Zchátralé nemocnice a miliony dětí bez domova – inu Rusko

Je to děsivý dokument, který popisuje život dětí bez domova v Putinově Rusku. Odhaduje se, že v celé zemi jsou jich čtyři miliony, v samotné Moskvě asi třicet tisíc. Film Děti ze stanice Leningradská je obžalobou vlády kremelské mafie. Když k tomu, připočítáme kolabující zdravotnictví a chátrající nemocnice, je jasné, proč Putin potřebuje konflikt na Ukrajině.  

Jistá mladá kolegyně blogerka na mém facebookovém profilu napsala, že tento dokument jim kdysi  pouštěli na základce a bylo jí z toho hrozně. Nedivím se, mně také. Jsem ovšem rád, že tento film o bezprizorních ruských dětech ukazují naším dětem ve školách, aby pochopily, jaká je skutečná tvář současného Ruska. Vítězka jedné z ruských soutěží krásy Natalie pronesla před časem na mezinárodní soutěži Miss Earth na adresu své vlasti velmi tvrdá slova. „Mé Rusko je tepnou, ze které několik vyvolených odvádí jeho bohatství. Mé Rusko je žebrák. Mé Rusko nedokáže pomoci starým lidem a sirotkům a jako z potápějící se lodi z něj utíkají inženýři, lékaři i učitelé, protože nemají z čeho žít.“ Ostré, ale pravdivé.

Dokument o Děti ze stanice Leningradská je jasným důkazem toho, že milá Natalie nelhala. Je třeba ocenit její statečnost, protože si svoji upřímnost od prokremelských médií pořádně slízla.

Rovněž tak ruské nemocnice jsou obrazem zoufalství a bídy. Já jsem si kdysi myslel, že ta hrozná zanedbanost, je typická pro zařízení na úrovni našich okresních špitálů a ve větších městech je to lepší. Jenomže hrozně vypadá i nemocnice v Omsku, což je hlavní město oblasti, kde sídlí gubernátor a má více než milion obyvatel. Ještě taková drobnost pro zajímavost. U nás je normální, že pacient po mozkové příhodě odchází z nemocnice na rehabilitaci. V Rusku nikoliv, tam Vás z nemocnice vyrazí, žádná rehabilitace pro obyčejné lidi neexistuje, a vy, si poraďte, jak umíte.

 

Válka na Ukrajině a anexe Krymu jsou tedy pro Vladimíra Putina požehnáním, protože mu umožňují odvádět pozornost od skutečně palčivých problémů k vypjatému nacionalismu. Bijme se v prsa, jací my Rusové jsme pašáci. To se pak snadno přehlídne pravda, že Rusko je ve skutečnosti rozvojová země.          

https://www.youtube.com/watch?v=CV4HfML3aac&feature=youtu.be

Autor: Jan Ziegler | úterý 21.4.2015 17:52 | karma článku: 27,88 | přečteno: 1745x