Bude jenom k zlosti dělat zkoušky dospělosti?

     A je to. Včera nám pan ministr školství s úsměvem na rtech sdělil výsledky "maturit nanečisto", ale mně úsměv na rtech ztuhl. Ne že bych něco podobného neočekávala, ale přece jen 33% studentů bez "matury", to je docela síla.    

     Státním maturitám v tom podání, které je nám předkládáno, bohužel nefandím. Sama jsem si některé otázky zkoušela zodpovědět, a i když maturitu mám, nevím, nevím, zda bych ji opět udělala. Nejvíce by mě skutečně zajímalo, kdo jmenovitě se na přípravě maturitních otázek podílel, ale hlavně z jakých pramenů čerpal. To mi přijde velmi podstatné a domnívám se, že i studenti mají právo vědět, odkud mají čerpat oni. Jisté je, že ze školy a školních knih, jen je otázkou, zda všude jsou povinné osnovy naplňovány podle představ nadcházejích zkoušek.

     Sama mám děti, které postupně procházejí základní a střední školou a musím konstatovat, že učebnice, ze kterých se učí, jsou velmi rozdílné. Na přípravě ke studiu se snažím podílet i já, ale nutno přiznat, že ne vždy rozumím zadání a co se týče cizích jazyků, tak bez vlastních základů bych obsah některých knih těžko pochopila. Možná se nyní trochu vymstí systém vzdělávání, který si chce více "hrát" a méně "biflovat". Ale bez toho to v mnoho předmětech  bohužel nejde.

     Já bych se tedy přestala smát a raději bych se zamyslela, kde se stala chyba a rozhodně bych ji neviděla pouze ve studentech nebo vyučujících. V případě jakýchkoli zkoušek je vždy důležité vědět, jaký rozsah učiva bude zkoušen a kde v případě potřeby můžeme nalézt odpovědi na všechny otázky. Pravděpodobně to nejvíce odnesou letošní maturanti, kteří podle předběžných výsledků asi ne vždy byli vzděláváni ve smyslu budoucích maturit. Je zde však otázka, zdali to nemůže být naopak. Jestli výuka není dostačující a jen formulace otázek neodpovídá samotnému zadání.

     Těžko soudit, ale myslím, že prozatimní výsledky by měly vést k zesouladnění učiva a zkoušek, abychom na jaře nebyli překvapeni ještě více. Zatím nevíme přesně, kolik studentů by skutečně danou maturitu složilo, protože když jeden předmět neuděláte, tak maturitní vysvědčení nedostanete. Velice by mě tedy zajímalo, jaké procento studentů by svá studia teoreticky dokončilo a mohlo jít pomyslně slavit.

  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Zoubková | pondělí 1.11.2010 8:00 | karma článku: 8,84 | přečteno: 710x
  • Další články autora

Kateřina Zoubková

Klaus a jeho dvorní šašci

24.10.2012 v 10:37 | Karma: 28,50

Kateřina Zoubková

Revoluce s tužkou v ruce!

3.9.2012 v 12:40 | Karma: 20,73

Kateřina Zoubková

Padla kosa na kámen

5.6.2012 v 16:49 | Karma: 30,95