Ruští nevychovanci by neměli cestovat za hranice

Tak jsem byl na úžasné dovolené v Turecku a všem návštěvu této země doporučuji. Bohužel v útulném hotelu v nádherném historickém městečku Side převáděla ruská klientela svůj typický buranov.

Do arsenálu ruských návštěvníků patřilo při stravování v hotelové restauraci snaha se za každou cenu dostat první k jídlu a nápojům (jednou jsem dokonce jednoho příslušníka putinlandu mírně narazil do nějaké skříně, protože jeho bezohlednost k ostatním a snaha se procpat k automatu s kávou za každou cenu, při níž málem srazil malé dítě, mě už vážně naštvala), dále tradiční si balení svačin, přitom u vchodu byl jasný nápis, že je zakázáno vynášení jídla z restaurace atd. Rusové také, alespoň ti, které jsem potkal v našem hotelu, zásadně nevěděli, co je pozdrav, poděkování atd. Zkrátka jim chybělo slušné chování.

Co mně však na nich nejvíc dokázalo rozzlobit, byla jejich arogance vůči obsluhujícímu personálu. Stalo se i nám, že nám chtěl číšník odnést talíř, který jsme si ještě chtěli nechat, tak jsem mu přátelsky s úsměvem vysvětlil, že bychom si ho ještě chvíli ponechali a bylo to.

Ne tak Rusové, když se to stalo jim, tak začali hrubě na obsluhující křičet, co si to dovolují, nadávat jim, apod. To, že by jim také poděkovali, samozřejmě nehrozilo.  

V takových okamžicích jsem si vzpomněl na Karla Havlíčka Borovského a jeho zážitky z rodiny moskevského univerzitního profesora, v níž ve čtyřicátých letech 19. století dělal vychovatele, Ten byl šokován z toho, že děti za souhlasu rodičů mlátí služebnictvo, což ještě v té době byli nevolníci. V Rakousku už tenkrát nebylo nic takového možné. Avšak v ruské kultuře stále přetrvává mentalita, že ti výše postavení mohou vůči těm níž skoro všechno. A do destinací jako je Turecko, z Ruska necestují ti, kteří si v přepočtu vydělávají 10 tisíc korun měsíčně a méně, a kterých je v kremelské říši většina, ale ti, kteří jsou bohatší a myslí si, že jim patří celý svět a ti „dole“ nejsou lidé. Netvrdím, že všichni Rusové jsou špatní, ale bohužel mnozí z nich nevědí, co je přijatelné vystupování.

S nikým jiným, s Poláky, Němci, Finy, s domácími návštěvníky atd. problémy nebyly. Kdysi jsem na facebooku u jednoho taxikáře z Benešova četl příspěvek, že by Rusové cestující za hranice měli nejdříve absolvovat kursy slušného chování v civilizovaném světě. Po svých zážitcích musím uznat, že na tom něco je.            

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | středa 7.8.2019 18:05 | karma článku: 41,43 | přečteno: 3395x