Generální ředitel ČT Janeček a jeho katarse.

V reakci na článek GŘ ČT Jiřího Janečka na tomto blogu se mi do hlavy vkrádá myšlenka a zároveň otázka, čím za 8 let ve funkci GŘ přispěl pan ředitel k tomu, abychom nebyli hrdi jen na "Své" sportovce, ale mohli se ,aspoň částečně, ztotožnit, nebo dokonce být hrdi třeba na politiky, podnikatele, význačné vědce nebo umělce?

Nemohu se ubránit dojmu, že pan ředitel je tak trochu alibista, protože podezřívat ho z nevědomosti by bylo ode mne nefér.

Při čtení jeho blogu jsem nevěřil vlastním očím, jestli to, o čem polemizuje, nebo dokonce se snaží skoro divit, proč se národ v této politicky, morálně a ekonomicky pohnuté době snaží ztotožnit se "svou" hokejovou reprezentací, myslí vážně, nebo je skutečně takový sportovní elév, jak se sám o sobě zmiňuje.

Pane řediteli, při Vašem vysokoškolském vzdělání Vám snad nemusím dělat přednášku z historie, nebo psychologie, jelikož předpokládám, že toto "ztotožnění se" s nějakými vzory sahá daleko do historie lidstva a je úplně jedno, jestli to bylo ku prospěchu lidstva, nebo naopak.

V podstatě je to jen jedna z lidských vlastností, mít v životě nějaký ten vzor, a je jedno, jestli je to třeba v rodině, nebo na poli umění, nebo sportu. Ruku na srdce, kdo z nás nikdy žádný idol neměl? Já jo a nikdo mi ho nevybíral, protože vzory si vybíráme sami a to většinou ve věku, kdy máme už svoje názory, a ani to dost dobře nejde, aby kdokoliv přišel a řekl:"Tak chlapče, ode dneška budeš milovat Jágra!"

Jenom se snažím vysvětlit, že na to ,abych se s někým snažil ztotožnit, aby se stal mým vzorem a někým, kterého chci v životě napodobit a při velkém talentu a píli někdy dokonce dostihnout, nebo překonat, musí mít můj vzor elementární schopnosti a vlastnosti, které ho zdobí a které jsou i pro mě elementární.

Bohužel je v historii i mnoho záporných vzorů, kteří své charisma zneužily ke svým čistě zištným účelům a vždy to skončilo nějakým konfliktem nebo genocidou. V tomto kontextu se jeví naše každoroční katarse v době šampionátu v hokeji jako jediné "řešení" a jediná událost v celé ČR, kdy jsou "normální " Češi právem hrdi na své reprezentanty a stojí za to vytáhnout vlajky!!!

Kdy jindy mám já, průměrný Čech, vytáhnout vlajku, krom oficiálních "povinných" vyvěšení při svátcích? Snad při našem vstupu do EU, nebo volbě presidenta, nebo snad při každém jednání parlamentu, nebo dokonce po nějakém skandálu v naší politice ? No to snad ne!

Ne že bych byl apriori proti vstupu naší země do EU, ale vadí mi spíše naše působení v této instituci. Je poněkud schizofrenické, hlavně v postojích komunisty zvoleného presidenta. Dodnes nevím, jsme tam, nebo ne ? Je tam i "hlava" státu, nebo ne? Může se normálně uvažující a smýšlející člověk s tímhle ztotožnit, vylézt na ulici a mávat vlajkou a ještě při tom křepčit ,skákat a hulákat: "Kdo neskáče není Čech, hop, hop,hop!?" Jedině snad chovanci z Bohnic!

Nabízí se ve spojitosti s národní hrdostí otázka: Co za posledních 8 let ve funkci generálního ředitele České televize Jiří Janeček udělal pro to, abychom mohli být zase hrdi na jiné idoly krom sportovců, nebo herců a zpěváků? Já tvrdím, že z pozice ředitele celostátního média, které svými názory, až neuvěřitelně dokáže ovlivnit národ, ZOUFALE MÁLO!

Proč je na ČT věnována jen 1.hodina týdně investigativnímu pořadu, když při četnosti skandálů, podvodů a krádeží je v naší křišťálově čisté politice námětů na samostatný televizní kanál? Proč se týden co týden musíme dívat v OVM na stále stejné masky politiků? Kde jsou názory a prostor pro jiné, menší strany, aby si lidé udělali také obrázek o jiných ,nezprofanovaných stranách?

Možná si položíte otázku, co v tom má za roli ČT a její ředitel. Obrovskou! Sami možná máte pocit, že gauneři v tomto státě se nebojí policie ,nebo soudů, ale jen a jen zveřejňování a pranýřování na obrazovkách médií ve spolupráci s novináři! A TO OPAKOVANĚ!!!

Neznám a nevím kdo je zodpovědný za programové složení a rozložení pořadů v ČT, ale pokud pane řediteli chcete, abychom vytáhli vlajky, třeba po volbě nového presidenta, tak nám v tom z pozice ředitele televize pomozte, jinak nám nezbude nic jiného, než-li je zase někam srolovat!

Ale jen do zahájení příštího MS v hokeji, protože idoly si vybíráme i proto, že i když se to nepovede, víme, že pro úspěch udělali maximum. Lidé to tak cítí  a buďme rádi za hokej a sport, jinak bych už 22 let nedržel českou vlajku v rukách!!!

Reakce na blog ze dne 11.5.2011 http://jirijanecekct.blog.idnes.cz/c/191179/Hokej-jako-spolecenska-katarze.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Zuch | sobota 14.5.2011 12:48 | karma článku: 13,08 | přečteno: 1376x