Týká se to Fojtíka a komunistů, vydavatel určuje pravidla hry

Někteří jedinci zřejmě nepochopili význam slova svoboda projevu. To znamená, že mohu svobodně šířit svoje názory na veřejnosti a nebudu za to na rozdíl od nacistické a komunistické totality stíhán za pobuřování, hanobení představitelů socialistických zemí atd. Neznamená to však, že soukromí vydavatelé, majitelé rádií a televizí jsou povinni všechno zveřejňovat.

Nedávno se regionální redakce MF DNES ve Zlíně rozhodla, že v rámci kampaně před komunálními volbami nedá prostor představitelům KSČM. Tamní komunisté se strašně rozčilovali, co s i to dovoluje a dočkali se od šéfa regionální redakce jasné a stručné odpovědi, „uveřejňujeme pouze rozhovory s představiteli demokratických stran a KSČM jí není.“ Svatá pravda!“ MF DNES obecně z tohoto důvodu nedává moc prostoru komunistům. Ale je to v souladu se zaměřením novin a politikou vydavatele a má na to právo.

Nebo snad bolševický plátek Haló noviny zveřejňuje všechno? Pamatuji si, že v roce 2006 dostal na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech vynikající americký herec Andy Garcia cenu za Mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Jenomže jako malý chlapec s rodinou utekl z komunistické Kuby do USA a patří k ostrým kritikům Castrova režimu. A tak Haló noviny tuto zprávu jednoduše zamlčelo.

Je tedy od komunistů hodně drzé chtít diktovat novinám soukromého vydavatele, co smí a nesmí tisknout. Soudruzi si musí uvědomit, že o tom fakt už nerozhodují oni.

Případ pana Fojtíka je to samé. iDNES má svoje zásady, blogy provozuje on a také on má svrchované právo nastavit pravidla, která musí blogeři dodržovat. Pokud se jim to nelíbí, nikdo jim nebrání v tom, aby svoje názory zveřejňovali jinde, ale nemohou vydavateli vnucovat svoje představy.

Představte si, že by redaktor sportovního časopisu vytrvale psal o tom, že fotbal by se mohl hrát i rukama a šéfredaktor mu to opakovaně zakazoval. Výsledkem by byl logicky vyhazov dotyčného novináře. Pan Fojtík mimochodem lhal o ukřižovaném tříletém chlapci ve Slavjansku, což se později potvrdilo jako hnusný výmysl ruské propagandy.

Jestliže tedy redakce IDNES usoudila, že zmíněný bloger porušuje pravidla a vyloučila ho, má na to právo. Můžeme proti tomu protestovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak cimrmanovsky řečeno všechno, co s tím můžeme dělat. Pokud se to někomu dalšímu nelíbí, může jít také, nikdo ho tu nedrží. Dotyční si totiž musí uvědomit, že oni nejsou vlastníky iDNESu a tudíž mu nemohou diktovat, co smí a nesmí.  

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 2.10.2014 12:47 | karma článku: 30,73 | přečteno: 2335x