Skuteční vlastenci pomáhají a nepálí do vlastních řad

Čína se rozhodla potrestat Česko za taiwanskou cestu Miloše Vystrčila a neodebrat již objednané klavíry proslulé firmy Petrof. Jsem rád, že rodinná nadace Karla Komárka je věnuje českým školám.

Takhle si představuji opravdové češství. Je třeba si pomáhat a ne si házet klacky pod nohy. V této disciplíně bohužel vynikli stoupenci Miloše Zemana, Tomia Okamury a jim podobní. Jakmile čínská strana uvedla, že kvůli návštěvě předsedy Senátu na Taiwanu, neodebere závazně objednaných jedenáct klavírů od proslulé firmy Petrof za více než 5 milionů korun, tak spustili řev, že by to měl pan Vystrčil zaplatit.

O to více oceňuji pana Komárka, který se okamžitě rozhodl tyto nástroje koupit a věnovat českým školám. Takže místo Číňanů z nich budou mít užitek naše děti a to je přece krásné. Pochvalu si zaslouží i europoslanec Tomáš Zdechovský, který se rovněž pro tyto klavíry snažil najít kupce.

Ve slušné společnosti je zvykem dodržovat platné smlouvy včetně obchodních. Tuto zásadu nyní čínský zákazník hrubě a neomluvitelně porušil. Ovšem někteří jedinci, kteří si říkají vlastenci, já je ovšem pohrdlivě nazývám flastenci, protože tito lidé nemají se skutečným vlastenectvím nic společného, zneužili této situace a začali jako zrádci pálit do vlastních řad. To je hodně ubohé. Ostrou kritiku si především zaslouží Číňané za neseriozní jednání.

Pan Komárek se ukázal jako skutečný vlastenec a pomohl české firmě. Skutečné vlastenectví se projevuje skutky a pomocí bližnímu a nikoliv planým řečněním. Již Karel Havlíček Borovský blahé paměti si dělal legraci z pseudovlastenců jedním ze svých epigramů: „kéž by se nám to vlastenčení z huby do ručiček ráčiti vlezlo.“ Opravdoví vlastenci navíc hájí vlastní barvy, v tomto případě Prahy a nikoliv Pekingu.

Je dobré se také oprostit od emocí a připomenout si fakta. Náš export do Číny už několik let stagnuje a činí zhruba 1,5% z celkového exportu ČR. To je docela zanedbatelné množství a cesta na Taiwan za to fakt nemůže.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/miliardar-komarek-koupil-od-petrofu-piana-odmitnuta-cinou/1930354?

http://www.tiskovky.info/tiskove-zpravy/zzdechovsky-chce-pomoci-petrofu-s-odmitnutou-zakazkou-do-ciny

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 10.9.2020 18:45 | karma článku: 31,88 | přečteno: 1147x