Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Berlička jménem kochleární implantát II.

V minulém díle jsem se s vámi, milí čtenáři, ve stručnosti podělila o strastiplné cestě vedoucí k získání kochleárního implantátu.

Věřte mi, že jsem za berličku jménem kochleární implantát vděčná. A to i přes nepříjemný tinnitus, který mi zůstal jako nechtěný následek operace. Mohlo by se zdát, že se statisticky zařadím mezi implantované uživatele, kteří mají z této neuroprotézy obrovský užitek a jsou maximálně spokojení. Pár týdnů po napsání první části mého příspěvku jsem si nerada položila otázku, zda operace nezasáhla do mého organismu až příliš. Důvodem byl synův zánět středního ucha. Syn dostal antibiotika a po pár dnech se mu viditelně ulevilo. Potud relativně vše v pořádku. Bohužel bacil, způsobující zánět středního ucha, si našel cestu také ke mně. A napadl právě implantované ucho.

NESLYŠELA JSEM NIKOHO A NIC Projevy nemoci jako přes kopírák: silná bodavá bolest v uchu, schvácenost, malátnost, zvýšená teplota. Jako bonus se mi v místě implantátu udělal velmi bolestivý otok. Mohla jsem usínat a spát pouze na straně zdravého ucha, nedržel mi řečový procesor (vnější část implantátu). Neslyšela jsem nikoho a nic. Udeřil v plné síle tinnitus: dieselové motory v mé hlavě se rozjely na plné obrátky. Přidaly se i problémy s rovnováhou. Nebyla jsem schopna zaostřit pohled, těžce se mi odezíralo. I malý synek mi musel své otázky psát. Co to udělalo s mou psychikou, je zbytečné psát… Jeden z okamžiků, kdy si bytostně uvědomíte, co má ve vašem životě skutečnou hodnotu. Chvíle, kdy se zastavíte a ptáte se: „Co bude dál? Vrátí se vše do normálu? Budu znovu slyšet? A co když nebudu?“

PARALYZUJÍCÍ STRACH Vězte, že samotná hluchota mě až tolik neděsila. Děsily mě dosud nepoznané stavy závratí, otok a další. Marně jsem se bránila vtíravým, ošklivým myšlenkám. Uzavírala jsem se před světem. Chtěla jsem jediné: reálnou naději na vyléčení. Ve Fakultní nemocnici Motol v Praze mi specialista na ORL předepsal antibiotika, nařídil klid a doporučil neschopenku. Bohužel psychickou podporu jsem u něj nenašla. Nikdo mi nedokázal říci, zda jsou zaznamenány zkušenosti s takovým průběhem nemoci u implantovaného člověka. Nic jiného jsem vlastně ani nechtěla slyšet, než že se vše spraví a že bude zase dobře. Pomocnou ruku podávala řada osvícených lidiček kolem mne, ale strach a nejistota vedly prim. Antibiotika začala působit po týdnu. Dokázala jsem totiž odezřít pár slov! Paráda! Nicméně životní zkouška pokračovala; další měsíc trvalo, než se mi přestala motat hlava a splaskl otok v uchu. Přenastavení řečového procesoru, protože se mi rapidně změnila mapa poslechu, jsem brala jako krok ke sluchu.

Ovšem pozor! Odměna za všechny úzkosti, těžkosti a nejistotu: poslech nahozen zpět a srozumitelnost řeči o drobet lepší než před onemocněním! Mé přání? Jednoduché a jasné: „Kéž by to tak už navždy zůstalo!“ Uvědomuji si, že technika, byť sebedokonalejší, zůstává stále jen pouhou technikou. I kdybych měla právo být skeptická, na dnešní dotaz, zda bych před čtyřmi lety jednala stejně, odpovídám zcela rozhodně: „Ano!“ Kochleární implantát je prostě zázrak. Získaný poslech mi za všechny svízele stojí!

Romana Procházková pro časopis GONG 1-3/2014

Autor: Ztlumeno | pondělí 13.1.2014 11:00 | karma článku: 12,31 | přečteno: 904x
  • Další články autora

Ztlumeno

Obvyklé omyly o ohluchlých osobách

Ze strany neinformovaných lidí dochází často k záměně ohluchlých osob s lidmi nedoslýchavými nebo s těmi, kdo se neslyšící již narodili. V důsledku toho vzniká při kontaktu s ohluchlými lidmi mnoho omylů.

11.3.2024 v 7:56 | Karma: 13,53 | Přečteno: 287x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Využití strojového rozpoznání řeči od Microsoftu při poruše sluchu

Rozpoznání řeči má Microsoft opravdu velmi dobré. Málokdo však ví, že kromě diktování článků, e-mailů a dalšího, jej jde velmi dobře využít při komunikaci s osobou s postižením sluchu, která komunikuje česky.

19.1.2024 v 7:56 | Karma: 6,04 | Přečteno: 162x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Upozornění na zvuky pro osoby s postižením sluchu s notifikací

Pokud někdo neslyší, nevnímá běžné zvuky, při kterých si ten, kdo slyší často ani neuvědomuje, jak jsou důležité. Že pípla mikrovlnná trouba, zvoní domovní zvonek, štěká pes (na kterého nevidí) a podobné.

12.1.2024 v 7:55 | Karma: 5,80 | Přečteno: 141x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Mateřský jazyk a postižení sluchu v České republice

Velmi často se slyšící lidé domnívají, že pokud někdo neslyší, komunikuje ve znakovém jazyce. Je to kvůli neznalosti problematiky. Znakový jazyk má vlastní gramatiku, pravidla a s češtinou nemá nic společného.

16.11.2023 v 9:10 | Karma: 10,28 | Přečteno: 219x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Rozhovor ohluchlého s nevidomým: Hendikep je pouze drobnou vadou, která se dá překlenout

Nevidomý Karel odpovídá na dotazy, na které by kdekdo rád znal odpověď, ale ostýchá se nevidomého vyptávat. Karel dělal rozhovor se mnou (nevidomý s ohluchlým), tak „na oplátku“.

2.11.2023 v 7:50 | Karma: 9,59 | Přečteno: 211x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 7,62
  • Průměrná čtenost 783x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik