Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Za nacistické zločiny jsou zodpovědní nacisté, nikoliv jejich oběti

To platí i v případě Životic, které jsou nyní součástí Havířova. Tady došlo 6. srpna 1944 k jednomu z nejohavnějších nacistických zločinů na území nynější České republiky. Německé bezpečnostní složky zde zavraždily 36 mužů.

Stalo se tak před 79 lety odvetou za předchozí akci Armiji Krajowej – Zemské armády, což byla polská odbojová organizace, jedna z nejvýznamnějších v Evropě, které proti německým nacistům bojovaly. Její příslušníci v Životicích dva dny předtím zastřelili v místním hostinci dva mimořádně brutální příslušníky gestapa. Bohužel, při této akci zahynuli i jeden z partyzánů a hostinský.

Historik Martin Krůl v expozici Muzea Těšínska připomínající životickou tragédii.

Gestapo pak společně s německými četníky, příslušníky Landwache (zemská stráž), a zvláštní jednotkou Wehrmachtu vtrhlo o dva dny později do této malé vesnice v Těšínském Slezsku. Německými trýzniteli byli barbarským způsobem zavražděni muži nacházející se v obci, z nichž nejmladšímu nebylo ani 17 let, odplatou za předchozí partyzánský čin. Mezi zavražděnými bylo 28 Poláků a 8 Čechů. Dalších 31 obyvatel bylo odvlečeno do koncentračních táborů.

Přitom zasahující Němci porušili svá vlastní nařízení k této akci. Popraveni měli být jenom místní muži, kteří nebyli uvedeni v tzv. Deutsche Volksliste. To byla listina – soupis těch, kteří byli považováni za Němce a podle své „německosti“ rozděleni do čtyř kategorií. Mělo to výhody i nevýhody. Mezi výhody patřily například větší potravinové příděly, k nevýhodám pak v případě branné povinnosti vojenská služba ve Wehrmachtu a tím pádem velká pravděpodobnost nasazení v bojích na frontě. Nakonec však byli zavražděni všichni přítomní bez ohledu na místo trvalého bydliště. Naopak tento masakr přežili i místní muži, kteří měli štěstí a v danou dobu byli někde jinde. Zajímavý klip o životické tragédii zveřejnil i Kongres Poláků v České republice.

Bohužel tuto událost doprovázejí i některá nepravdivá tvrzení. Například se objevuje tvrzení, že Těšínské Slezsko bylo součástí Protektorátu Čechy a Morava. To je ovšem nesmysl, protože Těšínské Slezsko včetně Životic patřilo od září 1939 přímo pod Hitlerovu Třetí říši.

Ještě horší ovšem je že někteří rádoby znalci hlásají, že za zločiny nacistů mohou vlastně odbojáři. Prý kdyby je neprovokovali, tak by byl klid a Němci by nesáhli k represím. Není to nic nového. Tyto výtky se opakují a už dříve zazněly při hodnocení atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Podle nich za vyhlazení Lidic a Ležáků mohli parašutisté vyslání z Londýna nebo vypálení Javoříčka, Prlova a některých dalších obcí zavinili partyzáni, které místní obyvatelstvo podporovalo.

V případě Životic jsou zase lidé zásobování zprávami, že za tento ohavný čin vlastně nejsou zodpovědni němečtí nacisté, ale hrdinové ze Zemské armády, jejichž členy byli i životičtí muži. To je však nehoráznost a podlá dezinformace.

Za nacistické válečné zločiny jsou v každém případě zodpovědni pouze a jenom jejich původci. Žádné zákony nedávaly nacistům práva uplatňovat v případech odbojových akcí princip kolektivní viny spojený s masovým vražděním nevinných lidí. Správně to řekl v kauze Lidice prezident Edvard Beneš, že Němci měli právo zatknout a potrestat viníky atentátu na Heydricha, ale nikoliv kvůli němu vraždit ty, kteří s ním neměli nic společného. A to platí i v případě Životic a dalších míst. Jednalo se o nacistické válečné zločiny.

V principu se jedná vůbec o zbabělý a alibistický přístup. Tedy měli jsme Němce nechat na pokoji a byl by klid. To je ovšem pouze mínění naivních jedinců. Kdysi jsem na pravidelné pietní akci pořádanou každoročně v červnu u kostela sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici na památku hrdinské smrti sedmi našich parašutistů 18. června 1942 mluvil s jedním naším válečným veteránem – parašutistou, který přežil, a on na otázku, jestli měl atentát na Heydricha smysl, a jestli jsme za něj nezaplatili příliš vysokou cenu, odpověděl: „Ano, mělo to smysl, ukázali jsme Němcům, že se jich nebojíme, nejsou nedotknutelní a týká se to i nacistických špiček. Oni by se ke svým zločinům stejně našli jinou záminku.“ Přesně tak, ustrašenost není řešení.

Ano, je potřeba si také připomínat tragickou životickou událost, kterou objektivně zhodnotili skuteční odborníci, mezi nimi například historik Mečislav Borák, ale hloupá zjednodušení a falšování historie nejsou na místě.

https://www.youtube.com/watch?v=mU0OC96Sexg

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | pátek 4.8.2023 10:02 | karma článku: 25,06 | přečteno: 574x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Orbán vede Maďarsko k finančnímu krachu

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však svoji nezodpovědností Maďarsku škodí. To dokazuje i jeho obrovský veřejný dluh. Zkrátka se hoduje nad poměry.

26.7.2024 v 17:24 | Karma: 13,93 | Přečteno: 244x | Diskuse | Ekonomika

Jan Ziegler

Ruskému důstojníkovi utrhl výbuch nohy, není mi ho líto

Stalo se to dneska ráno v Moskvě, ruský voják, který rovněž válčil na Ukrajině, nastoupil do svého auta, které vybuchlo a zranilo jej i jeho manželku. Lítost však ve mně vzbuzují ruskými agresory zavražděné ukrajinské děti.

24.7.2024 v 17:26 | Karma: 21,05 | Přečteno: 668x | Diskuse | Společnost

Jan Ziegler

Správné vládní rozhodnutí: Dukovany dostaví Korejci

Vláda premiéra Petra Fialy rozhodla, že dva nové jaderné bloky v dukovanské elektrárně postaví korejská firma KHNP. Tu doporučovala i Daná Drábová už před šesti lety. Většina Čechů souhlasí i s vyřazením Rosatomu.

22.7.2024 v 15:12 | Karma: 20,02 | Přečteno: 560x | Diskuse | Společnost

Jan Ziegler

Francii nespasí Marine Le Pen, potřebovala by Margaret Thatcherovou

Francouzské volby skončily překvapivým neúspěchem Národního sdružení a vítězstvím levicových stran v koalici Nová lidová fronta. Jenomže, jak se říká z deště pod okap. Levičáci by přivedli Francii k totálnímu kolapsu.

17.7.2024 v 12:11 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2052x | Diskuse | Politika

Jan Ziegler

Československo vyhnalo sirotky z Konopiště a ukradlo jim majetek

Vyvlastnění Hohenbergů respektive potomků arcivévody Františka Ferdinanda d ́Esté a jeho ženy hraběnky Marie Chotkové bylo zločinem na nevinných dětech. Tuto křivdu by měla Česká republika napravit navrácením uloupeného majetku.

16.7.2024 v 12:15 | Karma: 23,11 | Přečteno: 769x | Diskuse | Společnost
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 3356
  • Celková karma 21,89
  • Průměrná čtenost 1798x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz