Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

petrph

1. 11. 2010 8:53
souhlasím s Váma

Právě proto se konala tahle generálka (ale hlavně se to dlouho odkládalo), aby se zjistilo, zda otázky odpovídají naučené látce. A místo radosti pana ministra že jich tolik od maturity vyhážou, bych naopak ten první rok dal otázky či hodnocení o trochu lehčí aby se vyrovnaly ten stress, změny a problény co ještě příjdou-

Bohužel, vyjádření pana ministra ukazuje, že státní maturity přišly buď pozdě, a nebo ve špatné době. Neboli, přece spoustu let se zdůrazňovalo že všichni maturanti ze všech škol mají mít dostatečné, kvalitní a hluboké znalosti. Ti co půjdou na VŠ, i účetní, lesáci, instalatéři, kuchaři..Proto se ty státní maturity přece navrhovaly.

Jenže čas nezůstal stát, a nyní, zvláště v době krize tak stát vidí že tolik vzdělaných vysokoškoláků, ale ani účetních , lesáků, instalatérů, kuchařů..s s maturitou není potřeba. Nebo spíše co je horší, že je (i díky avizovaným státním maturitám) učili na školách něco jiného než budoucí zaměstnavatelé požadují. A teď co s tím..

0 0
možnosti

buxus

1. 11. 2010 10:04
Re: souhlasím s Váma

U vysokoškolských absolventů je to samé. Uplatnění absolventů - právníků, sociologů, psychologů, atd. na trhu práce neodpovídá jejich počtu. Prostě jich tolik nepotřebujeme. není to jen tím, že se mění okolní podmínky, ale i tím, že se dále prohlubuje odklon zájemců od technických směrů. Tam berou kdekoho a chce-li si vysoká škola technického směru  uchovat alespoň nějakou úroveň a neprodukovat např. stavaře, kterým padají domy, pak jich musí velmi mnoho vyházet. Výsledkem je, že se tam hlásí stále méně lidí a stále se zvyšuje tlak lidí, kteří chtějí mít "nějakou vejšku" na školy, které jsou nenáročné - a tomu se vysoké školství bohužel přizpůsobuje.

0 0
možnosti

martin5.3

1. 11. 2010 8:46
Krutá realita

Na jisté nejmenované střední průmyslové škole strojní, prohlásil učitel, že z loňského prvního ročníku by zasloužilo vyhodil přibližně 90 procent studentů. Takže pokud maturitu neudělá třetina, považuji to za velmi dobrý výsledek.R^

0 0
možnosti

petrph

1. 11. 2010 8:57
Re: Krutá realita

Ale jo, to se tak říká v každé třídě a třeba kdysi každým nováčkům na vojně. Jednak aby se jim dodalo trochu impulsu k učení či výcviku, druhak aby si učitel či velitel mohl trochu zařvat.

Ale kdyby ten učitel skutečně vyhodil ne 90% , ale skutečně těch 30% studentů, tak by ho asi vyhodilo vedení i s nima. Neboli, i to vedení školy platí učitele za to že ty studenty něco naučí, ne že je vyhodí za to že nic neumí....

;-D

0 0
možnosti

sorg1

1. 11. 2010 8:40
Státní maturity

V té věci státních maturit má ministr mou plnou podporu. Ono neznamená, že když se někdo k té maturitě dostane, že jí ještě musí nutně udělat, že jo;-) Je to zkouška jako každá jiná. Státní maturity nejsou nic složitého, já jsem je udělal celkem bez problémů a to jsem 13 let od mé vlatní maturity.

Když jsem učil na univerzitě, dával jsem jako vstupní test v jednom předmětu příklady co jsem dostal u maturity z matematiky já. Výsledek byl zoufalý a tragický, a to jsem nechtěl nic moc složitého, jen např. kvadratickou nerovnici a výpočet obsahu trojúhelníka.

btw. na průmyslovce kde jsem chodil já nás v prváku začalo ve třídě 35, do čtvrťáku se dostalo 11 lidí a odmaturovalo 10. Ten 2/3 odpad v průběhu 4 let byl na na celé škole.:-)

Tomu říkám SŠ

0 0
možnosti

karel60

1. 11. 2010 8:27
Nebát se!

Já bych se nebál, že bude tolik neúspěšných maturantů. Maturitu jsem skládal před 47ti lety a neměl jsem problémy s těžší variantou maturitní zkoušky. Ono je to dáno také tím, že jsem těch 47 let jen neseděl, ale stále se vzdělával. Jinak to ani nešlo, protože můj obor za ta léta šel mílovými kroky kupředu a bylo nutností s ním udržet krok.

K tomu "testu" je třeba dodat, že šlo v první řadě o prověření logistiky testu, až poté o znalosti. Uvědomte si, že v testu byly otázky o kterých se studenti budou teprve v příštích měsících dozvídat a učit. Neopominutelný je i fakt, že studenti jsou proti státním maturitám a zdaleka ne všichni k nim přistupovali jako ke skutečné zkoušce. Řada studentů "testy" bojkotovala, mnoho jich je vyplňovalo bez zájmu jako sportku, ne všichni se na otázky soustředili a zadání si promýšleli. U "ostré" zkoušky to bude o něčem jiném.

0 0
možnosti

petrph

1. 11. 2010 9:18
Re: Nebát se!

To se pravě bojím tedy zda se skutečně budou studenti v příštích měsících ty otázky dozvídat a učit.To platilo dosud že studenti dostali bratru 30 témat a ke každému si připravili na A4 povídání.Pokud se je naučili, u maturity neměli problémy-i když se je třeba někdo z komise zeptal na nějaký drobný fakt který naučený neměli, tak se z tohoto nestřílelo maximálně byla z jedničky dvojka.

Jenže už když se zveřejnily předběžné příklady ze státních maturit tak jsem došel ke zjištění, že je to naopak.Žádná nosná témata,žádné předem známé otázky k učení.Zadávající můžou vzít kterýkoliv i ten sebemenší fakt z učebnic za celé 4 roky a položit na něj konkrétní otázku-víš, nevíš, body dolů.Přičemž, protože to jsou státní, srovnávací maturity, tak z té učebnice a tento fakt se většina studentů ani učit nemusí.Ba dokonce, že ani takto formulovaný fakt v učivu být nemusí, prostě si zadávající myslí že by ho měli znát.Takže jsem opravdu zvědav z čeho a jak se budou vlastně studenti na jaře učit

0 0
možnosti

pěnice

1. 11. 2010 8:27
Možná by děti a studenti měli

méně sedět u počítače a více číst.Já vím,že z internetu se jde také dozvědět spoustu věcí,ale je mnoho knih,kde je toho více,ale mladí dnes nečtou.Nezajímají se o politiku,protože je nebaví,ale to je ten základní přehled,který by měli mít.

0 0
možnosti

pěnice

1. 11. 2010 8:23
Možm

0 0
možnosti

pěnice

1. 11. 2010 8:19
Milá slečno,

jestli soudíte ,že zkoušky jsou náročné,pak zase já soudím,že je to v pořádku.Promiňte mi to,ale když někdy slyším,jaké mají dnešní maturanti znalosti,pak to stojí opravdu k zamyšlení. Mám na mysli takový všeobecný základní přehled přes různé předměty.

0 0
možnosti

pěnice

1. 11. 2010 8:21
Re: Milá slečno,

Velmi se omlouvám za tu slečnu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1335x
Články budou hovořit za mě.

Seznam rubrik