Zdravotníci v rakovnické nemocnici jedou nadoraz, jiní jejich práci sabotují

Koronavirová pandemie připravila osazenstvu nemocnic těžké chvíle. Lékaři slouží stovky hodin přesčasů a sestřičky jsou dlouhé hodiny bez jídla, pití a přestávek. Péče o pacienty s COVIDem má přednost přede vším.

Málo personálu, hodně nemocných. Situaci v Nemocnici Rakovník popsala reportáž Českého rozhlasu. Je to o hrdinství současné doby, primář interny Vojtěch Grossmann odsloužil za měsíc 340 hodin a hlavní sestra nemocnice Markéta Palková se denně převléká do ochranného oděvu a odebírá vzorky na koronavirové testy. Inu, nejsou lidi. Uznání za mimořádné výkony si zaslouží všichni nemocniční zaměstnanci v Rakovníku.

Ilustrační foto

A to ještě Rakovničtí vypomohli přeplněné nemocnici v Chebu, odkud převzali několik pacientů s COVIDEem. Kromě toho se v nemocnici stále provádí akutní zákroky, které nesnesou odkladu, protože by byly ohroženy životy pacientů. „Na gynekologii je to asi 12-16 operací týdně,“ potvrzuje primář porodnicko-gynekologického oddělení rakovnické nemocnice Radek Poláček.

COVIDem již u nás onemocnělo více než 850 tisíc lidí, denní přírůstky nakažených se v těchto dnech pohybují kolem deseti tisíc. Počet mrtvých přesáhl hranici 13 a půl tisíce. To jsou hrozivá čísla a Česká republika patří k nejpostiženějším zemím na světě.

To by si měli uvědomit všichni Ti, kteří zlehčují koronaviroovu pandemii. Já rovněž neříkám, že vláda premiéra Andreje Babiše dělá všechno dobře. Také se mně nelíbí chaotičnost některých opatření, když se například v pondělí na vládní tiskovce oznámí, restaurace teď zavírat nebudeme, aby v úterý bylo všechno jinak a ve středu se zavíralo. To je pro podnikatele v pohostinství, kteří musí nakoupit nápoje a suroviny dopředu, likvidační.

Dokáži pochopit zoufalství těchto lidí, kteří opravdu melou z posledního a bez vlastní viny už nemají žádné finanční rezervy. Rozumím tomu, že proti své situaci veřejně protestují a vedení země by je mělo podpořit účinněji než dosud.

Ani to však nikoho neopravňuje k tomu, že bude porušovat pravidla a platná bezpečnostní opatření. Když se někdo bez roušky pohybuje blízko ostatních lidí, tak ohrožuje nejen jejich zdraví, ale též životy. Mrzí mě, že i některé významné osobnosti, kterých jsem si dřív vážil, podceňují koronavirové nebezpečí. Mezi ně bohužel patří i exprezident Václav Klaus, který vešel do restaurace bez roušky a byl v ní přes hodinu. Prý takto vyjádřil občanskou neposlušnost. Takové postoje nepovažuji v současné době za moudré.

Myslete vy všichni protestující a bojovníci za údajnou svobodu projevu na lékaře a sestřičky zdravotnických zařízení v celé České republice, kteří obětují svoje zdraví a životy při péči o těžce nemocné lidi. Je hodně sobecké a bezohledné jim nezodpovědným chováním zbytečně přidělávat práci.

https://region.rozhlas.cz/hodiny-a-hodiny-bez-jidla-piti-a-pauzy-personal-nemocnice-v-rakovniku-jede-na-8402060

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | středa 13.1.2021 18:51 | karma článku: 30,70 | přečteno: 1179x