Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Rusínský Mnichov aneb Stalin uloupil československé území

Sovětský svaz se tak stal jediným státem z protinacistické koalice, který nedodržel slib o poválečné obnově tehdejšího Československa v předmnichovských hranicích. Ukradl nám Podkarpatskou Rus.

V říjnu před 79 lety pronikly jednotky Rudé armády na území Československé republiky na tzv Podkarpatskou Rus, později nazývanou Zakarpatská Ukrajina. O devět měsíců později 26. června 1945 pak mezistátní „dohoda“, respektive vnucený diktát Sovětského svazu Československu, potvrdila loupež našeho nejvýchodnějšího území - Zakarpatské Ukrajiny. Ano, byl to rusínský Mnichov, kdy o obyvatelích této oblasti rozhodovali jiní a oni se nesměli k svému osudu vyjádřit.

Rusíni zpočátku vítali Rudou armádu jako osvoboditelku od Maďarů, se kterými měli velmi špatné zkušenosti, ale velice brzy ze svého nadšení vystřízlivěli. Sovětští vojáci rabovali, loupili, znásilňovali a také vraždili. Brzy zde začaly typické sovětské komunistické represe vůči nevinným lidem, stačilo, že člověk měl jednu krávu a už byl prohlášen za kulaka. To potkalo i nebohou Eržiku, milé to proslulého Nikoly Šuhaje. Ta žila velmi nuzně, přesto z ní sovětské úřady udělaly „nepřítele kolektivizace“ a podle toho s ní naložily.

Zatýkání byli představitelé místní inteligence, lékaři, učitelé, právníci a další. Rusín Nikolaj Siněvirskij ve svém deníku vydaném později knižně pod názvem „SMERŠ Rok v táboře nepřítele“ to potvrzuje. „Bratrství je bratrství, ale rudoarmějci nás zklamali. Petru Havryljukovi ukradli dva voly. Tahle příhoda byla první výstražný signál…,“ zapsal si 24. října 1944. O pět dnů později byl jeho zápis jasný, „Rudoarmějci pijí, rabují a kradou.“ A v listopadu pak přidal tato slova. „Začíná to, čeho jsem se obával, obyčejní lidí začínají Rusy nenávidět. Nerozlišují mezi bolševiky a zloději, vrahy a dalšími delikventy, jejichž počínání bije do očí a celou vinu svalují na Rusy.“ V knize je rovněž pěkný záznam o Siněvirského setkání s kamarádem Feďou, který se stal poručíkem v 1. čs. armádním sboru. Mladý důstojník mu vyprávěl o tom, jak v listopadu 1939 utekl z Podkarpatské Rusi okupovanou Maďarskem do Sovětského svazu, kde chtěl začít nový a lepší život. Tam jej však NKVD zatkla, křivě obvinila a nechala uvěznit jako špiona. Nevinný člověk tak strávil několik let v krutých podmínkách sibiřských gulagů. A takto sovětskou komunistickou mocí perzekvovaných Rusínů byly stovky možná i tisíce.

Bití vyslýchaných, konfiskace majetku, křivé obviňování československých občanů ze spolupráce s německou výzvědnou službou případně s maďarskými okupačními úřady, brutálním mučením násilně vynucená předem připravená přiznání. To byl styl práce NKVD. Z hlediska sovětského komunistického režimu nespolehliví lide byli deportováni do odlehlých nehostinných oblastí Sovětského svazu, tak jako předtím z Pobaltí.

Sověti hned po příchodu na Zakarpatskou Ukrajinu Rus porušili dohodu s čs. stranou, podle které měly být na osvobozeném území ustaveny československé orgány. Naše londýnská vláda tam sice vyslala své zástupce v čele s ministrem Františkem Němcem a generálem Antonínem Hasalem-Nižborským, ale těm sověty dosazené úřady bránily v činnosti.

Velká Británie a Francie jsou právem kritizovány za to, že připustily Mnichovskou dohodu, která nám sebrala Sudety. Jestliže jim tedy vytýkáme toto selhání, kdy naše území přidělily bez našeho souhlasu cizím státům, pak musíme ještě tvrději odsoudit Sovětský svaz, který východní část naši země uloupil sám, a tudíž nedodržel slib, že garantuje obnovení čs. republiky v předmnichovských hranicích.

Na přelomu října a listopadu 1944 se na Zakarpatské Ukrajině konaly „volby“ do nově ustavovaných místních samosprávných orgánů. O skutečných volbách však nemohla být vůbec řeč. Lidé byli v atmosféře strachu a perzekucí a za dozoru uniformovaných příslušníků NKVD nuceni házet do volebních uren vytištěné seznamy poslanců bez možnosti výběru. Ti byli předem na kandidátky dosazeni komunistickou stranou a nikdo jiný nesměl kandidovat.

Zhruba o 14 dnů později se konala „veřejná lidová shromáždění“, na nichž zúčastnění jednomyslně odhlasovali připojení k Sovětskému svazu. Není třeba dodávat, že se nejednalo o svobodnou vůli účastníků těchto akcí, ale o jednání pod brutálním nátlakem, kdy těm, kteří by byli proti, hrozilo zatčení, mučení a věznění.

V prosinci pak sovětské orgány za použití násilí vypověděly představitele československé vlády ze země. Ministr Němec se sice mohl v lednu 1945 nakrátko vrátit, ale už jenom jako trpěná osoba bez jakýchkoliv pravomocí.

V listopadu pětačtyřicátého roku byl osud Zakarpatské Ukrajiny definitivně zpečetěn. Prozatímní Národní shromáždění Československé republiky odhlasovalo pod sovětským nátlakem její připojení k SSSR.

Sovětský svaz tak potvrdil, že pro něj jsou mezinárodní smlouvy bezcenným kusem papíru. Ve Smlouvě o přátelství, vzájemné pomoci a poválečné spolupráci mezi Československou republikou a SSSR z 12. prosince 1943 je v článku IV. jasně uvedeno, že obě strany „budou jednati ve shodě se zásadami vzájemného respektování, své nezávislosti a svrchovanosti jakož i nevměšování do vnitřních věcí druhého státu.“ Pro Sověty to byla evidentně prázdná slova.

Je pravdou, že československý prezident Edvard Beneš už dříve opakovaně navrhoval sovětským představitelům předání Zakarpatské Ukrajiny. Jenomže on nebyl kompetentní k tomu, aby rozhodoval o změnách československých hranic. To mohl udělat jedině parlament. U Beneše, který už předtím projevil podobnou soukromou iniciativu, když pokoutně připustil odstoupení části Sudet Německu, se mohlo jednat i velezradu, jestliže protiprávně nabízel odstoupení čs. území cizím mocnostem.

Zdroje:

Dějiny Podkarpatské Rusi v datech, Ivan Pop, Nakladatelství Libri, Praha 2005

SMERŠ Rok v táboře nepřítele, Nikolaj Siněvirskij, vydal ÚSTR, Praha 2014

Ve znamení Temna, František Augus &JAB, nakladatelství Votobia, Praha 2001,

Edvard Beneš mezi Londýnem a Moskvou, Radka Kubelková, Nakladatelství Epocha, Praha 2017

 

 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 23.10.2023 10:55 | karma článku: 24,02 | přečteno: 512x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Orbán vede Maďarsko k finančnímu krachu

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však svoji nezodpovědností Maďarsku škodí. To dokazuje i jeho obrovský veřejný dluh. Zkrátka se hoduje nad poměry.

26.7.2024 v 17:24 | Karma: 13,93 | Přečteno: 244x | Diskuse | Ekonomika

Jan Ziegler

Ruskému důstojníkovi utrhl výbuch nohy, není mi ho líto

Stalo se to dneska ráno v Moskvě, ruský voják, který rovněž válčil na Ukrajině, nastoupil do svého auta, které vybuchlo a zranilo jej i jeho manželku. Lítost však ve mně vzbuzují ruskými agresory zavražděné ukrajinské děti.

24.7.2024 v 17:26 | Karma: 21,05 | Přečteno: 668x | Diskuse | Společnost

Jan Ziegler

Správné vládní rozhodnutí: Dukovany dostaví Korejci

Vláda premiéra Petra Fialy rozhodla, že dva nové jaderné bloky v dukovanské elektrárně postaví korejská firma KHNP. Tu doporučovala i Daná Drábová už před šesti lety. Většina Čechů souhlasí i s vyřazením Rosatomu.

22.7.2024 v 15:12 | Karma: 20,02 | Přečteno: 560x | Diskuse | Společnost

Jan Ziegler

Francii nespasí Marine Le Pen, potřebovala by Margaret Thatcherovou

Francouzské volby skončily překvapivým neúspěchem Národního sdružení a vítězstvím levicových stran v koalici Nová lidová fronta. Jenomže, jak se říká z deště pod okap. Levičáci by přivedli Francii k totálnímu kolapsu.

17.7.2024 v 12:11 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2052x | Diskuse | Politika

Jan Ziegler

Československo vyhnalo sirotky z Konopiště a ukradlo jim majetek

Vyvlastnění Hohenbergů respektive potomků arcivévody Františka Ferdinanda d ́Esté a jeho ženy hraběnky Marie Chotkové bylo zločinem na nevinných dětech. Tuto křivdu by měla Česká republika napravit navrácením uloupeného majetku.

16.7.2024 v 12:15 | Karma: 23,11 | Přečteno: 769x | Diskuse | Společnost
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 3356
  • Celková karma 21,89
  • Průměrná čtenost 1798x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz