Faltýnkův svět ANO není pro mladý

„Není možný, aby tady takovej chlapec říkal tyto věci“, řekl Faltýnek (ANO) v Otázkách VM, když 29letý poslanec Michálek zavedl hovor na Čapí hnízdo. A dodal: „Kolik vám je let?“ Jak souvisí oprávněnost dotazů politika s věkem?

Pokud by pan Faltýnek kádroval politiky podle věku (a ne třeba podle toho, jestli je někdo trestně stíhaný / to je zřejmě nepodstatné), asi by u něj totálně propadl 22letý extrovertní mladičký Feri z Pirátů nebo Kopřiva z téže strany. Do poslanecké lavice by asi nesměla páchnout ani o rok starší Hyťhová z SPD a zřejmě by nenechal mluvit ani vlastní kolegyni z ANO 29letou Oborovou.

Ale nemusíme zůstat jen ve Sněmovně. Pan Faltýnek by zřejmě udělal čistky i jinde. Asi by nebyl rád, pokud by musel komunikovat se Stropnickým ml., který byl už od 23 let zastupitel a ve 29 letech se stal místostarostou. A ten měl vždy pusu pěkně prořízlou (to se pan Michálek ještě krotí). A nebo takový Gross, který byl ve 30 ministrem vnitra, ale už ve 28 letech (považte) se odvážil být místopředsedou Sněmovny.

A podívejme se do Evropy, kteří mladí muži – chlapci by ve starém světě podle pana Faltýnka nesměli o trestně stíhaném premiérovi „říkat takové věci“. Mladý Kurz byl ve 27 letech ministrem zahraničí a v 31 letech se stal rakouským kancléřem. A jdeme kousek vedle do Francie, kde je současným prezidentem mladý Macron. Ten byl (představte si tu nehoráznost) už ve 27 letech vládním ředitelem na ministerstvu financí. A co takový současný (a také velmi pohledný) řecký premiér Tsipras? Odvážil se už ve 30 být ve vedení fungl nové levicové partaje. Mladý předseda vlády Irska Varadkar si ještě předtím, než se stal „taoiseach“ = náčelníkem Irska, dovolil být ve 28 letech poslancem a brzy na to ministrem vlády. No a už nebudu vůbec mluvit o Španělsku. Tam naprosto sprostě současný předseda vlády Sanchez zasedl už ve 30 letech v městské radě Madridu.

No, je to prostě hrůza! A obchází to celou Evropou. Tolik mladých politiků. Premiéři, kterým není ani 40 ! Prezidenti, kterým není ani 50 let ! Svět podle Faltýnka se hroutí.

Chtělo by se říct: „Pane Faltýnku, No Country for Old Man. Tahle země není pro starý.“ Ale to já si rozhodně nemyslím. Naopak. Je pro všechny. Koho tu ale rozhodně nechci, jsou staří kádrováci typu pana Faltýnka.

Autor: Zuzana Růžičková | pondělí 2.7.2018 19:50 | karma článku: 30,54 | přečteno: 991x