.