Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácí přepis - když neslyšíte, co říká návštěva

Jedna z největších lapálií při ohluchnutí ve středním věku jsou návštěvy. Slyšící se spolu baví a jediná ohluchlá osoba je jako páté kolo u vozu, protože neví, o čem je řeč. Písemná sdělení totiž bývají velmi sporadická.

Asi šest let po ohluchnutí mě to docela trápilo. Jenže trápit se mě nebaví, takže jsem začal být "otrlý". Když dopiji kávu, nebo zkonzumuji další občerstvení a nikdo nic za tu půlhodinu nepíše, přičemž se všichni celou dobu baví, prohlásím: "Když vy nestojíte o mě, nestojím ani já o vás, jdu k počítači, ten se se mnou baví" a odejdu (když je to u nás doma). Je to sice neomalené, ale z mého pohledu je lepší být upřímný, než se usmívat a kývat hlavou "ano" a předstírat tak, že snad vím, o čem je řeč.

Dospěl jsem však k názoru, že není dobré jen pasivně čekat, až se někdo smiluje a napíše, ale že je dobré vytvořit jakési "podmínky pro psaní".

Když mi chtěl na návštěvě u dcery ukázat zeť něco na notebooku a já se nakláněl, abych na to viděl, propojil notebook s televizorem a pustil mi to pěkně velké. Následně spustil i Word, aby mi napsal sdělení a vytvořil tak v podstatě ony podmínky.

Zeť i dcera píší na klávesnici docela bleskurychle. Předávali si notebook, psali mi a já si pohodlně četl na televizoru.

Jasně, každý nemá takovou techniku, nicméně mohlo mě již dříve napadnout, nabídnout jim externí klávesnici, připojenou k mému malému notebooku Asust Eee, na kterém bych si četl a tím ony "psací podmínky" vytvořit.

Jak jsem totiž vypozoroval, mladší ročníky píší raději na klávesnici narozdíl od starších.

A "psací studio s TV" jsem vytvořil hned i doma.

Nejdříve Asus Eee, připojený VGA kabelem k televizoru Sony Bravia, položený na židli vedle, aby nepřekážel na stole, externí bezdrátovou klávesnici a aplikaci na psaní Open Office (zdarma a česky).

Lapálie s psaním tím byla ale vyřešena jen jaksi napůl. Nevěděl jsem totiž, jak vyřešit "psací podmínky" pro rodiče/tchána/strýce/švagry, jenž nejsou v psaní na klávesnici vůbec zdatní a je to pro ně "za trest", případně na ní nikdy ani nepsali. Navíc k psaní. Potřebují brýle, za které se mohou stydět, nebo je mají někde daleko "v kabelce". Možná před ně položit opravdu velký blok, pěknou tužku a vedle třeba i lupu. Případně, pokud je přítomna i "klávesopsací" osoba, zprovoznit přepis přes TV a poprosit ji o psaní.

Díky Radku a Terko za komfortní psaní/čtení a také za ideu tohoto článku, že není dobré pouze nastavovat dlaň (blok s tužkou), ale také pro to něco udělat a když je vidět snaha, je pak i větší ochota.

Po měsíci jsem to doma nakonec rozchodil tak, že jsem propojil stolní PC s televizí VGA kabelem, abych nemusel instalovat notebook na židli.

Nemá to chybu. Ta televize je dominantní (blok na stole moc ne) a více svádí k psaní. Navíc ostatní vidí, co mi kdo píše. Když se totiž píše na papír, působí to na ostatní přítomné jako šeptání.

Bezva je i chytrovize (SmartTV), kde jde psát přímo a nemusí se pouštět počítač. Jen jsem to ale musel udělat tak, že jsem naprogramoval HTML stránku s psacím polem, protože na televizi není přímo aplikace na psaní.

Prima by byl úplně jednoduchý textový editor pro SmartTV, kde by šly nastavit třeba jen 3 barvy pozadí, tři typy a velikosti písma a soubory by nešly ukládat (třeba jen poslat e-mailem).

Vše se nakonec jaksi „ustálilo“ tak, že jsem koupil dlouhý kabel, propojil stolní PC s televizí, na stolním spustíme Word, bezdrátová klávesnice a myš a už se píše.  A svádí to k psaní opravdu kdekoho. I mou čtyřletou vnučku.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Autor: Ladislav Kratochvíl

Kráťa ohluchl ve svých 40 letech v roce 2003. Kromě psaní se věnuje vlastnímu webu (www.kochlear.cz), počítačovému poradenství a problematice ztráty sluchu ve středním věku a později. Zabývá se nejen touto tematikou a souvisejícími přednáškami, ale také možnostmi přepisu mluveného slova do textu v reálném čase.
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Autor: Ztlumeno | pondělí 19.3.2018 8:08 | karma článku: 13,30 | přečteno: 426x
  • Další články autora

Ztlumeno

Schizofrenické titulky (nová technologie vysílání - DVB-T2)

Tak jsem v rámci průzkumu přepnul po roce a půl jinam, než na ČT (na Prima ZOOM) a vydržel sledovat dva celé pořady, abych zjistil, jestli tam jsou rychlotitulky. Je to ale ještě lepší.

3.1.2022 v 10:12 | Karma: 11,88 | Přečteno: 712x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Prý nerozumíme mateřskému jazyku

Dělat z lidí, kterým je mateřským jazykem český jazyk negramoty s tím, že často nerozumí psanému textu, je podobné, jako tvrdit, že Francouz nerozumí psané francouzštině, Němec psané němčině,

23.12.2021 v 7:34 | Karma: 11,86 | Přečteno: 716x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

DVB-T2 znemožnila sledování televizoru osobám s postižením sluchu

S příchodem nové technologie vysílání v listopadu 2019 jsem musel zakoupit Set Top Box. Jenže ani s ním, se nedalo vysílání sledovat, zejména kvůli "rychlotitulkům". Set Top Boxů jsem vyzkoušel 5 různých.

8.10.2021 v 10:54 | Karma: 11,64 | Přečteno: 328x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Otevřený dopis ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi

Představitelé Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých zaslali otevřený dopis ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi. Vyjadřují v něm zásadní nesouhlas s diskriminačním vládním návrhem novely zákona č. 231/2001 Sb.

27.1.2021 v 8:04 | Karma: 11,95 | Přečteno: 513x | Diskuse| Kultura

Ztlumeno

Kompenzační pomůcka bezdrátová sluchátka s mikrofonem

Protože neslyším a komunikují česky, používám mnohokrát denně diktování do tabletu s převodem na text, zejména strojové rozpoznání mluvy.To ale musí být často mluvčí blízko mikrofonu tabletu, podle okolností

12.3.2020 v 7:59 | Karma: 10,49 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 125
  • Celková karma 7,62
  • Průměrná čtenost 783x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik