Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když se řekne TKOSP aneb není ticho jako ticho

Občanské sdružení ORBI PONTES pořádá pravidelně na konci září Týden komunikace osob se sluchovým postižením (TKOSP). Spolu s partnery projektu, organizacemi a institucemi z celé ČR připravilo ORBI PONTES pro letošní ročník různorodé akce, které se uskutečnily v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Liberci, Kroměříži, Kurdějově, Valašském Meziříčí, Zlíně, Karlových Varech, Karviné a Hradci Králové. Druhý ročník TKOSP proběhl 21. až 29. září 2013.

K programu lákal širokou veřejnost v pražské hromadné dopravě „maskot“ pan Orbík, v síti multikin CineStar pak spot „Není ticho jako ticho“.

Hlavním tématem letošního ročníku byly komunikační prostředky a jejich využití v praxi. Na všech akcích pořádaných občanským sdružením ORBI PONTES bylo zajištěno tlumočení do českého znakového jazyka a simultánní přepis, představen byl on-line přepis, odezírání i on-line tlumočení do českého znakového jazyka.

Co nás, jako organizátorky, nejvíce potěšilo?

Potěšilo nás zapojení velkého množství programových partnerů, zájem mediálních partnerů a široké veřejnosti. Za velký úspěch považujeme natočení spotu „Není ticho jako ticho“, který je nejen pozvánkou k TKOSP 2013, ale i k poznávání „světa ticha“. Spot byl nominován do soutěže Žihadlo roku 2013 o nejlepší veřejně prospěšnou reklamu. (On-line hlasování veřejnosti bylo ukončeno, výsledky budou vyhlášeny ve čtvrtek 21.11.2013.)

Ze sdílených zpráv našich partnerů víme, že návštěvnost na akcích byla hojná a zájem široké veřejnosti oproti loňskému roku výrazně vyšší. S radostí můžeme konstatovat, že i lidé se sluchovým postižením náš projekt s jeho myšlenkami a cíli přijali a podporují ho.

Jaké konkrétní akce se v Týdnu uskutečnily?

Akcí bylo mnoho a, jak už bylo zmíněno výše, probíhaly po celé ČR. Oficiálně byl TKOSP 2013 zahájen tiskovou konferencí na půdě Senátu PČR v pátek 20.9.2013. V rámci tiskové konference byl představen on-line simultánní přepis a na nádvoří Senátu prezentoval nadační fond Dar sluchu svůj projekt „Sluchobus“. Účastníci tiskové konference, senátoři a zaměstnanci Senátu měli možnost absolvovat preventivní vyšetření sluchu.

Celotýdenní program otevřela Oslava Mezinárodního dne neslyšících v Praze na Andělu, kterou pořádala organizace ASNEP v sobotu 21.9.2013. V rámci oslav byl zapsán nový rekord: Nejdelší řetěz z tyrkysových šátků na podporu tlumočnických služeb pro neslyšící. 105 dobrovolníků svázalo 105 tyrkysových šátků k sobě a vytvořilo tak řetěz dlouhý60,1 m.

Na programu během týdne nechyběly např. komentované prohlídky pražské botanické zahrady s využitím on-line přepisu, tlumočené prohlídky zámků, hledání společného jazyka v rytmu, přednášky pro veřejnost (o komunikačních prostředcích, o neslyšících ve filmu, o vývoji tlumočení do znakového jazyka…), vzdělávací akce, promítání filmů s unikátními barevnými titulky pro neslyšící, preventivní prohlídky sluchu v terénu, dny otevřených dveří v jednotlivých organizacích, školách, skautských klubovnách, sportovní akce pro děti i dospělé a mnoho dalšího. Každý si mohl najít tu „svou“ kulturní, vzdělávací či sportovní akci.

Tečku za TKOSP v neděli 29.9.2013 udělalo divadelní představení „Čtyři dohody - kniha moudrosti starých toltéků“ v Klubu Lávka v Praze. V hlavní roli tohoto divadelního představení je Jaroslav Dušek, spoluúčinkují: Alan Vitouš a Pjér La Š´éz. Čtyři dohody, založené na staré toltécké moudrosti, nabízejí silný kód chování, který dokáže rychle proměnit náš život v nový prožitek svobody, opravdového štěstí a lásky. Sál byl vyprodaný a atmosféra báječná. Představení bylo výjimečné tím, že bylo poprvé tlumočeno do českého znakového jazyka a zároveň simultánně přepisováno do češtiny. Tlumočily Kateřina Červinková Houšková a Naďa Hynková Dingová z České komory tlumočníků znakového jazyka. Simultánně přepisovaly Simona Sedmihorská a Nikola Gronesová z Centra zprostředkování simultánního přepisu České unie neslyšících. Jde o jedinečný způsob, jak lidem se sluchovým postižením zprostředkovat nevšední zážitek. Věříme, že nezůstane pouze u tohoto představení a jak simultánní přepis, tak tlumočení do znakového jazyka se stanou běžnou součástí společenských a kulturních akcí.

Ačkoli TKOSP skončil, některé z přihlášených akcí v programu se uskutečnily ještě v říjnu jako např. přednáška ČNES na FF UK (4.10.),  přehlídka tvorby ve znakovém jazyce „Mluvící ruce“ (5.10.), slavnostní otevření první Moravské kavárny neslyšících v Brně (11.10.) nebo přednáška o Grónsku v karlovarské knihovně (17.10.).

Rádi bychom poděkovali všem partnerům, organizacím a institucím, které pracují celoročně s lidmi se sluchovým postižením, za vytvoření fantastického programu. Velmi nás těší, že i akce pořádané naším sdružením ORBI PONTES přispěly svou „troškou do mlýna“.

Věříme, že cíle TKOSP, jako jsou šíření informací o světě lidí se sluchovým postižením, seznámení veřejnosti s komunikačními prostředky nebo přiblížení nových zážitků osobám se sluchovým postižením, byly naplněny a těšíme se na další ročník, který již plánujeme.

Co víc si přát? Snad jen větší zájem veřejnoprávních médií a přízeň sponzorů. Bez pomoci sponzorů by Týden komunikace osob se sluchovým postižením nemohl být realizován. Proto DĚKUJEME hlavním partnerům 2. ročníku Týdne komunikace osob se sluchovým postižením: ČSOB – ERA, panu Karlu Janečkovi, Herbacos Recordati s.r.o., Vodafone Czech Republic a.s., Videostudovna.cz, NECOSS s.r.o., FPS Repro, spol. s r.o., Kontu Bariéry, nadačnímu fondu Kousek po kousku.

Děkujeme také za poskytnutou záštitu, kterou nad 2. ročníkem TKOSP převzali:

paní senátorka Daniela Filipiová; MUDr. Milan Cabrnoch, poslanec Evropského parlamentu; Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje; Mgr. Petr Tulpa za Liberecký kraj; Mgr. Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje; MUDr. Jiří Běhounek, hejtman kraje Vysočina; Mgr. Ivan Kabický za hl. m. Praha; Ing. Pavel Šotola za Pardubický kraj; Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc. – exministr zdravotnictví ČR; Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy; Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR; JUDr. Michal Hašek za Jihomoravský kraj; RSDr. Stanislav Rybák za kraj Ústí nad Labem.

Informace, program a fotogalerii projektu naleznete na www.orbipontes.cz

V případě zájmu o spolupráci nás neváhejte kontaktovat.

Druhý ročník Týdne komunikace osob se sluchovým postižením skončil, ať žije TKOSP 2014!

Monika Jindrová, Renata Škopková

www.orbipontes.cz

Článek je zveřejněn na hlavní straně Blog iDNES.cz se souhlasem redakce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ztlumeno | středa 20.11.2013 11:29 | karma článku: 8,10 | přečteno: 406x
  • Další články autora

Ztlumeno

Když masmédium mystifikuje neznalou veřejnost, není to dobré

Pokud uvádí nějaké masmédium klamavé informace, není to vůbec dobré. Nebýt toho, že jsem se všiml, napsal jim a opravili si to, mystifikovali by veřejnost i nadále.

30.4.2024 v 7:50 | Karma: 0 | Přečteno: 5x | Diskuse| Média

Ztlumeno

Aby byly památky pro všechny lidi s postižením sluchu

Často bývá někde uváděno, že prohlídky jsou bezbariérové pro neslyšící. Je to však bezbariérovost pouze pro část lidí s postižením sluchu. Babička, která neslyší a něco takového navštíví s vnoučaty, z prohlídky převážně nic nemá.

17.4.2024 v 4:19 | Karma: 6,72 | Přečteno: 152x | Diskuse| Cestování

Ztlumeno

Simultánní přepis a dění na pódiu musí být v jednom zorném poli

Pokud to tak není, nelze sledovat obojí současně. Tlumočník znakového jazyka také nestojí někde stranou a v jiné vzdálenosti. V ČR komunikuje česky (znakový jazyk není čeština) 98% lidí s postižením sluchu (asi 560 000 z 575 000).

25.3.2024 v 7:53 | Karma: 6,25 | Přečteno: 140x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Počet lidí s postižením sluchu v České republice

Přesný počet lidí s postižením sluchu, dejme tomu na +-500 v České republice, nikdy nikdo nespočítá, protože neexistuje oficiální evidence osob se zdravotním postižením. Z dostupných zdrojů si však lze udělat představu.

23.3.2024 v 9:29 | Karma: 4,49 | Přečteno: 185x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Jak píší nevidomí na dotykovém mobilním telefonu

Neslyším a potřebuji sdělení druhé strany v písemné podobě, protože komunikuji česky (zkrátka pouze neslyším - mluvím normálně), tak, jako 98 % lidí s postižením sluchu (třeba babička, která přichází vlivem věku o sluch) v ČR.

20.3.2024 v 7:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 148x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 brzdí bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:22

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Sotva Izrael začal evakuovat Rafáh, Hamás souhlasil s návrhem na příměří

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:21

Radikální palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem,...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 7,62
  • Průměrná čtenost 783x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik