Romové nejsou utiskováni, tyto pomluvy šíří neinformovaní lidé

Tak Amnesty International nedávno vydala zprávu, podle níž se u nás Romům ubližuje a jsou diskriminováni. Amnesty International odvádí při obraně lidských práv jinak dobrou práci, ale tentokrát střelila hodně vedle. Báchorky o jakémsi útisku této minority akorát lživě špiní Českou republiku.

Vím o romském lékaři a také romském státním zástupci. Tito lidé vystudovali vysokou školu a zastávají zodpovědná místa. Osobně znám Romku Kristýnu, absolventku vyšší odborné zdravotní školy, která se v Domově seniorů ve Veselí nad Lužnicí vypracovala vlastní pílí na vrchní sestru. Je hodná, lidi ji tam mají rádi a když jsem se ji ptal. Kristýno stalo se Vám někdy, že by Vás nepustili třeba na diskotéku, kvůli tomu, že jste Romka, odpověděla ne. A ještě něco, sestra Kristýny je úspěšná romská podnikatelka, která vlastní kopáčskou firmu, zaměstnává „černé i bílé".

Zažil jsem také příhodu na českobudějovickém magistrátu, když nějaký Rom chtěl po pracovnici sociálního odboru peníze. Když žádné nedostal, začal na ni sprostě řvát a když odcházel vykřikoval cosi jako bílé s...ě. Takhle se opravdu nechovají utiskovaní lidé a já lituji pouze toho, že jsem na něj nepodal trestní oznámení o hanobení národa, přesvědčení a rasy. To se ovšem stává často, jakmile nejsou na úřadu Romové spokojeni, začnou nadávat a urážet okolí. Ostatní lidé mají často strach se ozvat, aby třeba nebyli napadeni. Takhle vážně vypadá diskriminace?

Není to spíše o tom, že někteří Romové, když neuspějí například ve výběrovém řízení na pracovní post kvůli tomu, že jiní byli lepší, začnou hned vykřikovat: „Diskriminace, nechtějí nás proto, že jsme cikáni." Jak je ovšem možné, že jsou Romové, kteří mají dobrou práci?

Čeho se opravdu bojím, je zavedení zaměstnaneckých kvót aneb tzv. pozitivní diskriminace, jaké mají v Americe. V praxi to vypadá tak, že třeba nemocnice musí zaměstnávat určité procento bělochů, černochů, hispánců apod. To ovšem také vede k tomu, že šikovný lékař hispánec, místo nedostane, protože vzhledem ke kvótám musí být přijat černoch, který tak dobrý není. To už je ovšem diskriminace naruby. Rozhodovat musí pouze schopnosti kandidáta a ne jeho národnost, rasa, náboženství atd.

Někdy si říkám, že zprávy o údajné diskriminaci Romů v České republice šíří někdo záměrně s cílem naší zemi, co nejvíce poškodit. Jinak to není možné.

Autor: Jan Ziegler | pátek 25.5.2012 12:56 | karma článku: 38,27 | přečteno: 2503x