Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Berlička jménem kochleární implantát II.

V minulém díle jsem se s vámi, milí čtenáři, ve stručnosti podělila o strastiplné cestě vedoucí k získání kochleárního implantátu.

Věřte mi, že jsem za berličku jménem kochleární implantát vděčná. A to i přes nepříjemný tinnitus, který mi zůstal jako nechtěný následek operace. Mohlo by se zdát, že se statisticky zařadím mezi implantované uživatele, kteří mají z této neuroprotézy obrovský užitek a jsou maximálně spokojení. Pár týdnů po napsání první části mého příspěvku jsem si nerada položila otázku, zda operace nezasáhla do mého organismu až příliš. Důvodem byl synův zánět středního ucha. Syn dostal antibiotika a po pár dnech se mu viditelně ulevilo. Potud relativně vše v pořádku. Bohužel bacil, způsobující zánět středního ucha, si našel cestu také ke mně. A napadl právě implantované ucho.

NESLYŠELA JSEM NIKOHO A NIC Projevy nemoci jako přes kopírák: silná bodavá bolest v uchu, schvácenost, malátnost, zvýšená teplota. Jako bonus se mi v místě implantátu udělal velmi bolestivý otok. Mohla jsem usínat a spát pouze na straně zdravého ucha, nedržel mi řečový procesor (vnější část implantátu). Neslyšela jsem nikoho a nic. Udeřil v plné síle tinnitus: dieselové motory v mé hlavě se rozjely na plné obrátky. Přidaly se i problémy s rovnováhou. Nebyla jsem schopna zaostřit pohled, těžce se mi odezíralo. I malý synek mi musel své otázky psát. Co to udělalo s mou psychikou, je zbytečné psát… Jeden z okamžiků, kdy si bytostně uvědomíte, co má ve vašem životě skutečnou hodnotu. Chvíle, kdy se zastavíte a ptáte se: „Co bude dál? Vrátí se vše do normálu? Budu znovu slyšet? A co když nebudu?“

PARALYZUJÍCÍ STRACH Vězte, že samotná hluchota mě až tolik neděsila. Děsily mě dosud nepoznané stavy závratí, otok a další. Marně jsem se bránila vtíravým, ošklivým myšlenkám. Uzavírala jsem se před světem. Chtěla jsem jediné: reálnou naději na vyléčení. Ve Fakultní nemocnici Motol v Praze mi specialista na ORL předepsal antibiotika, nařídil klid a doporučil neschopenku. Bohužel psychickou podporu jsem u něj nenašla. Nikdo mi nedokázal říci, zda jsou zaznamenány zkušenosti s takovým průběhem nemoci u implantovaného člověka. Nic jiného jsem vlastně ani nechtěla slyšet, než že se vše spraví a že bude zase dobře. Pomocnou ruku podávala řada osvícených lidiček kolem mne, ale strach a nejistota vedly prim. Antibiotika začala působit po týdnu. Dokázala jsem totiž odezřít pár slov! Paráda! Nicméně životní zkouška pokračovala; další měsíc trvalo, než se mi přestala motat hlava a splaskl otok v uchu. Přenastavení řečového procesoru, protože se mi rapidně změnila mapa poslechu, jsem brala jako krok ke sluchu.

Ovšem pozor! Odměna za všechny úzkosti, těžkosti a nejistotu: poslech nahozen zpět a srozumitelnost řeči o drobet lepší než před onemocněním! Mé přání? Jednoduché a jasné: „Kéž by to tak už navždy zůstalo!“ Uvědomuji si, že technika, byť sebedokonalejší, zůstává stále jen pouhou technikou. I kdybych měla právo být skeptická, na dnešní dotaz, zda bych před čtyřmi lety jednala stejně, odpovídám zcela rozhodně: „Ano!“ Kochleární implantát je prostě zázrak. Získaný poslech mi za všechny svízele stojí!

Romana Procházková pro časopis GONG 1-3/2014

Autor: Ztlumeno | pondělí 13.1.2014 11:00 | karma článku: 12,31 | přečteno: 904x
  • Další články autora

Ztlumeno

Titulky se zvýrazňováním slov nejsou vhodné pro osoby s postižením sluchu

Je velmi potěšující, když autor mediálního obsahu, opatří své video titulky. Avšak kvůli neznalosti problematiky mnohdy vznikne něco, čemu se titulky říkat nedá, protože nesplňují zcela základní parametry titulkování.

26.10.2023 v 7:12 | Karma: 6,40 | Přečteno: 223x | Diskuse| Média

Ztlumeno

Titulky za pomoci AI pro zvýšení zhlédnutí vašich videí zdarma

Návod, jak vytvořit titulky pro vaše videa pomocí umělé inteligence, abyste zvýšili dosah a zpřístupnili obsah široké veřejnosti, a to bez přepisování či znalostí pravidel titulkování.

11.10.2023 v 11:18 | Karma: 8,18 | Přečteno: 845x | Diskuse| Média

Ztlumeno

Technické a funkční parametry titulků pro osoby se sluchovým postižením

Jistě chcete, aby bylo vaše video přístupné všem. Opatřete ho tedy titulky, aby bylo přístupné široké veřejnosti. Titulky totiž nepoužívají pouze lidé neslyšící. Jsou využívány v různých situacích lidmi bez ohledu na stav sluchu,

29.9.2023 v 7:45 | Karma: 5,89 | Přečteno: 105x | Diskuse| Kultura

Ztlumeno

Porovnání automatických generátorů titulků - buďte bezbariéroví

Je velké usnadnění práce, nechat si titulky k videu na Youtube a dalších sítích, komplet vygenerovat umělou inteligencí, avšak zatím to titulky moc nejsou. Spíše se získá text bez psaní, z něhož je třeba titulky vyrobit ručně.

26.6.2023 v 7:56 | Karma: 8,79 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Věda

Ztlumeno

Jak důležitá je znalost kontextu pro osoby s postižením sluchu

Při konverzaci s člověkem, který odezírá, nebo používá strojové rozpoznání mluvy, s převodem do textové podoby, je velmi důležitý kontext. A ten je třeba i to, že od číšníka neočekáváme sdělení jaké je počasí.

16.5.2023 v 7:55 | Karma: 9,21 | Přečteno: 201x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 7,62
  • Průměrná čtenost 783x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik