Rusko je žebrák, má být snad vzorem jeho zdravotnictví?

Upřímně řečeno, nekritické rusofilství je zločinné, protože ve skutečnosti obyčejným Rusům, kteří jsou obětí Putinovy neschopnosti, škodí víc, než si myslíte. Nechce totiž vidět hrůzu, jež ve skutečnosti v Rusku panuje. Otřesným důkazem je stav zdravotnictví, kde ve zchátralých nemocnicích umírají lidé, chybí základní léky a novorozenecká úmrtnost ve výši téměř 11 promile je větší než například v Kostarice. Miliardy rublů na výboje Kreml má, ale pro své pacienty nikoliv.

Rusko je krásná země, a já mám rád obyčejné ruské lidi. Rád poslouchám písničkáře, poněkud drsnějšího Vladimíra Vysockého a spíše poetického Bulata Okudžavu. Čtu ruské autory, například Michaila Bulgakova, tvůrce úžasných věcí jako jsou například Bílá garda a Mistr a Markétka (Fojtíkovi, Nigrinovi a spol. připomínám, že opravdu nekope v útoku za Spartak Moskva). Znám díla Alexandra Solženicyna, Borise Pasternaka atd. Úžasná ruská kultura patří k pokladům nejen evropského, ale i světového kulturního dědictví.

Jenže právě proto, že mám rád to normální Rusko, které jsem navíc poznal osobně, o to víc nemusím Putina a další kremelskou bandu, protože ti svoji zemi ničí. Asi před rokem jistá odvážná ruská dívka Natálie, která soutěžila v nějaké světové Miss Word a s úkolem popiš svoji zemi, se vypořádala dost překvapivě, ale pravdivě. Řekla, že její Rusko je ve skutečnosti žebrák, které se neumí postarat o staré a nemocné lidi a mladí odcházejí houfně do ciziny, protože doma nevidí perspektivu.

Ruské zdravotnictví se nachází v tragickém stavu, nemocní nemají ve zchátralých nemocnicích často ani základní léky a leží ve špinavém povlečení v přeplněných pokojích s plesnivými stěnami. To bohužel smutný standard mimo Moskvu a některá další větší města. Znám případ českého řidiče tiráku, který v Rusku onemocněl a tak musel do oblastní nemocnice. Dali ho do nějakého zatuchlého temného skladu někde v suterénu a on si myslel, že je v márnici. Když k němu po dlouhé době někdo přišel, a on chtěl deku, protože mu byla zima, tak měl smůlu, nebyla. Inu takhle zdravotnictví vyspělého státu nevypadá. Pravda je tedy taková, že Rusko se s výjimkou kosmonautiky a zbrojení řadí spíše mezi rozvojové země.

Nedávno jsem tady psal blog o jedné ruské slečně, jejíž matku u nás na dovolené postihla mozková příhoda. Jak se zmínil jeden z diskutujících pod článkem, měla štěstí, že se jí to stalo u nás a dostala se do péče špičkového pracoviště v českobudějovické nemocnici. To je fakt a ta dcera chtěla, aby u nás zůstala i na rehabilitaci. Proč? Protože rehabilitace v takových případech v Rusku neexistuje. Tam Vás pošlou z nemocnice domů a dělejte si, co chcete. Vzpomněl jsem si na to v souvislosti, že takto onemocněla i máma mé kamarádky, která je ovšem nyní již v péči špičkového rehabilitačního ústavu ve východních Čechách.  

http://lj-editors.livejournal.com/393747.html  

Autor: Jan Ziegler | pátek 21.3.2014 11:40 | karma článku: 24,76 | přečteno: 1981x