Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Od Turků rovnou mezi Hanáky

Tak jsme se vrátili od moře. Přivezli jsme si s sebou památku. Zažívací potíže. Mohli jsme dopadnout hůř. Furt lepší mít nemoc střevní než nemoc pohlavní, i když to mi už opravdu nehrozí.

Už jsem mimo zájmovou skupinu, přestože jsem pravou blondýnou.

Dorazili jsme v noci. Naše oprávněné obavy stran nastartování našeho starého fiátka se naštěstí nenaplnily. Fiátek se totiž občas rozhodne, že potřebuje odpočinek, a nenastartuje. Už jsem na blogu psala o frapantní situaci před dvěma lety, kdy nás náš malý uličník na letiště dovezl, leč pak se rozhodl na něm strávit zasloužený dvanáctidenní odpočinek, a to přímo u hlavního vchodu do terminálu, než se zase vrátíme, viz zde: https://zuzanazajicova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=554645

Letos jsme pro jistotu nejeli až na letiště, ale rafinovaně jsme fiátka zaparkovali kousek od stanice autobusu tam mířícího.

I doma jsme nalezli veškerou naši zvěř, skládající se ze tří koček a jednoho psa, zcela v pořádku. Pan Zajíc se mohl pomalu přešaltovat na běžný života běh, ovšem ne tak já. Mě čekala hned druhý den ráno cesta do rodného maloměsta na sraz spolužáků!  

Vymyslela jsem geniální trasu. Byla nejrychlejší, jak se aspoň zpočátku jevilo. Vlakem z Hlavního nádraží do Svitav a tam hned autobusem posledních 18 kilometrů do mé rodné Moravské Třebové. Zde musím podotknout, že úroveň toalet se na nádraží výrazně zlepšila. Ještě aby taky ne, když za to zacálujete dvacku! Přestože jsem už několik dnů živořila o vodě a sucharech, i přesto jsem tu dvacku obětovala. Nic jiného nezbývalo, i suchary byly příliš nestravitelné pro moje těžce zkoušené útroby…

Jízda vlakem byla příjemná. I tady  musím pochválit; nedá se to srovnat s dřívějšími cestami. Dřív jsem vystoupila z vlaku ukoptěná, teď jako bych ani vlakem nejela. Ve Svitavách jsem nalezla autobusovou zastávku tam, kde jsem ji před dvěma lety zanechala. Ano, nic se nezměnilo. Na zastávce stály další dvě ženy. Pravda, kolem nádraží to vypadalo poněkud rozestavěně, ale to mě nikterak neznepokojilo.

Ó jak jsem byla bláhová! Když uplynula doba příjezdu autobusu a on nikde, začaly jsme se všechny tři rozpačitě rozhlížet. Nejmladší čekatelka se šla podívat za roh a v hrůze zjistila, že stanici přemístili! Ano, stály jsme sice na zastávce, leč autobus k nám nedojel! Při bližší rekognoskaci terénu jsme objevily na plechové boudě malý papírek s textem, psaným na stroji, že stanice je přemístěna. A já zde volám: Svitaváci, to děláte nám třebovákům naschvál! Normální by bylo to výrazně napsat na zastávkovou tabuli! Nehledě na to, že kolem nás chodili občané Svitav a ani jeden nás neupozornil na přestěhovanou zastávku. Ach jo…

Nejmladší z nás odešla zpět na vlakové nádraží s tím, že pojede vlakem do Třebové České a odtud do Litomyšle. Zůstaly jsme na zastávce dvě. I zavolala jsem mojí milé spolužačce a kamarádce Hance, co u ní vždycky na srazu bydlím. Sedla i s manželem Petrem do auta a přijeli nás vysvobodit. Moje kolegyně v neštěstí jela do Koclířova, kde jsme ji vyložili.

Sraz se náramně povedl. Sešlo se nás hodně, všichni jedli, pili, hodovali, až na paní Zajícovou. Já jsem prosím hodovala se džbánem vody. A to prosím na Moravě! Vlastně na Hané! A to nám prosím paní profesorka třídní přivezla slivovičku jedna báseň!

Mám štěstí, že mi nedostatek alkoholu nebrání mít radost ze života. Prostě i s vodou ve džbánku se dá zažít legrace. Povídalo se, tancovalo, zpívalo, no prostě jako zamlada. Vedle nás ve stejné restauraci měli sraz i o rok mladší spolužáci. Těch bylo podstatně méně, leč v jejich řadách seděli dva bývalí starostové města, představte si to!

Bylo k půlnoci, když jsme se rozešli s tím, že další sraz bude už každý rok první sobotu v říjnu. Přece jenom je nám o dost víc, tak abychom se užili. Byli jsme dobrá třída…

Ráno jsem posnídala hořký čaj a rohlík, který mi Hanka rozpekla na ústředním topení. Doufala jsem, že ho dovezu až domů, že mě nebude chtít zákeřně opustit už cestou. Vydržel až domů.

Cesta zpátky byla bez problémů. Jet motoráčkem z Moravské Třebové do Třebové České je jeden z nejhezčích cestovatelských zážitků, na který se vždycky moc těším. To jedete nádhernou krajinou od vesničky k vesničce, kde končí silnice i svět. Nevím, jestli bych tam dokázala bydlet, ale cesta je to krásná. Za odměnu.

Tak. Zase za rok, moji milí kamarádi!

Tenhle blog je věnovaný mým kamarádům z gymplu, jmenovitě pak Věře Pařízkové, která mě pilně čte, a ještě se i dívá na pořad Sama doma, kde působím jako rekvizitář junior, a pak taky Hance Vysloužilové a Ireně Zmeškalové a Aleně Chaloupkové a Janě Ševčíkové a Zdeně Matouškové a Marušce Bardůnkové a  Vajovi a Štefanovi a Jindrovi a Pavlovi a Gitovi a Laďovi a…a taky Dáje Ptáčkové, i když chodila o rok níž, protože přinesla na sraz několika zájemcům moji knížku Lotr, jelikož je sečtělá a navíc pracuje v knihkupectví.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Zuzana Zajícová | pondělí 22.10.2018 9:39 | karma článku: 24,23 | přečteno: 932x
  • Další články autora

Zuzana Zajícová

Mezinárodní den menstruace a jiné důležité svátky

Včera byl, představte si, Mezinárodní den menstruace! Ve snu by mě nenapadlo, že i taková záležitost může mít svůj mezinárodní den.

29.5.2024 v 12:59 | Karma: 25,67 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Ostříhala jsem se, jen se o tom nikde nepsalo

Andrej se rozešel s Monikou a ví o tom celej svět... abych byla přesná -všichni čtenáři bulváru a internetu.

27.5.2024 v 9:18 | Karma: 26,65 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Panský kočí – kola se mu točí aneb Seriózní a odborná studie řidičů.

Bydlení na venkově, byť za humny naší matičky Prahy, mělo svá úskalí. Například doprava do zaměstnání.

22.5.2024 v 11:57 | Karma: 28,50 | Přečteno: 784x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

O (ne)opalování

No jo, je to za chvíli tady. Léto. Narodila jsem se jako blondýna. To znamená jediné; sluníčko je můj nepřítel! K zlatým kudrnám jsem totiž dostala do vínku bílou mírně nazelenalou pleť. Kdo je blond, ví, o čem mluvím.

20.5.2024 v 12:04 | Karma: 27,99 | Přečteno: 630x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Jak jsem způsobila mezinárodní ostudu

Nedá se nic dělat, je to tak. Způsobila jsem mezinárodní ostudu a zapříčinila totální neúspěch našeho kulturního vyslance v senzačním a jedinečném velkopořadu Eurovision Song Contest 2009...

10.5.2024 v 9:50 | Karma: 30,31 | Přečteno: 2324x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Televize zdraží, shodla se vládní koalice. Naopak opozice chce poplatky zrušit

15. června 2024

Premium Vláda chce od ledna zdražit koncesionářské poplatky. Za Českou televizi by lidé nově platili 150...

Zabalila příruční zavazadlo a odjela do Dubaje. Dnes tam prodává reality

15. června 2024

Premium Pořídit si byt v Dubaji? Tak to je lehčí, než si možná myslíte. Veronika Plichtová studovala v...

„Útěk před woke epidemií“. Do Ruska se vracejí lidé ze Západu, někteří zůstávají

15. června 2024

Premium Navzdory pokračující agresi vůči Ukrajině do Ruska stále cestují občané západních zemí. Někdy jsou...

Jednejme s Ruskem, zaznělo na summitu o Ukrajině. USA hlásí další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  19:55

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

  • Počet článků 435
  • Celková karma 29,03
  • Průměrná čtenost 1230x
Nejradši mám chleba se sádlem. A taky ráda píšu.

...že je Hodně mužských, málo chlapů (1. knížka), vím moc dobře. Jaké jsou Nezbytné pomůcky zralé ženy (2. knížka), taky vím, stejně tak vím, jak  umí být Drsný život zralé ženy (3. knížka), ale pořád ještě Tančím u tyče (4. knížka) a můj život mi právě zpestřil Lotr (5. knížka)

Píšu i zde:

Profil uživatele | i60.cz

 

 

Seznam rubrik