Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kde ubráno bylo, jinde přidáno jest

Tak jsme byly s kamarádkou ve škole. Vzhledem k tomu, že nám je oběma již nějakou dobu přes třicet, nešly jsme s cílem zasednout do lavic, nýbrž představit prvňáčkům svět ticha. Svět, kde lidé neslyší a jsou nuceni se se svým okolím nějakým způsobem dorozumět. 

Vzaly jsme s sebou kamarádku Veroniku. Je to sympatická mladá slečna, takové sluníčko, leč neslyší od narození. K dorozumívání s ostatními používá ruce resp. znakový jazyk. Veronika má moc ráda děti a chtěla by s nimi jednou pracovat. A tak jsme byly zvědavé, jak se bude celá naše návštěva ve škole vyvíjet a jak děti navážou s naší neslyšící kamarádkou vztah. To, co se odehrávalo během vyučovací hodiny, bylo velmi překvapivé, pozitivní, milé a částečně i dojemné.

Na začátku hodiny jsme se všechny tři představily, řekly jsme dětem, proč jsme za nimi přišly a co jim chceme dnes ukázat a naučit je. Děti byly zvědavé a velmi napjatě poslouchaly. Po úvodních informacích o světě „ticha“ jsme je začaly seznamovat s prstovou abecedou. To se jim líbilo, snažily se poskládat prstíky do správného tvaru písmenka, někdy z toho vzešlo něco trošku jiného, ale k výsledku jsme se většinou úspěšně dobraly. Děti byly v lavicích vskutku hodné a výborně spolupracovaly. Přesto jsme se rozhodly, že je z lavic „vytáhneme“ a vyzveme je ke hře. To bylo nadšení! Všechny ve vteřině vyskočily a běžely na hrací koberec a s jiskřičkami v očích vyčkávaly, s jakou hrou přijdeme. Vybraly jsme tichou poštu, ve které se namísto slov posílají znaky. Děti se postavily do třech řad zády k nám, pouze ti první v každé řadě sledovaly Veroniku. Veronika beze slov, jen rukama vykreslila kulatý míč a mimikou a řečí těla se jich zeptala, zda rozumí. Děti kývaly hlavičkami, otočily se na spolužáky za sebou, poklepaly jim na ramena a ukázaly znak míče. A tak to šlo dál až k poslednímu, který měl ukázat, co se k němu dostalo za znak. Výsledky byly správné, jen v jedné řadě došlo k informačnímu šumu a nakonec z míče vzešla kočka. Děti se smály, ze hry měly velkou radost, a tak jsme ji několikrát zopakovaly. Atmosféra byla pohodová a stále tak nějak normální, až najednou se stalo něco zvláštního. Ukončily jsme hru s tím, že se budeme loučit. Najednou se pár dětí doslova přilepilo na Veroniku, začaly ji objímat a tulit se k ní a nechtěly ji pustit. Mluvily na ní, ona znakovala a dětí stále přibývalo, až naše kamarádka vypadala jako mucholapka. Pozorovala jsem to z povzdálí. Bylo to tak nečekané a spontánní, vypadalo to jako nějaká energetická koule. Slyšící – neslyšící, žádné bariéry, bylo to tak přirozené a upřímné, jak jen děti a jejich svět umí být.

Uvědomila jsem si, že to, co Veronika nemůže říci, to vyzařuje ze sebe, ze svého srdce a to je to, co děti tak fascinovalo a přitahovalo. Děti jsou citlivé, otevřené a čisté dušičky, které jsou velmi, velmi vnímavé a nepotřebují k vyjádření sebe sama až tolik slova jako my dospělí.

Bylo milé toto „sousoší“ pozorovat a já jsem si znovu uvědomila, že děti jsou naše budoucnost. Vize lepší společnosti. Vychovávejme je a veďme je k vzájemné toleranci, seznamujme je s tím, že jsou mezi námi lidé, kteří mají nějaký handicap, ale že jsou zcela normální, komunikativní, milí a přátelští. Nevyčleňujme je na okraj společnosti, tudy cesta nevede. Buďme jiní a tvořme lepší svět. Začněme u sebe a u svých dětí – ony nám to jednou vrátí, třeba právě ve formě více přátelské a empatické společnosti.

Míša F.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ztlumeno | čtvrtek 30.5.2013 22:17 | karma článku: 13,56 | přečteno: 605x
  • Další články autora

Ztlumeno

Když masmédium mystifikuje neznalou veřejnost, není to dobré

Pokud uvádí nějaké masmédium klamavé informace, není to vůbec dobré. Nebýt toho, že jsem se všiml, napsal jim a opravili si to, mystifikovali by veřejnost i nadále.

30.4.2024 v 7:50 | Karma: 0 | Přečteno: 5x | Diskuse| Média

Ztlumeno

Aby byly památky pro všechny lidi s postižením sluchu

Často bývá někde uváděno, že prohlídky jsou bezbariérové pro neslyšící. Je to však bezbariérovost pouze pro část lidí s postižením sluchu. Babička, která neslyší a něco takového navštíví s vnoučaty, z prohlídky převážně nic nemá.

17.4.2024 v 4:19 | Karma: 6,72 | Přečteno: 152x | Diskuse| Cestování

Ztlumeno

Simultánní přepis a dění na pódiu musí být v jednom zorném poli

Pokud to tak není, nelze sledovat obojí současně. Tlumočník znakového jazyka také nestojí někde stranou a v jiné vzdálenosti. V ČR komunikuje česky (znakový jazyk není čeština) 98% lidí s postižením sluchu (asi 560 000 z 575 000).

25.3.2024 v 7:53 | Karma: 6,25 | Přečteno: 140x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Počet lidí s postižením sluchu v České republice

Přesný počet lidí s postižením sluchu, dejme tomu na +-500 v České republice, nikdy nikdo nespočítá, protože neexistuje oficiální evidence osob se zdravotním postižením. Z dostupných zdrojů si však lze udělat představu.

23.3.2024 v 9:29 | Karma: 4,49 | Přečteno: 185x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Jak píší nevidomí na dotykovém mobilním telefonu

Neslyším a potřebuji sdělení druhé strany v písemné podobě, protože komunikuji česky (zkrátka pouze neslyším - mluvím normálně), tak, jako 98 % lidí s postižením sluchu (třeba babička, která přichází vlivem věku o sluch) v ČR.

20.3.2024 v 7:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 148x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 7,62
  • Průměrná čtenost 783x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik