Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Miluju moderní dobu a její vymoženosti!

Za mého raného dětství jsme pouštěli televizor otočením vypínače. Když televize stávkovala, otec jí vrazil pár facek a zase šla. Jednoho pošmourného dne se televize naštvala a otci vrazila pár facek, asi 220, ona. Jakmile přestal tančit mezi obývákem, kuchyní a chodbou, milou televizi se slovy: „Ty svině!” vyhodil ven. Pak odjel navštívit babičku a přivezl novou, barevnou (samozřejmě televizi, nikoli babičku). Vodu na čaj jsme vařili v hliníkové konvici na plynovém sporáku. Ten měl čtyři plotýnky a čtyři otočné knoflíky. Bylo to jednoduché, nastavením knoflíku do správné polohy, přiložením zapálené sirky se čekalo, jestli oheň vzplane. Když podruhé vzplála i moje ofina, matka mi zakázala sporák používat. Pak se divila nejen ona, ale i můj nastávající, že jsem coby nevěsta v rozpuku neuměla uvařit ani čaj.

Nedávno jsem navštívila moderní domácnost svých mladých známých.

Strávili jsme spolu příjemný večer a bylo mi oznámeno, že brzy ráno mizí pryč, a že celý byt je mi plně k dispozici. Mám se prý chovat jako doma.

Sama v krásném moderním bytě. S písní na rtu, v pyžamu nakráčím do kuchyně. Otevřu ledničku, vyndám dvě vajíčka, najdu pánvičku a šup s tím ke sporáku. Blýská se novotou, vypadá netknutě. Pod vousy se směju, že bude mít premiéru. Náhle ztuhnu. Na hladké černé nablýskané ploše není žádný knoflík, kterým bych otočila a přiměla tím sporák ke spolupráci. Jen v koutku se krčí pár miniobrázků. Nevypadají sice jako tlačítka, kromě toho bez brýlí moc nevidím, ale mužský princip ve mně mi napovídá, že to asi bude ono. Ženský princip ve mně se nenechává zahanbit a začíná zběsile mačkat na všechny ty prapodivné obrázky. Kromě pípání se neděje nic, a tak se usnesu, že se sporák asi musí nahřát.

„Uvařím si zatím vodu na čaj a kávu,” pomalu se smiřuji s tím, že se sporákem to nebude jen tak! Čapnu rychlovarnou konvici, chci ji otevřít, abych napustila vodu. Cloumám víčkem, mačkám páčku... nic! Konvice je pořád zavřená jako perlorodka, která se rozhodla mi svůj poklad nevydat. Ano, v hrdle je malý otvor, kterým se vylévá horká voda do hrnku. Manipuluji s konvicí pod tekoucí vodou a po nějaké chvíli dostávám pár kapek vody dovnitř.

V ten okamžik si všimnu červeného světýlka, takového oka, na stropě v rohu místnosti, které na mě nepřátelsky mrká. „Co je mu? Vždyť nedělám nic špatnýho,” probleskne mi hlavou.

Pro jistotu, aby červené oko nevidělo, jak bojuji s konvicí, natáčím se k němu zády a pokračuji ve snaze přemístit určité množství vody z vodovodu do konvice.

Přičemž kradmo, nenápadně, pokukuji po oku v rohu místnosti. Pořád mrká!

Do konvice se mi podařilo dostat po nějaké době asi půl deci vody, udělám si tedy malé kafíčko. Do sklenice natáčím studenou vodu - čaj nebude! Zkontroluju teplotu sporáku, zůstává studený jako moje nohy v únoru. Rezignovaně vracím vejce do ledničky, vytahuji máslo, které zvládnu vybalit z obalu a mažu chléb, který jsem ukrojila nožem. Kráječ na chleba nechávám bez povšimnutí, aby oko nemělo záminku začít zase výhružně mrkat.

Vše naskládám na talířek, a jako doma se svojí snídaní odcházím do obýváku.

Na skleněný nablýskaný stolek pokládám noviny a na ně svoji snídani. Když jako doma, tak jako doma! Chci si pustit zprávy. Na stolečku leží několik dálkových ovládačů, seřazených podle velikosti. Beru je do ruky od největšího a pokouším se zapnout televizi. Jeden z nich ji otáčí ze strany na stranu. Ostatní se mnou ani s televizorem zřejmě nekomunikují.

Červené oko je se mnou i tady. Pořád mrká!

Zakrývám rukou ovladač, aby nevidělo, co dělám, a pokouším se zvítězit nad hmotou. Mačkám tlačítka. Křeslo, na kterém sedím, náhle zavrní, cukne s sebou a já, než se vzpamatuju, ležím hlavou dolů a nohama mávám na strop. Tahle poloha mi krajně nevyhovuje, necítím se v ní zrovna komfortně, a tak se s vypětím všech sil pokouším vrátit hlavu nahoru a nohy na zem. Když se zbrocená potem ocitám v pozici stojící ženy, nechávám vše ležet a mým jediným přáním je, vypadnout co nejrychleji odtud.

V pokoji pro hosty mě oko sleduje ještě bedlivěji než jinde. Pořád mrká! Jsem celá nesvá. Začínám panikařit a ztrácet nad sebou kontrolu. Podprsenku si oblékám jako svetr, což je špatně. Na zádech se mi udělaly dva hrby, zatímco má ňadra stále nevidí dál než na špičku bot. Fofrem to napravuji, nevypadalo to fakt dobře. Svetr je naruby, ale nechám to tak. Kalhoty a ponožky zvládám, ostatní věci zběsile hážu do tašky. Už abych byla pryč!

Sbalená a natěšená, že za chvílu už odtud vypadnu, přecházím ke vchodovým dveřím. Zmáčknu kliku, nic! Dveře se ani nehnou. Oko mrká! Hroutím se k zemi a hystericky pláču. Je mi jedno, co si o mně oko myslí. Když se trochu uklidním, beru do ruky svůj úplně hloupý, obyčejný, tlačítkový telefon a volám majitelce bytu.

Šeptám, aby mě oko neslyšelo, a s pláčem ji prosím, ať mě pustí pryč.

„Co blbneš? Na botníku je klíč, odemkni si, za sebou zamkni, klíč vhoď do schránky a přijeď zase brzy,” zní její naprosto klidná odpověď.

To zrovna!

Těsně předtím, než za sebou zavřu dveře, ukážu oku vztyčený prostředníček, a rychle, rychle zabouchnu dveře.

Autor: Zuzka Součková | středa 4.2.2015 15:47 | karma článku: 37,75 | přečteno: 5277x
  • Další články autora

Zuzka Součková

Historka vskutku fekální

Když člověk trpí syndromem dráždivého tračníku, stává se z obyčejné vycházky drama, ve kterém jde nejen o zachování důstojnosti, ale i o čistotu prádla. Ačkoli se to po slovensky nazývá hnačka, zrychlení kroku nic neřeší!

30.12.2021 v 18:27 | Karma: 28,76 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Ostatní

Zuzka Součková

Je svět v pořádku?

Brzké jarní ráno, venku je ještě tma. Zavrtím se na posteli, probudí mě nějaký zvuk. Nastražím uši. Aha. To první ptáci zpěváci nastupují na scénu. Zatím zřejmě jen ladí tóny jako muzikanti před koncertem.

3.5.2020 v 19:05 | Karma: 24,72 | Přečteno: 978x | Diskuse| Společnost

Zuzka Součková

V ortopedické čekárně

Pravou berli postavím do rohu, vezmu za kliku, otevřu dveře. Nezapomenu zastrčit berli zpátky do podpaží a ladným skokokrokem se vsunu dovnitř. Čekárna je plná, ale jedna židle zasunutá v koutě na mě čeká. Ztěžka na ni dopadnu.

27.4.2019 v 19:48 | Karma: 36,39 | Přečteno: 3520x | Diskuse| Ostatní

Zuzka Součková

Jsem nemohoucí, ale bojuju

Klaním se před všemi, kteří mají jakýkoli handicap. Ať už někomu neslouží ruce, nohy, oči, uši, či nějaký tělesný orgán, vždycky je to problém. Mně momentálně podala výpověď ze služby pravá noha.

17.4.2019 v 12:48 | Karma: 28,93 | Přečteno: 1396x | Diskuse| Ostatní

Zuzka Součková

Vytrácí se slušnost?

Scházím školní schodiště, proti mně se žene dětské stádo. Nedržet se zábradlí, ti malí predátoři by mě smetli. Někteří pozdraví.

25.3.2019 v 18:09 | Karma: 42,19 | Přečteno: 3376x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 281
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3262x
„V okamžiku, kdy jsem pochopila, že dokážu všechno, co si umanu, se můj život obrátil naruby. Životní zkušenosti mi ukázaly, že se nemusím brát vážně a s úsměvem jde všechno líp. Limity, které mám, si tvořím sama ve své hlavě a je jen na mně, jestli je překonám.“

 

Jsem autorkou knih:

Když se dáma rozběhne aneb Ani v padesáti není pozdě

Deník běžkyně v nejlepších letech s podtitulem Co vám o běhání nikdo neřekne,

a knih fejetonů ze života:

Běh života s úsměvem

Diagnóza žena

Když mi budete chtít něco sdělit, můžete napsat: zuzkasouckova@atlas.cz

 

Pokud se vám mé psaní líbí, navštivte také moji fb stránku, kde často glosuji běžné životní situace:

https://www.facebook.com/zuzkasouckovaspisovatelka/?pnref=lhc

Vaše vzkazy mne potěší.